Jos vesi jää kellumaan keittiön lavuaariin eikä solahda tuttuun tapaan viemäriin, tietää moni, että ongelma voi piillä hajulukossa. Se tulee kuitenkin usein yllätyksenä, että osakkaan tai asukkaan ei tule lähteä avaamaan ja puhdistamaan hajulukkoa itse.

Taloyhtiön ja osakkaan välisen vastuunjaon voi tarkistaa Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukosta, jossa on eritelty tarkasti kenen vastuulla kodin eri osat ja ongelmatilanteet ovat.

Ei ole ihme, että juuri hajulukon tyhjentämiseen liittyy paljon epävarmuutta, sillä se siirrettiin osakkaalta taloyhtiön vastuulle vasta vuonna 2019. Samaan aikaan taloyhtiön tehtäväksi tuli myös huolehtia ilmanvaihdon suodattimien vaihtamisesta.

Viemäri tukossa – mitä asukas voi tehdä?

Pohjola Vakuutuksen omaisuusvahingoista vastaavan johtajan Markus Uimosen mukaan jokaisen tukoksen kohdalla ei tarvitse kutsua ammattilaista paikalle, vaan esimerkiksi putkenavaajaa voi edelleen kaataa lavuaariin.

Lisäksi asukkaan tehtävä on pyrkiä ennaltaehkäisemään tukosten syntymistä esimerkiksi varomalla ruoantähteiden päätymistä viemäriin tai asentamalla hiussieppari kylpyhuoneen lavuaariin.

Jos kotikonstit eivät auta, ja ongelma vaikuttaa piilevän hajulukossa, kannattaa ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön. 

– Osakkaat tai asukkaat eivät aina osaa avata hajulukon tiivisteitä tai laittaa niitä asianmukaisesti takaisin. Väärin asennetut tiivisteet aiheuttavat merkittävän riskin vesivahingolle, Uimonen kertoo. 

Huolimattomuus voi johtaa kymmenien tuhansien eurojen vahinkoon 

Pohjola Vakuutuksen tilastojen perusteella hajulukon virheellisestä asentamisesta aiheutuneet vahingot ovat melko yleisiä. Huolimattomasta asentamisesta voi aiheutua vuoto, josta voi seurata vesivahinko asunnossa tai kiinteistössä.

– Jos vahinko on seurausta asennusvirheestä, ei sitä korvata kotivakuutuksesta. Vesivahingoissa on usein kyse tuhansien eurojen vahingoista, joten turhia riskejä ei kannata ottaa, vaan kutsua suosiolla ammattilainen paikalle, Uimonen neuvoo. 

Hänen mukaansa taloyhtiöt noudattavat pääsääntöisesti vastuunjakotaulukkoa, mutta yhtiöissä on mahdollista sopia vastuukysymyksistä myös sisäisesti. 

– Jos taloyhtiössä on sovittu poikkeavasta vastuunjaosta, on erityisen tärkeää varmistaa, että vastuukysymykset on kirjattu yhtiöjärjestykseen ja että ne ovat varmasti osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen tiedossa, Uimonen muistuttaa. 

3 tapaa ennaltaehkäistä tukoksia 

Keittiössä tukoksen aiheuttavat tyypillisesti ruoanlaitosta tulevat tähteet ja rasvat. Kylpyhuoneessa tukoksia syntyy puolestaan hiuksista. Näillä vinkeillä voit ennaltaehkäistä tukoksia: 

  1. Älä huuhtele öljyjä ja rasvoja viemäriin, vaan imeytä ne talouspaperiin tai laita suljetussa pakkauksessa seka- tai biojätteeseen. Kaavi ruoanjämät bioroskikseen, älä päästä niitä viemäriin. 
  2. Asenna kylpyhuoneen lavuaariin hiussieppari, joka auttaa estämään hiusten kulkeutumisen viemäriin. 
  3. Valuta hanasta säännöllisesti kuumaa vettä ja tiskiainetta viemäriin. 
Onko kotivakuutuksesi ajan tasalla? Tutustu Pohjola Vakuutuksen kotivakuutukseen

Lue myös:

Näin pidät kodinkoneet kunnossa ja säästät rahaa

Mitä kotivakuutus korvaa ja mitä ei? Kuusi tyypillistä tilannetta