Lohjalainen Timo Raunio, 72, antoi kesämökkinsä tyttärilleen ennakkoperintönä viime syksynä. Itsellään hän piti hallintaoikeuden. Tulevana kesänä mökillä hääräävät uudet omistajat.

Raunio on päättänyt antaa tyttäriensä toimia oman harkintansa mukaan eikä siis tarjoa neuvoja kiinteistön hoitoon, elleivät lapset niitä pyydä. Hän haluaa toimia toisin kuin omat vanhempansa, jotka neuvoivat häntä aikoinaan vähän turhankin mielellään mökin asioissa. Raunio itse sai mökin ennakkoperintönä vanhemmiltaan 1990-luvun lopulla.

Perhe sopi yhdessä mökin tulevaisuudesta

Timo Raunion vanhemmat ostivat tontin Lohjan Karkalinniemestä vuonna 1950 ja rakensivat sinne kesänviettopaikan. Perhe vietti mökillä kaikki kesät. Yhteistä aikaa oli runsaasti, koska opettajaisällä oli yhtä pitkät kesälomat kuin perheen kolmella lapsella. Äiti teki kesäisin keikkatyötä kätilönä.

Mökki oli Rauniolle, perheen keskimmäiselle lapselle, tietynlainen työleiri. Hän ei oppinut makoilemaan auringossa, vaan kun työmiestä tarvittiin, hän tarttui vasaraan ja maalipensseliin. Aina löytyi jotain kunnostettavaa ja hoidettavaa.

Vanhempien ikääntyessä mökin ylläpito siirtyi entistä enemmän Raunion harteille. Poika teki työt, vanhemmat maksoivat kulut. Eräänä päivänä hän otti puheeksi mökin tulevaisuuden. Kuka jatkaisi mökin omistajana? Isälle, äidille, siskolle ja veljelle sopi hyvin, että mökki siirtyisi Raunion nimiin. Sisaruksia paikka ei edes kiinnostanut, sillä molemmilla oli siinä elämänvaiheessa jo oma mökki.

– Istuimme koko perhe pöydän ääreen ja keskustelimme asian läpi. Sovimme, että vanhemmilla on asumisoikeus eli syytinki mökkiin. He saisivat käyttää sitä elämänsä loppuun asti, Raunio muistelee.

Kuljin mökilla ja ajattelin, että nyt tämä kaikki on minun.

Raunio laati asiakirjoihin perehtyneen veljensä kanssa lahjakirjan, jonka myötä mökki siirtyi vuonna 1997 ennakkoperintönä Rauniolle. Lahjakirjaan he kirjoittivat perheen yhteisestä suostumuksesta, että kukaan ei valita tehdystä päätöksestä myöhemmin. Se päätös piti.

– Kävin isän ja äidin kanssa Lohjan kaupungin maistraatissa, jossa kaupanvahvistaja vahvisti kaupan lainvoimaiseksi. Kun sain mökin omiin nimiini, kuljin mökillä ja ajattelin, että nyt tämä kaikki on minun. Ei siinä mitään omistamisen riemua ollut. Kaikki oli itsestään selvää, Raunio kertoo.

Vanhemmat kävivät mökillä kymmenisen vuotta omistajanvaihdoksen jälkeen. Raunio teki edelleen työt, ja uutena omistajana hän myös vastasi kuluista. Kun vanhemmista aika jätti ja tuli lopullisen perinnönjaon aika, Raunion saama ennakkoperintö otettiin huomioon perinnönjaossa. Jokainen lapsi sai lakisääteisen osuutensa.

Mökin siirto lasten nimiin helpotti

Syksyllä 2022 Timo Raunio pohti, mitä mökille, ainaiselle työmaalle, olisi järkevä tehdä. Hän huomasi fyysisten voimiensa vähenevän. Hän kysyi tyttäriltään, mitä mieltä he olisivat, jos hän myisi mökin. Tyttäret eivät ajatuksesta innostuneet. He ehdottivat, että isä antaisi mökin heille ennakkoperintönä. Siispä tuumasta toimeen.

Mökin siirtäminen lapsille tuntui helpotukselta.

Kiinteistövälittäjä kävi arvioimassa kiinteistön arvon, jonka perusteella verottaja määrittää lahjaveron. Lahjavero lankeaa aikanaan tyttärien maksettavaksi. Se saattaa olla pienempi nyt kuin se voisi olla vuosien kuluttua, jos kiinteistön arvo nousee. Raunio maksoi kiinteistönvälittäjän kirjoittaman laskun. Tuttu juristi laati lahjakirjan. Siihen kirjattiin, että Raunio saa mökkiin hallintaoikeuden, eli hän saa käyttää mökkiä elämänsä loppuun asti.

– Mökin siirtäminen tyttöjen nimiin tuntui helpotukselta. Minä voin nauttia mökkeilystä, mutta siitä ei synny minulle kuluja. Tytöt huolehtivat mökistä nyt. Sekin tuntuu hyvältä, että paikka pysyy suvussa.

– Olen viettänyt mökillä 50- ja 60-vuotisjuhlani. Oli isot juhlat, paljon vieraita. Orkesteri soitti, ja tehtiin hyvää ruokaa. Ne olivat huippuhetkiä mökillä, Timo Raunio kertoo.

Uudet omistajat vastaavat käytännön asioista: sähkösopimus on siirrettävä heidän nimiinsä, samoin vakuutukset. Kaupungin on tiedettävä, kenelle se lähettää laskut tienhoidosta ja jätehuollosta. Vedestä tyttärien ei tarvitse maksaa mitään, sillä se tulee ilmaiseksi porakaivosta.

Yksi asia on yllättänyt Raunion: kiinteistövero lähetetään hänen maksettavakseen. Se johtuu siitä, että hänellä on kiinteistöön hallintaoikeus. Sen seurauksena hän vastaa kiinteistöstä koituvista kiinteistä kuluista.

– Kiinnostavaa on sekin, että niin kauan kuin minulla on hallintaoikeus, tyttäret eivät saa myydä mökistä mitään ilman lupaani.

Tyttäret saavat puolestaan hyvitystä lahjaverossa, sillä hallintaoikeusvähennys pienentää lahjaveron määrää.

Kesällä mökillä vuorotellaan

Tulevana kesänä Raunio suunnittelee käyvänsä mökillä kymmenisen kertaa. Ehkä hän menee sinne kavereidensa kanssa paistamaan muikkuja ja saunomaan. Appiukon rakentamassa savusaunassa irtoaa nimittäin leppeät löylyt. Voi olla, että hän kutsuu vaimonsa kanssa mökille yhteisiä ystäviä ja viettää mukavaa kesäpäivää hyvän ruoan ja saunomisen merkeissä. Ensin hän kuitenkin sopii tyttäriensä kanssa aikatauluista.

– Tyttäret tulevat tosi hyvin toimeen keskenään. He ovat jo nyt alkaneet käydä mökillä vähän enemmän kuin ennen. Odotan, että he maalaavat ikkunanpielet.

Neuvoja hän lupaa antaa tyttärilleen savusaunan lämmityksessä – jos niitä pyydetään.

Haaveiletko omasta mökistä? Katso OP Kodin myynnissä olevat vapaa-ajan asunnot täältä

Lue myös:

Miten asunnon arvo määritellään eri tilanteissa? Älä laita liian alhaista hintaa

Millaiset mökit tekevät kauppansa vuonna 2023?

Kakkoskoti kaupungista mökin sijaan

Hannelen mökki on vanha perintötorppa, jossa on runsas ja luova sisustus