Yhä useampi pyöräilijä polkee sähköavusteisella pyörällä. Ei ihme, sillä pyöräily on silloin kevyempää, sillä taittuu pidemmätkin matkat helpommin ja sähköavusteisella pyörällä ajaessa nivelet rasittuvat vähemmän.  

Sähköpyöriä on tarjolla moneen eri käyttötarkoitukseen. Saatavana on muun muassa retki-, kaupunki- ja maastopyöriä, sekä matkakäyttöön suunniteltuja taittorunkoisia pyöriä. Erityisen kätevä sähköavustus on lastipyörissä, joilla voi kuljettaa kauppaostoksia ja perheen pikkuväkeä.  

Pyörissä on eroja ominaisuuksissa, ja siten eroja on myös pyörän vakuuttamisessa.  

Milloin sähköpyörä tarvitsee liikennevakuutuksen? 

1.6. voimaan astuvan uuden liikennevakuutuslain mukaan sähköavusteinen pyörä ei tarvitse liikennevakuutusta, jos se edellyttää liikkuakseen polkemista, sen moottorin maksimiteho on 250 W tai sen alle ja sen moottorin avustus kytkeytyy pois, kun nopeus saavuttaa 25 km/h. Muut sähköpyörät tarvitsevat liikennevakuutuksen, jos uudet rajat täyttyvät.

Tehokkaammat ja nopeammat sähköavusteiset pyörät ja sähköpyörät ovat tarvinneet liikennevakuutuksen jo tähänkin asti. Kuitenkin suurin osa liikennevakuutusvelvollisuudesta vapaista sähköavusteisista pyöristä ja sähköpyöristä on kuulunut kotivakuutuksen piiriin ja yli 5 000 euroa arvokkaammille pyörille on saatettu ottaa arvotavaravakuutus. Liikennevakuutetut pyörät eivät kuulu kotivakuutuksen piiriin, joten niille tulee halutessaan ottaa oma kaskovakuutuksensa esimerkiksi varkauksien varalta.

Kuinka paljon vakuutus korvaa sähköpyörästä? 

Kalliit sähköpyörät kiinnostavat entistä enemmän myös varkaita. Kotivakuutus korvaa sen piiriin kuuluvien lukittujen polkupyörien varkausvahingot, jos kotivakuutukseen sisältyy irtaimiston rikosturva.

– Polkupyörä on lukittava hyvillä lukoilla. Runkolukon lisäksi pyörä kannattaa lukita kaarilukolla kiinteään esineeseen. Polkupyörä tulisi myös säilyttää lukollisessa tilassa lukittuna. Polkupyörän merkki, malli ja hankintavuosi on hyvä ottaa talteen ja pyörä kannattaa valokuvata mahdollista varkaustilannetta varten, Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen neuvoo. 

Jos sähköavusteinen polkupyörä kuuluu kotivakuutuksen piiriin, vakuutus korvaa sille sattuneita vahinkoja 5 000 euroon asti. Sitä arvokkaampi pyörä kannattaa vakuuttaa erikseen arvotavaravakuutuksella. 

Jos pyörä kuuluu liikennevakuutuksen piiriin, vakuutus kattaa yksityishenkilöillä kuljettajan henkilövahingot sekä toisen osapuolen omaisuus- ja henkilövahingot. Kolarin aiheuttaneen liikkumisvälineen omia vahinkoja korvataan vain, jos välineeseen on otettu laajempi kasko. 

Juttu on julkaistu 12.4.2022 ja sitä on päivitetty 13.5.2024 uuden liikennevakuutuslain tuomilla muutoksilla.

Lue myös:

Sähköisten liikkumisvälineiden vakuutusvaatimukset muuttuvat – tarkista tästä, tarvitsetko sinäkin uuden vakuutuksen