Kimmeltävä keväthanki innostaa moottorikelkkailuun. Vauhdin hurmassa kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan moottorikelkkaonnettomuuksia sattuu eniten helmi–maaliskuussa, ja moottorikelkkaonnettomuuksien henkilövahingot kasvoivat viime vuonna noin 23 prosenttia verrattuna vuoteen 2020. Eniten vahinkoja on viime vuosina käynyt Rovaniemellä ja Kittilässä, viime vuonna niiden rinnalle nousi myös Kuusamo. 

Suurin osa, noin 90 prosenttia vahingoista, oli yhteenajoja ja muita törmäyksiä esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai puuhun. Myös kelkkauralta suistumisia tapahtui paljon. Sen sijaan törmäykset eläinten kanssa ovat hyvin harvinaisia.

Moottorikelkalla temppuilusta aiheutuvia vahinkoja ei korvata

Kuka korvaa, jos moottorikelkan kanssa sattuu vahinko? Moottorikelkan lakisääteinen liikennevakuutus korvaa kelkkaillessa sattuneet kuskin ja kyydissä kulkevien henkilövahingot sekä syyttömälle vastapuolelle aiheutuneet vahingot ja vauriot. Omalle moottorikelkalle sattuviin vahinkoihin voi varautua vapaaehtoisella kaskovakuutuksella

Korvauksiin vaikuttaa kuitenkin ajotapa.

— Kasko turvaa kelkkailua normaalissa maastoliikennekäytössä. Sen sijaan vakuutus ei korvaa vahinkoja, jotka aiheutuvat kelkalla temppuilusta. Tällaista temppuilua voi olla esimerkiksi pituushypyt hyppyreistä tai ajaminen jyrkkää rinnettä ylös, minkä seurauksena kelkalla kieritään rinnettä alas. Näissä tilanteissa vahingot katsotaan törkeällä huolimattomuudella aiheutetuiksi ja ne jäävät siksi korvausten ulkopuolelle, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander muistuttaa.

Moottorikelkkailija, muista tarkistaa nämä ennen ajamista:

  • Moottorikelkalla saa ajaa vain 15 vuotta täyttänyt. Virallisilla moottorikelkkareiteillä tai erityistapauksissa tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla on oltava vähintään T-luokan ajokortti. Ajokortti ja rekisteriote täytyy olla aina mukana maastossa.
  • Kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa myös teiden ulkopuolisilla alueilla, kuten pihatiellä, pellolla, metsässä ja jääalueilla ajettaessa.
  • Maanomistajien tai -haltijan erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.
  • Suurin sallittu nopeus reiteillä ja maastossa maa-alueilla on 60 km/h. 
  • Pukeudu lämpimästi, suosi kerrospukeutumista, varmista kypärän ja lasien yhteensopivuus. Kelkkailijoilla paleltuu tyypillisimmin nenän, otsan, poskipään ja leuan alueet. Nestehukka vaikuttaa paleltumien lisääntymiseen.
  • Noudata erityistä varovaisuutta jäällä ajettaessa. Pidä naskalit mukanasi.
  • Tarkastushuolto kannattaa tehdä aina ennen ajokauden aloitusta. Säilytyksen aikana ajamattomana olleeseen kelkkaan on saattanut syntyä teknisiä ongelmia. 
  • Mikäli kelkan omistajalla on ylläpidosta epäselvyyttä, valmistajilta löytyy ohjekirjat myös vanhempiin kelkkoihin.

Moottorikelkkavahinkojen keskikorvaus on viime vuosina ollut noin 2 500–3 000 euroa. Kalleimmat vahingot aiheutuvat kelkkojen varkauksista ja tulipaloista.

Kun olet Pohjola Vakuutuksen etuasiakas, saat alennusta myös moottorikelkan vakuutuksesta. Tarkista oletko jo etuasiakas ja pyydä tarvittaessa vakuutustarjous useammasta vakuutuksesta kerralla. Tutustu moottorikelkan vakuutukseen.

Lue myös:

Sukset katolle ja kohti Lappia – miten boksi pakataan turvallisesti?

Juttua on päivitetty otsikon osalta 20.1.2023.