Mitä asioita pitää selvittää, jos suunnittelee asunnon ostamista uudiskohteesta? OP Koti Helsingin toimitusjohtajan Kirsi Tenhusen ensimmäinen vinkki on helppo toteuttaa.

Kun suunnittelee asunnon ostamista rakenteilla olevasta uudiskohteesta, kannattaa varmistaa, että kohteen rakennuttaja on vakavarainen ja tunnettu.

Seuraavaksi on syytä tutkia tarkemmin asunnon hintaa ja asumiskustannuksia.

Uusien kerrostaloasuntojen hinnasta valtaosa on yleensä yhtiölainaa. Yhtiölainan osuus voi olla jopa 70 prosenttia asunnon hinnasta. Myynti-ilmoituksissa ilmoitetaan myyntihinta ja velaton hinta.

Myyntihinta eli summa, jonka ostaja kaupantekovaiheessa maksaa myyjälle, näyttää siis kovin alhaiselta. Omaa maksukykyä arvioidessa pitääkin katsoa asunnon velatonta hintaa.

Yhtiölaina erääntyy myöhemmin

Tavallista on, että yhtiölainasta maksetaan aluksi vain korkoja. Lyhennykset erääntyvät maksettavaksi vasta muutaman vuoden päästä. Lyhennysvapaa aika vaihtelee yleensä 2–4 vuoteen rakennuttajasta riippuen.

On siis hyvä selvittää, milloin yhtiölaina erääntyy ja kuinka suureksi rahoitusvastikkeen arvioidaan asettuvan. Joka tapauksessa lyhennysvapaiden vuosien jälkeen asumismenot nousevat paljon. Tässä kohdassa moni yllättyy ikävästi, jos ei ole selvittänyt asioita ennen kaupantekoa.

On hyvä varmistaa, että kohteen rakennuttaja on vakavarainen ja tunnettu.

Tenhunen suosittelee neuvottelemaan oman pankin kanssa, olisiko yhtiölaina järkevää lunastaa jo kaupantekovaiheessa.

Toinen seikka, joka saa asunnon hinnan näyttämään alhaiselta, on rakentaminen vuokratontille. Tällöin osakkeenomistaja maksaa tontista vuokraa, mikä puolestaan kasvattaa asumiskuluja.

Joissain tapauksissa vuokratontti on valinnainen. Se tarkoittaa, että osakkeenomistajalla on oikeus lunastaa oma osuutensa vuokratontista itselleen. Jos kyseessä on kaupungin vuokratontti, lunastusoikeutta ei ole.

RS-järjestelmä suojaa rakentamista

Kun rakennuttaja tarjoaa asunto-osakkeita ostettavaksi jo kohteen rakentamisvaiheen aikana, kyseessä on niin sanottu RS-kohde. RS-kohteessa ostajien ja yhtiön turvaksi on asetettu asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät.

RS-asiakirjoihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä. Erityisen tärkeitä ovat rakennustapaselostus ja taloussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiön ottamat velat ilmenevät taloussuunnitelmasta, eikä yhtiö saa ottaa rakentamisvaiheen aikana lisää velkaa. Sen on pysyttävä suunnitelmassa.

Perustajaosakkaan asettamilla vakuuksilla turvataan se, että kohde saadaan valmiiksi ja mahdolliset rakennusvirheet korjattua, vaikka rakennuttaja menisi konkurssiin.

RS-kohteiden konkurssit ovat erittäin harvinaisia. Jos niin käy, konkurssipesä saattaa jatkaa rakentamista loppuun. Laki tarjoaa myös osakkeenomistajille mahdollisuuden ottaa yhtiö haltuunsa, Tenhunen selvittää.

Yhtiökokouksiin kannattaa osallistua

Yhtiölainaa lyhentää taloyhtiö, joka kerää rahat osakkailta vastikkeiden muodossa.

Teoriassa on mahdollista, että maksukyvyttömän osakkaan osuus yhtiölainasta kaatuu muiden osakkeenomistajien maksettavaksi.

Ongelmatapauksessa taloyhtiö alkaa periä osakasta. Jos osakas ei pysty maksamaan vastikkeita, yhtiö voi ottaa asunnon haltuunsa ja laittaa sen vuokralle tai myyntiin.

Mielenrauhaa saa osallistumalla jo uudiskohteen rakentamisvaiheen perustamiskokouksiin. Myöhemmin vastaavasti yhtiökokouksiin osallistuminen on tärkeää. Siellä aistii yhtiön ilmapiirin, ja tilinpäätökset kertovat taloudellisesta tilanteesta.

Kiinnostaako uudiskohde? Katso myytävänä olevat uudiskohteiden asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Kiinnostaako uudiskohde? – Perehdy vähintään näihin perusasioihin

Tutustu Rakennusvirhevakuutukseen - ja ota yhteyttä