Helsinkiläisen Metka-kirpputorin kassalle jonotetaan tuiki tavallisena torstai-iltana. Ostovuorossa oleva asiakas laskee pöydälle lastenvaatteita, seuraavana jonossa olevan sylissä on sarjakuvia ja vinyylilevy, ja yksi yrittäjä Riitta Mäen tuttavista tuo tiskille päivän Ilta-Sanomat.

Asiakas toisensa perään pysähtyy kommentoimaan lehtijuttua, jossa kerrotaan nummelalaiselta kirpputorilta löytyneestä keramiikkatyöstä. Nummelassa maljakon myyntihinta oli neljä euroa, mutta myöhemmin huutokaupassa siitä maksettiin kahdeksantuhatta euroa.

Metkassa löytöä kuvaillaan samoin kuin huutokauppa Helanderin edustaja lehtijutussa: Pieni lottovoitto! Kirpputorin asiakkaat kertovat itse tekevänsä ostoksia käyttöä, eivät jälleenmyyntiä varten.

− Tällä hetkellä kuuminta hottia ovat vaatteet, lelut, vinyylilevyt, leffat, kirjat ja tietyt astiat, Vallilan kaupunginosassa kirpputoria pyörittävä Riitta Mäki luettelee. 

Naistenvaatteista ylitarjontaa

Tänään Riitta Mäki kertoo kyselijöille, että Metkassa myyntipaikkaa joutuu jonottamaan kolmisen kuukautta. Henna Dalman pääsee myymään tavaroitaan todennäköisesti taas joulukuussa. Edellisellä kahden viikon myyntijaksollaan Dalman tienasi viisisataa euroa.

Toin tarjolle vaatteita, kirjoja ja pikkuesineitä, hän kertoo.

Kirppistuotteita hinnoiteltaessa kannattaa Dalmanin mukaan miettiä aina sitä, mitä olisi itse valmis maksamaan.

Hyväkuntoisesta tuotteesta voi pyytää neljäsosan alkuperäisestä myyntihinnasta. Sellaisia vaatteita, joita pitää nuhjuisena eikä itse enää käyttäisi, ei sen sijaan kannata tuoda myyntiin lainkaan. Silloin oikea osoite on tekstiilikeräys, hän sanoo.

Henna Dalman kuuluu Metkan vakioasiakkaisiin.

Dalmanista tuli kirppisfani jo 1990-luvun alussa, lukiolaisena.

Kirppishinnat mahdollistivat siihen elämänvaiheeseen kuuluneet, lyhyen aikaa kestäneet tyylikokeiluni.

Nykyisin kulutuksen vähentäminen on Dalmanille tärkeä arvomaailmallinen tavoite. Hän hankkii kaikki päällysvaatteensa käytettyinä.

– Naistenvaatteista on tällä hetkellä jopa ylitarjontaa. Myyntiin tuodaan koronan vuoksi täysin käyttämättä jääneitä juhliin ja toimistotyöhön sopivia asuja.

Pikamuotia vain kierrätettynä

Trendejä seuraavalla Dalmanilla on yllään kirppikseltä kolmella eurolla ostettu Indiskan mekko sekä second hand -liike Relovesta kahdellakymmenellä eurolla hankittu takki.

Tätä juttua varten hän esittelee muutamia Metkan löytämiään ajankohtaisia asuja: Kaupoissa hinnakas Samsoe & Samsoen mekko maksaa Metkassa vain kaksikymmentä euroa. Myös Dalmanin esittelemä H&M:n kukkamekko on tällä hetkellä muodikas.

Arvokkailla asuilla on aina parempi jälleenmyyntiarvo, ja pikamuotia saa todella halvalla. Tämä H& M:n mekko maksaa vain kaksi euroa, Dalman näyttää.

Kun hänellä on oma myyntipaikka, hän käy parin päivän välein siistimässä ja täydentämässä valikoimaansa.

Vaatteita myyn jo ennen kuin ne ovat muodin mukaan täysin out. Muille suosittelen 80- ja 90 -lukujen vaatteiden ja ajattomien, varsinkin mustien ja harmaiden, neuleiden myyntiintuomista.

Itselleen Dalman ostaa välillä myös trendikkään värisiä kausivaatteita.

Kun sellaisen hankkii käytettynä, ei harmita, vaikka väri näyttää pian vanhalta.

Miehille Dalman vinkkaa Helsingin Kalliossa sijaitsevasta Almost New -kirpputorista, joka on erikoistunut miesten- ja unisex-vaatteisiin. Keskivertokirppareilla miesten vaatteita liikkuu Dalmanin mukaan paljon vähemmän kuin naisten vaatteita.

Samaa mieltä on myös Metkasta sarjakuvia, konsolipelin ja dvd-elokuvan löytänyt Simo Autio.

