Ennen tulisijan lämmittämistä kannattaa kerrata ohjeet siitä, miten tulisijaa lämmitetään oikealla ja turvallisella tavalla.

Älä lämmitä takkaa liian kuumaksi

Yksi syy tulipaloihin on se, että takkoja lämmitetään liian kuumiksi. Liiallinen lämmittäminen vaurioittaa takan rakenteita ja hormia, joka saattaa halkeilla ja kipinät pääsevät rakenteisiin. Takan lämmittämisessä kannattaa aina noudattaa mukana tullutta ohjetta.

Myös pitkään käyttämättömänä olleen tulisijan lämmittäminen sisältää tulipaloriskin. Kylmä hormi halkeaa helposti, jos tulisijaa lämmitetään liian nopeasti liian kuumaksi.

Säilytä tuhka oikein

Tulipaloja lähtee myös tulisijoista singahtaneista kipinöistä, jotka sytyttävät ympärillä olevan materiaalin. Tulisijan edessä ei saa koskaan säilyttää palamisherkkiä asioita, kuten halkoja, muoviesineitä tai mattoja.

Muista tyhjentää tuhka tulipesästä ja tuhkaluukusta. Tuhkan pitäisi aina antaa jäähtyä tulipesässä, minkä jälkeen se nostetaan palamattomaan kannelliseen metalliastiaan ja kaadetaan vettä tai talvella lunta päälle. Väärin säilytetyt tuhkat aiheuttavat useampia tulipaloja joka vuosi. Näissä tapauksissa tuhka on usein nostettu tulisijasta avonaiseen muoviämpäriin, ja viety terassille jäähtymään. Pienikin tuulenvire voi saada lämpimän tuhkan syttymään uudelleen vielä vuorokausien päästäkin.

Älä koskaan tee nuohousta itse

Tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous parantaa paloturvallisuutta ja ennaltaehkäisee muun muassa vaarallisia nokipaloja. Savuhormissa syttyvä nokipalo saattaa sytyttää hormin vieressä olevat kattorakenteet palamaan.

Nuohous tulee suorittaa vakituisessa asunnossa vuoden välein ja vapaa-ajan asunnossa kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto on nuohottava kerran vuodessa. Nuohousta ei missään tapauksessa saa tehdä itse, vaan se täytyy suorittaa ammattinuohoojan toimesta.

Hormin puhdistuksen lisäksi nuohoukseen kuuluu myös hormin ja tulisijojen kunnon tarkastaminen. Nuohoojalta saa tietoa esimerkiksi hormin rapautumisesta ja mahdollisista halkeamista.

Vältä savuvahingot

Ennen tulisijan lämmittämistä täytyy muistaa avata pelti. Kiinni unohdettu pelti saattaa aiheuttaa sisätiloissa savuvahingon. Savuvahinko voi syntyä myös ilmalukosta. Ilmalukko syntyy, kun kylmää ja kosteaa tulisijaa lämmitetään liian nopeasti. Hormi näyttää ensin vetävän hyvin, mutta pölläyttääkin sitten kaikki savut sisälle. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäminen tulee aloittaa pikkuhiljaa.

Tarkistuta uuden tulisijan korvausilmakanava

Pohjola Vakuutuksen tietoon on tullut tulipalovahinkoja, joissa viime vuosina rakennetun tulisijan korvausilmakanava on rakennettu kokonaan tai osin muoviputkesta, joka ei ole paloturvallista. Puun polttamisesta syntyvä kekäle voi päästä putoamaan tulisijan tuloilmakanavaan, jos tuhka-astia on laitettu paikoilleen niin, että korvausilmakanavasta jää osa näkyviin. Jos kekäle pääse muoviputkeen, se sulattaa putken ja alkaa polttaa rakenteita. Palo etenee piilossa tulisijan ja lattian rakenteissa hiljalleen ja saattaa leimahtaa esimerkiksi vasta yöllä, jos takkaa on lämmitetty illalla.

Nuohoojaa voi pyytää seuraavan nuohouskerran yhteydessä tarkastamaan oman takan ilmanvaihtokanavan toteutustapa ja kunto.

Lue myös:

Varaa nuohous ajoissa – muista myös, että nuohoojan työturvallisuus on kiinteistön omistajan vastuulla