Ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus poistuu vuodenvaihteessa mikä tarkoittaa, että ensiasunnon kauppahinnasta maksetaan 1,5 prosentin varainsiirtovero 1.1.2024 lähtien, jos ensiasunto on osake taloyhtiössä.

Esimerkiksi 160 000 euron summasta se tarkoittaa 2 400 euron lisäkustannusta. Onneksi summa jakautuu pitkälle laina-ajalle eikä siksi muodostune kovin monella ensiasunnon ostamisen esteeksi.

Ensiasunnon ostajalla on edelleen monta hyvää syytä tarttua tilaisuuteen.

1. Asunnot ovat aiempaa edullisempia

Asunnot ovat vuoden 2023 loppupuolella 10–15 prosenttia edullisempia kuin alkuvuonna, mikä on saanut ensiasunnon ostajat liikkeelle. 

– Asuntokauppa on jo nyt piristynyt. Inflaatio on tulossa alas ja korkotilanne vakiintunee hiljalleen, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistövälitysalan keskusliitosta.

Intoa on kasvattanut ensiasunnon ostajien halu hyödyntää varainsiirtoverovapaus vielä kun se vuoden 2023 puolella on mahdollista. 

– Myös vuonna 2024 asuntojen hinnat pysyvät maltillisina vaikkakin alkavat hiljalleen nousta. Menee kuitenkin aikaa, ennen kuin ne ovat lähellekään vuoden 2021 kallista tasoa, Viljamaa toteaa.

2. Runsas tarjonta – asunnoissa riittää valinnanvaraa

Asuntoja on tarjolla ympäri Suomen todella reilusti, joten ensiasunnon ostajalla on varaa valita. Asuntoja on myynnissä historiallisen paljon etenkin suurissa kaupungeissa.

– Nyt etsitään yhä isompia asuntoja, jopa omakotitaloja. Niitäkin on tarjolla entistä enemmän, koska seniorikansalaiset haluavat muuttaa omakotitalosta kerrostaloon tai rivitaloon, Viljamaa kertoo.

3. Tasa-arvoinen mahdollisuus hankkia ensiasunto

ASP-järjestelmän maksuton valtiontakaus on noussut 50 000:stä 60 000 euroon, mikä helpottaa ensiasunnon ostamista ilman että tarvitaan esimerkiksi vanhempien takausta: itse pitää säästää 10 prosenttia asunnon hinnasta, valtio takaa lainan 60 000 euroon asti ja asunto toimii vakuutena loppuosalle lainasta. 

160 000 euron asuntoa varten lainaa varten pitää siis säästää ASP-tilille 16 000 euroa, mikä tarkoittaa esimerkiksi 6 vuodelle jaettuna noin 220 euron säästösummaa kuukaudessa. ASP-tilille maksetaan neljän prosentin lisäkorkoa kuudelta vuodelta, mutta pidempäänkin saa säästää.

4. Saman tien isompi asunto?

ASP-säästämisen voi aloittaa entistä vanhempana, jopa 44-vuotiaana, ja siinä vaiheessa elämää moni tarvitseekin suuremman asunnon esimerkiksi perhettä varten. Minimisäästöaika on kaksi vuotta.

Aiemmin ensiasunnon ostaja on saattanut siirtää asunnon hankkimista myöhempään voidakseen hyödyntää varainsiirtoverottomuuden isomman kodin ostossa, mutta nyt kun varainsiirtoverovapautta ei enää tarvitse säästellä tulevaisuuteen, on ostopäätös helpompi tehdä aiemmin.

Tällä hetkellä ASP-säästäjä voi saada helsinkiläiseen asuntoon 215 000 euron lainan, mutta säästönsä yhdistänyt pariskunta jopa 322 500 euron ASP-lainan. Muualla pääkaupunkiseudulla vastaavat lainamäärät ovat 160 000 ja 240 000 euroa, Turussa sekä Tampereella 140 000 (210 000) ja muualla Suomessa 120 000 (180 000) euroa.

Huhtikuusta 2024 lähtien ASP-lainaa saa todennäköisesti vielä enemmän, sillä hallitus on ehdottanut yhden ihmisen ASP-lainaan 25 000 euron korotusta pääkaupunkiseudulla ja 15 000–20 000 euron korotusta muualla Suomessa.

5. Tee tarjous, jos löydät kiinnostavan asunnon

Kun itselle sopiva asunto löytyy, on aika tehdä tarjous. Sitä ennen on hyvä selvittää omassa pankissa, millaiseen asuntoon varat ja laina riittäisivät. 

– Kannattaa tehdä tarjous, vaikka pyyntihinta ylittäisi oman budjetin, koska tarjouksen kautta voi päästä neuvottelemaan. Tarjouksen kannattaa kuitenkin olla järkevän suuruinen, Viljamaa neuvoo.

Etsitkö ensimmäistä omaa asuntoa? Katso OP Kodin myynnissä olevat asunnot täältä

Kun oma asunto löytyy, kannattaa sille hankkia kotivakuutus. Tutustu Pohjola Vakuutuksen kotivakuutuksiin.

Lue  myös:

ASP-tilille saa nyt ilmaisen korkokaton ja säästöille hyvää korkoa 

Uusi koti kiikarissa? Tarkasta nämä seikat asuntonäytöllä