Kymmenen Helsingin-vuotta olivat Toni Helanderille osin sumeaa aikaa. Ravintolakokin työpäivät jatkuivat usein kellon ympäri, ja vaatimukset olivat kovat. Kaiken piti tapahtua nopeasti, olla maukasta – tai mieluiten täydellistä.

Ravintola-alalle tyypillisesti myös Helander vaihtoi työpaikkojaan tiuhaan. Hän työskenteli esimerkiksi ravintola Teatterin Grillissä, Lasipalatsissa sekä Elitessä. Vapaa-aikaa menestyvä kokki nipisti yöunistaan.

– Vaikka seuraavana aamuna töihin olisi pitänyt herätä kuudelta, menin iltakymmeneltä alkaneeseen salibandyyn. Ja yöelämäkin tuli tutuksi, hän kertoo.

Nyt hektisyys on taakse jäänyttä. Olemme liikkeellä Helanderille rakkaissa kalastusmaisemissa. Pielisen erämaajärvi on hänen mukaansa läpimitaltaan jopa hieman pidempi kuin merimatka Helsingistä Tallinnaan.

Työ on kalastusopas Toni Helanderille yhä myös harrastus. Välillä hän käy myös kalastuskilpailuissa.

Samalla kun Helander ohjaa veneensä lähemmäs kaislikkoa, hän tuo esiin ympäristön hänessä aikaansaaman muutoksen.

– Kyllä voi sanoa, että olen tänä päivänä hieman eri henkilö kuin se, joka olin Helsingissä.

Loppuunpalaminen sai muuttamaan suuntaa

Nyky-Toni suhtautuu esimerkiksi uneen eri tavalla kuin Helsingin-Toni. Enää 37-vuotias mies ei tinkisi yöunistaan. Kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan hän palasi viitisen vuotta sitten, koettuaan Helsingissä loppuunpalamisen.

– Vasta irtiottoni jälkeen tajusin, että Helsingin ravintolamaailma oli minulle turhan kova. Nostan hattua kaikille, jotka pystyvät tekemään huippuravintoloissa täyden työuran, heitä ei ole hirveän paljon.

Helander vuokrasi synnyinpaikkakunnastaan asunnon, sillä hänen oli tarkoitus viipyä Nurmeksessa vain hetki. Helsingistä hänen reppuunsa oli kertynyt myös hyviä eväitä.

– Koen oppineeni kaikkein eniten ravintola Elitessä työskentelystä - siellä työskentelin kaikista pisimpään, Helander kertoo.

Pohjois-Karjalassa hän päätyi kokeilemaan vielä paluuta ravintolamaailmaan.

– Minusta tuli Kolin uuden Sokos-hotellin ravintolapäällikkö. Olin mukana jo rakennusvaiheessa ja suunnittelin ravintolan keittiön. 

Häävieraiden kysymys johti yritysideaan

Nykyarjestaan Helander kiittää eräitä hotellin häävieraita. Kun vieraat kysyivät, miten he pääsisivät opastetusti kalastamaan Pieliselle, keittiömestarina työskennellyt Helander vastasi: ette mitenkään, mutta vuoden kuluttua pääsette.

Samalla Toni tajusi keksineensä yritysidean. Hän alkaisi järjestää kalastusretkiä ammatikseen.

Pian uuden suunnan löytänyt mies oli jo Kemissä vuoden kestävässä kalastusoppaan koulutuksessa. Harrastuksena kalastus oli ollut Helanderin intohimo pikkupojasta saakka, ensimmäisen oman virvelinsä Toni sai kuusivuotiaana.

– Vähän vanhempana äiti vei minut lauantaiaamuisin Saramojoelle kalaan, ja takaisin suostuin lähtemään huudon kanssa vasta sunnuntaisin.

Helander loihtii kalareissun päätteeksi kuhaa vihersalaatilla ja tillijogurtilla.

Omaa yritystä perustaessaan hän halusi pitää kiinni myös lapsuutensa unelma-ammatista, kokin töistä.

– Kalareissujen päätteeksi savustan tai loimutan kalaa asiakkaille luonnossa. Voin valmistaa myös usean ruokalajin aterioita, riippuen toiveista.

Kalastusretkeläisissä hän huomaa aluksi usein takakireyttä.

– Pielisellä stressi ei enää paina, ja muutama tunti rentouttaa ihmisen kuin ihmisen. Itse en vaihtaisi nykyelämästäni päivääkään pois, Helander sanoo.

