Mikkeliläisen mökin terassille on ripustettu riipputuoli. Se on mökin omistajan, helsinkiläisen Anne Soikkelin lempipaikka.

Mökki seisoo rinnetontilla pienen mäen päällä, ja terassilta avautuu kaunis järvinäkymä kauas kapealle Pitkäjärvelle. Soikkeli on istunut lukuisia kertoja tuolissaan vain maisemaa katsellen ja kuvaten. Kesäisin hän saa nauttia maisemasta päivittäin.

– Tämä on sielunmaisemani. Teen usein myös töitä terassilla läppäri sylissä.

Viimeistään toukokuun tienoilla hän siirtyy puolisonsa Otso Soikkelin kanssa Helsingin-kodistaan mökille asumaan. Molemmat tekevät mökillä etätöitä, ja Helsingissä käväistään välillä vain pakollisissa työasioissa.

– Juhannuksesta eteenpäin emme liiku täältä moneen viikkoon paria Itä-Suomen reissua lukuun ottamatta. Palaamme kotiin yleensä aikaisintaan syyskuussa. 

Anne Soikkelin mökki

Soikkelien vajaan vuoden ikäinen welsh corgi pembroke -rotuinen koira Elli viihtyy mökillä. Tosin kerran sitä jouduttiin etsimään metsästä, kun se lähti omille teilleen.

– Ellillä on paimenvietti, mutta se ei vielä ihan ymmärrä tontin rajoja, Anne Soikkeli sanoo ja nauraa.

"Mitä siellä kotona tekisi?"

Anne Soikkelin isä on rakentanut perinteisen lautarakenteisen mökin 1980-luvulla. Sisällä on tilaa kaikkiaan noin 55 neliötä, jos myös yläkerran matalat tilat lasketaan. Hieman alempana tontilla on pieni saunamökki, jonka tuvasta on tehty vierashuone. Mökillä on sähköt mutta ei juoksevaa vettä.

Isä menehtyi 1980-luvun lopulla, ja vuonna 1995 Soikkeli peri mökin siskonsa kanssa äidin tekemällä hallintatestamentilla.

Hän on viihtynyt kesäisin mökillä jo yli pari vuosikymmentä mutta aiemmin lähinnä viikonloppuisin ja lomilla, sillä työt ja muut menot pitivät hänet tiiviisti pääkaupunkiseudulla.

Kun tällaiseen asumisrytmiin on tottunut, syksyllä mielessä on vain se, että haluaisi mahdollisimman pian takaisin mökille.

Vuosi 2020 ja korona kuitenkin muuttivat tilanteen.

– Kun työpaikalle ei voinut koronasulun vuoksi mennä, aloitimme mökkikauden jo huhtikuussa ja asuimme täällä monta viikkoa kerrallaan. Olimme juuri uusineet mökin keittiön ja paransimme myös nettiyhteyksiä, joten fasiliteetit olivat kunnossa. Ei ollut enää montaa syytä palata takaisin kotiin asumaan.

Sittemmin hybridityö on tullut jäädäkseen. Sen ansiosta Soikkeli ja hänen puolisonsa asuvat mökillä jo kolmatta kesää.

Kun Soikkelilta kysyy, miksi hän haluaa asua mökillä koko kesän, hän vastaa kysymyksellä: Mitä siellä kotona tekisi?

– Onhan täällä mökillä ihan eri tavalla tekemistä kuin kotona. Voin hypätä töistä suoraan vapaa-ajalle ja ryhtyä tekemään mukavia hommia saman tien, kun avaan oven. Nytkin minulla on tuolla pihan haravointi ja puutarhan laittaminen kesken, hän sanoo ja viittilöi pihan reunalle.

Soikkelien pienkerrostaloasunto parvekkeineen Helsingissä on kesäisin tukalan kuuma. Toisin on mökillä.

– Enää minulla ei ole hirveää tarvetta mennä joka paikkaan ja järjestää erilaisia aktiviteetteja, vaan nautin enemmän rauhasta. En myöskään raaski lähteä mihinkään Suomesta kesällä, sillä se on niin lyhyt.

Vaikka mökki on aivan omassa rauhassaan luonnon helmassa, Mikkelin keskustaan on sieltä vain 15 minuutin ajomatka. Kaupungista saa helposti kaiken tarvittavan.

Anne Soikkeli on syntynyt Mikkelissä, ja hänen äitinsä ja siskonsa perheineen asuvat siellä yhä. Mökkiseudulla tapaa kesäisin myös vanhoja ystäviä.

– Meillä käy täällä paljon vieraita, ehkä vähän liikaakin, hän sanoo ja naurahtaa.

Anne Soikkelin mökki

Koko ajan on jotain hommaa

Kun asuu koko kesän mökillä, pitää huomioida erilaisia käytännön asioita. Soikkelin mielestä tärkeintä on ymmärtää, että mökillä mukavuudet eivät ole samat kuin kotona – ellei mökki sitten ole täysin varusteltu omakotitalo.

Käyttövesi täytyy kantaa aina järvestä ja lämmittää, ja juomavesi on haettava kaupungista.  Vessana toimii ulkona oleva biokäymälä. Mökillä on myös enemmän töitä kuin kotona.