Itse olen aika valikoiva asiakas. Vaatteista olen ostanut kirpputoreilta vain bändipaitoja, Autio kertoo.

Simo Autio asuu lähellä Metka-kirpputoria. Krääsä ei Autiota kiinnosta, mutta vinyylilevyt ja dvd-elokuvat saavat hänet pysähtymään.

Google auttaa hinta-arvioinnissa 

Korona-aikana esimerkiksi lauta- ja palapeleillä on ollut kirppiksillä kova kysyntä. Juuri nyt Metkassa ei pistä silmiin ainuttakaan peliä, mutta viherkasvibuumi näkyy myynnissä olevina kasvien taimina.

Tänään ostoksilla oleva Pihla Putkonen kertoo tulevansa Metkaan huomennakin.

Saan silloin myyntipaikan, ja tuon tänne leluja, vaatteita, vintage-kankaita ja keräilyastioita. Aiemmilta kerroilta olen oppinut, että ensimmäisenä käsistä viedään kaikista oudoimmat jutut, kuten lehtien lukijalahjat.

Kirpputoriyrittäjä Riitta Mäki kertoo, että kirppiksellä menevät kaupaksi esimerkiksi lelut.

Nyt Putkonen aikoo ostaa syystakin ja Nanny Stillin suunnitteleman karahvin. Lasisessa karahvissa on pienenpieni särö, minkä vuoksi karahvin hinta on vain kolme euroa.

Googlen kuvahaku on tosi hyvä apuväline, kun haluaa tarkastaa tuotteen arvon. Itse googlasin tämän karahvin ja sain selville, että virheettömänä tästä pyydetään jopa seitsemääkymmentä euroa, keräilijäksi tunnustautuva Putkonen sanoo.

Kotinsa hän on sisustanut 50-70 -lukujen tyyliin, pääasiassa kirppislöydöin.

Skippaan kiinnostavatkin jutut, jos hinnat eivät ole kohdillaan. Joissain nettikaupoissa ja vanhan tavaran kaupoissa hinnat ovat yläkantissa, Putkonen kertoo.

Pihla Putkonen käyttää Googlen kuvahakua hintojen arviointia varten.

Itsepalvelukirppiksillä halvimmat hinnat

Myös Metkan kanta-asiakkaisiin kuuluva Siiri Carlson on hintatietoinen.

Helsingissä Metka on suosikkini ja koluan kirppiksiä myös silloin, kun liikun maalaispaikkakunnilla. Second hand -kaupoista en niinkään perusta, sillä niissä on itsepalvelukirppiksiä kalliimmat hinnat.

Jo Carlsonin lapsuudenperheessä suosittiin kirpputoreja, ja hänen omat, seitsemän- ja yhdeksänvuotiaat pojat tietävät äitinsä olevan todellinen kirppishaukka.

– Toinen pojistani kysyi kerran, onko hänen uusi hammasharjansakin kirppishankinta, Carlson virnistää.

Hän kertoo silmiensä harjaantuneen ajan myötä.

Säästän todella paljon rahaa kirppisharrastukseni avulla.

Kun Carlsonin pojat olivat pieniä, lastenvaatekirppikset olivat perheelle aarreaittoja. Isommille lapsille vaatteita on hankalampi löytää.

Äsken hankin kyllä uudet Adidaksen collegehousut neljällä eurolla.

Ystäväporukan yhteinen intohimo

Carlsonin vaatehankinnoista ei yleensäkään näy, onko hankinnat tehty kirppikseltä vai kaupasta. Itselleen hän osti juuri Marimekon mekon kahdeksallakymmenellä eurolla.

– Kaupassa mekko maksaa kaksisataa, Carlson kertoo.

Siiri Carlson metka-kirppiksellä
Siiri Carlson löysi kirpputorilta lehtitelineen.

Tänään hän on puntaroinut 50-luvulta peräisin olevan lehtitelineen hankintaa. Ennen ostopäätöstä Carlson laittoi äidilleen viestin, ja kysyi, onko hankinta äidin mielestä kannattava.

Otan tämän, koska vanhoihin tavaroihin ja antiikkiin perehtynyt äitini vastasi, että kyllä kannattaa.

Enää Carlson ei jaa harrastustaan vain äitinsä kanssa, vaan hän on saanut myös anoppinsa ja osan ystävistään innostumaan kirppiskulttuurista.

On kiva, että kirppikset ovat meille kollektiivinen juttu, Carlson sanoo.

Lue myös:

Tunnetko design-lasin arvon? Nämä lasiesineet menevät kaupaksi

Pokémon-korteista satasia – näin hyvin vanhoilla keräilykorteilla voi tienata

Älä aina osta uutta – miten takuu toimii?