Levillä kolme kuolonuhria vaatineen, vuonna 2019 tapahtuneen palo-onnettomuuden jälkeen Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) suositteli, että vuokramökeille laaditaan paloturvallisuusohjeet. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö julkaisikin vuonna 2021 mökin vuokraajalle tarkastuslistan paloturvallisuuden varalta.

Myös loma-asuntoja ja mökkejä vuokraavat tahot ovat oma-aloitteisesti tiukentaneet paloturvallisuusohjeitaan jo ennen virallisten ohjeistusten valmistumista. Harmillisen usein ohjeistusten puutteisiin havahdutaan kuitenkin vasta, kun sattuu jotakin ikävää.

Ohjeet ovat tärkeät, sillä nykyään kuka tahansa voi toimia vuokranantajana Airbnb-ilmiön myötä. Kokematon vuokranantaja ei välttämättä itsekään tunne kaikkia turvallisuussäännöksiä ja vaatimuksia.

Tällä hetkellä vuokramökeille ja vapaa-ajan vuokra-asunnoille ei ole viranomaisvalvontaa, vaan vastuu omasta turvallisuudesta on pitkälti vuokralaisella. Vahingon sattuessa korvausvastuuseen vaikuttaa moni asia, eivätkä vastuuasiat ole yksiselitteisiä. Vuokranantaja voi keventää taakkaansa laatimalla vuokrakohteeseen tarkat ohjeistukset, ja vuokralaisen on syytä puolestaan noudattaa ohjeita.

Palovaroitin on pakollinen joka asunnossa

Paloturvallisuudesta on säädetty laissa. Palovaroitin on pakollinen varuste jokaisessa asunnossa. Palovaroittimia täytyy löytyä vähintään yksi 60 neliömetriä kohden jokaisessa kerroksessa tai tasossa. Suositeltavaa on, että jokainen makuuhuone ja ulos johtavat kulkureitit varustetaan linkitetyillä palovaroittimilla. Se tarkoittaa sitä, että yhden varoittimen hälyttäessä muutkin hälyttävät.

Loma-asuntojen tyypilliset vaaranpaikat ovat tupakointi, ulkotulet, sähkölaitteet, liesi ja sauna. Usein palo syttyy liedelle unohtuneesta ruoasta tai sitten tupakasta tai saunassa kuivatettavista vaatteista.

Vuokralainen, huomioi nämä:

Suosi vuokranvälityspalveluja, joista löytyy selvästi tieto paloturvallisuusasioista. Mikäli tietoa ei löydy verkkosivuilta, selvitä asia ennen kuin sitoudut vuokraamaan. Älä vuokraa sellaista loma-asuntoa, jossa paloturvallisuudesta ei ole huolehdittu asianmukaisella tavalla.

Tarkista paikalle saavuttuasi, onko vuokraamassasi loma-asunnossa palovaroitin ja toimiiko se. Selvitä, onko kiinteistössä sammutusvälineistöä ja tutustu jo ennalta niiden käyttöohjeisiin.

Jos huomaat puutteita turvallisuusvälineistössä, ota viipymättä yhteys vuokranantajaan, ja vaadi puutteiden korjaamista. Tällaisessa tilanteessa voi vaatia myös taloudellista hyvitystä, koska kyseessä on pelastuslakirikkomus.

Selvitä hätäpoistumistiet heti lomakohteeseen saavuttuasi. Käytä muutama minuutti siihen, että selvität, miten mökistä pääsee palon sattuessa nopeasti ulos. Kokeile, avautuvatko makuuhuoneen ikkunat ja tarkista, onko ikkunan läheisyydessä palotikkaat. Älä tuki hätäpoistumisteitä tavaroillasi.

Vuokranantaja, huomioi nämä:

Asennuta vuokrattavaan asuntoon automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri, mikäli vuokrattavaksi tarkoitettu kohde on vasta rakenteilla. Sprinkleri on tällä hetkellä varmin paloturvallisuusvaruste. Automaattisen sammutuslaitteiston asennuttaminen jo rakennettuun kiinteistöön on kallista ja hankalaa, mutta rakennusvaiheessa olevaan se on helppo ja nykyään myös kohtuullisen edullista asentaa.

Palo- ja häkävaroittimet pelastavat ihmishenkiä. Palokunta ehtii mökkiä sammuttamaan omaisuusvahinkojen kannalta usein liian myöhään.

Tarkista jokaisen vuokralaisen lähdettyä mökin alkusammuttimien kunto. Testaa, että palovaroittimet toimivat ja mökin turvallisuutta koskevat ohjeet ovat näkyvillä.

Laadi vuokralaista varten mahdollisimman tarkat ohjeet, miten kiinteistössä olevia laitteita käytetään turvallisesti. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi tulisija, ilmanvaihto, sauna, kuivauskaappi ja kaasuliesi. Tällöin vastuu näiden ohjeiden mukaisesta turvallisesta toiminnasta on vuokralaisella.

Ohjeista vuokralaista, kuinka hätätilanteen sattuessa tulee toimia. Kerro, mihin numeroon soitetaan ja mikä loma-asunnon osoite on, jotta pelastushenkilökunta löytää mahdollisimman sujuvasti paikalle.

Huomioi, että kaikki ohjeet ovat sellaisella kielellä, jota vuokralaisesi ymmärtää.

Varmista, että vuokrakiinteistöösi on tehty lain edellyttämät rakennus- ja sähkötarkastukset ja niitä koskevat dokumentit ovat tallessa. Jos olet ostamassa loma-asuntoa vuokraamistarkoitukseen, älä missään nimessä osta sellaista kiinteistöä, josta nämä dokumentit puuttuvat.

Lue myös:

Vakuutustilastot kertovat: Mökkivahinkojen kolmen kärki

Vieläkö ehtisin laittaa kesämökin vuokralle?

Tällainen vuokramökki viedään nyt käsistä – vuokraaja, panosta mukavuuteen ja ruokapöytään

 

Artikkeli on julkaistu 24.2.2020 ja sitä on päivitetty 28.4.2022 SPEK:n turvallisuuslistalla.