Tyttöystävä lähti rohkeasti mukaan

Kun Pielisen Retki aloitti toimintansa, Toni ja hänen vaimonsa Hanna Jänönen olivat vasta puolisen vuotta seurustellut pari. Hanna lähti kuitenkin ennakkoluulottomasti mukaan yritystoimintaan.

– Minulla oli siinä vaiheessa vielä oma hieronta-alan yritys Kuopiossa, mutta luovuin siitä, kun minäkin palasin tänne kotipaikkakunnallemme.

Hänen kaikista kolmesta koulutuksestaan on hyötyä nykytilanteessa: Jänönen on opiskellut myös matkailupalvelutuottajaksi ja eräoppaaksi. Silloin tällöin hän tekee yhä myös hierojan töitä.

– Meillä on monia majoituspuolen yhteistyöyrityksiä, ja sieltä saatetaan kysyä, pääsisinkö keikalle.

Hanna ja Toni täydentävät työssä toinen toisiaan. Monesti Hanna johtaa käytännön tekemistä ja Toni keskittyy talous- ja markkinointipuoleen.

Kalastusretket eivät tarjoa kokovuotista elantoa edes Helanderille. Niinpä Pielisen Retken yhteyteen luotiin pitopalveluyritys Haikki Catering. Molemmat yritykset toimivat Nurmeksessa, Kolilla ja laajemminkin Pohjois-Karjalassa.

– Kaiken lähtökohta on pohjoiskarjalainen vieraanvaraisuus. Meillä tunnelma ei ole jäykkä, emmekä edes puhu asiakkaista vaan vieraista, Helander sanoo.

Tekeminen vaihtelee sesongin mukaan

Viiden yrittäjävuoden aikana Hanna Jänönen ja Toni Helander ovat kohdanneet niin kansainvälisten turistien kadon kuin korona-ajan kotimaisten matkailijoiden buumin. Yhteistyö alueen muiden matkailuyrittäjien kanssa on välttämätöntä.

– Kolin kansallismaisemat kiehtovat, mutta ongelma on turistien viipymäaika. Me teemme parhaamme, jotta he eivät kävisi vain ottamassa selfieitä Ukko-Kolilla, Helander sanoo.

Talvisin hän tekee paljon mökkicateringia. Halutessaan lomailijat voivat tilata Haikki Cateringilta jopa kuuden ruokalajin makuelämyksen. Yritys tarjoaa lähiruokaa aina riistasta itsepyydettyyn kalaan ja itsepoimittuihin sieniin ja marjoihin.

Viimeksi pari laajensi toimintaansa Nurmes-talolle, jonka kahvilatoiminta siirtyi heidän vastuulleen.

– Meillä on työntekijöitä ja keskinäinen työnjako. Jos Hanna huomaa minussa minkäänlaisia uupumuksen merkkejä, hän tulee heti väliin, Toni kertoo.

Hanna nyökyttelee. Myös hän on oppinut huolehtimaan jaksamisestaan vasta kantapään kautta.

– Me emme voi olla vuoden jokaisena päivänä saatavilla. Kesä on sesonkia, mutta kohta siirrymme viikoksi vapaalle, Hanna kertoo.

Nykyisin ykkönen ei ole työ vaan lapsi

Helsingissä Jänönen ja Helander eivät ole käyneet viime vuosina montaakaan kertaa. Sieltä tulee aina kiire kotiin.

– En kaipaa kuin Helsingin monipuolista ravintolatarjontaa, muuten hektisyys alkaa käydä sieluun jo parissa päivässä, Helander sanoo.

Nurmeksessa hän on palannut myös vanhoihin, pohjoiskarjalaisiin tapoihin. Esimerkiksi kahvihetkeä kaverin kanssa ei tarvitse enää hakea kalenterista vaan toisen kotiin voi vain poiketa ja tuumata, että keitäpä kahvit.

– Kaikista paras jarru on ollut silti lapsen saaminen. Viola on nykyisin kaikessa numero ykkönen, Helander sanoo vuoden ikäisestä tyttärestään.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Marko, 51, vaihtoi kovapalkkaisen insinöörityön sairaanhoitajan pestiin: ”Jokaisen työpäivän jälkeen tuntee tehneensä jotain merkityksellistä”

Sirpa hyppäsi puskurin avulla pois oravanpyörästä: ”Jatkuva myyminen ei enää vastannut arvojani”

Hannele toteutti unelmansa: muutti Italiaan, löysi rakkauden ja perusti hotellin