– Täällä ei voi asua koko kesää, jos ei ole valmis siihen, mitä mökkeily vaatii. Sehän on tavallaan työleiri, koko ajan on jotain hommaa.

Rahaakin tarvitaan, sillä mökillä asuminen aiheuttaa monenlaisia kustannuksia. Esimerkiksi nyt rannassa odottaa jäiden rikkoma laituri, joka pitäisi korjauttaa. Kustannusarvio on noin 5000 euroa tarvikkeineen ja töineen.

Jätemaksu on noin 80 euroa ja tiemaksu noin 150 euroa vuodessa – tosin tänä vuonna tiemaksu on suurempi, sillä Soikkelit maksavat omaa osuuttaan mökkitieremontista. Mökille on myös hankittu sadan euron mokkula ja mobiililaajakaista, joka maksaa viisi euroa kuussa. Vakuutuksiin uppoaa noin 200 euroa vuodessa.

– Mökin vakuutuksia pitää myös päivittää, jos rakentaa lisää. Meillä jokainen rakennus on vakuutettu omanaan, mutta kun teimme mökin terassille lasikatoksen, siitä piti olla vakuutusyhtiöön yhteydessä.

Sähkönkulutuslasku oli viime kesänä noin 11 euroa kuussa, mutta kuluneena keväänä summa on ollut välillä jopa viisinkertainen. Sähkönsiirto maksaa muutamia satoja euroja vuodessa. Tulevia sähkölaskuja voi tähän maailmanaikaan vain arvailla.

– Koska alkukevät oli viileä, sähköä kului enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. En kuitenkaan voisi kuvitella eläväni mökillä ilman sähköä, se on ihan ehdoton asumisen ja etätöiden kannalta. Ilmalämpöpumppu lämmittää tilat, kun siirrymme mökille.

Mökin kustannuksiin varautuakseen Soikkeli säästää mökkitilille joka kuukausi tietyn summan.

– Kohdistan tilille kaikki mökkiin liittyvät maksut, jotta näen, minkä verran rahaa siihen kuluu. Viime kesänä mökin kiinteät kulut olivat tuhannen euron luokkaa.

Anne Soikkeli

Anne Soikkeli suosittelee tutustumaan paikallisten vapaa-ajan asukkaiden foorumeihin ja yhteisöihin, joista löytyy usein hyviä vinkkejä ja palveluita.

– Etelä-Savo on tosi aktiivinen mökkiseutu, jonka Laiturilla-sivuston kautta olemme löytäneet muun muassa taitavan paikallisen mökkitalkkarin ja hyviä remontintekijöitä.

Lisäksi kuluja tulee muun muassa mökkitalkkarin töistä, viime kesänä lähinnä puunkaadosta. Tänä vuonna Soikkelit ovat hankkineet noin 300 euron mökkikompostorin, sillä kompostointi kaupunkialueella sijaitsevalla mökillä on muuttunut lähes pakolliseksi.

Postia pariskunta ei ole siirtänyt mökille, koska sitä tulee niin vähän​​ ja lähes kaiken tärkeän postin saa nykyisin myös sähköisenä.

Syksyllä iskee haikeus

Anne Soikkelin mukaan mökkielämä eroaa muusta elämästä siten, että mökillä on enemmän mahdollisuuksia olla ulkona, puuhastella ja tarkkailla luontoa.

– Koronan myötä innostuin esimerkiksi puutarhan laittamisesta, mitä en voisi Helsingissä tehdä kuin pienessä mittakaavassa parvekkeella. Työni on kaupungissa, mutta täällä mökillä on oikeastaan nykyisin kaikki muu.

Ainoa haittapuoli koko kesän mökkeilyssä on se, ettei huonoja ilmoja pääse karkuun. Hyvin kylmällä säällä on oltava sisätiloissa. Myrskyjäkin on riittänyt. Vuonna 2010 Asta-myrskyn aikana salama pamahti mökkitontille niin, että koko mökki tärisi ja sähköt katkesivat. Syysmyrskyissä rakennusten päälle on myös kaatunut puita.

– Silloin ei voi muuta kuin istua ja odottaa, että myrsky menee ohi, ja sitten pitää raivata tuhot. Alkukeväästä ja syksyisin haaveilemme välillä myös sisävessasta.

Silti syksyn koittaessa Soikkeliin iskee aina haikea tunne: ihana mökkikesä on ohi, ja on palattava Helsinkiin.

– Kun tällaiseen asumisrytmiin on tottunut, syksyllä mielessä on vain se, että haluaisi mahdollisimman pian takaisin mökille.

Jossain vaiheessa työuransa jälkeen pariskunta haaveilee asuvansa mökillä jopa ympäri vuoden. Se tarkoittaa sitä, että paikka on pidettävä kunnossa.

Haaveiletko omasta mökistä? Katso myynnissä olevat loma-asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Testaa: Millainen mökkeilijä olet?

Kokkolalaisperheellä on vain 15 minuutin ajomatka mökille – “Merenrantamökki on kakkoskotimme ja turvapaikkamme”

Yhteinen mökki suvun kanssa