Korkojen nousu näkyy vuosien tauon jälkeen myös opintolainoissa. Korkojen nousun vaikutus tulee todeksi niillä opiskelijoilla, jotka valmistuivat vuoden 2022 kevään aikana ja jotka nostivat opintojensa aikana opintolainaa. Pankki perii heidän tililtään puolen vuoden korkoja vastaavan summan ensimmäisen kerran kesäkuun 15. päivä 2023.

Mitä korkojen maksuun tuleminen tarkoittaa käytännössä? OP:n henkilörahoituksessa opintolainoista vastaava Atte Ylä-Mattila laski esimerkkejä lainan lyhennyksen määrästä.

Esimerkki 1: Opintolainan korko 10 000 euron opintolainassa

Ensimmäinen esimerkki kuvaa tilannetta, jossa opintolainan määrä on 10 000 euroa ja opiskeluaika on neljä vuotta. Kun lainan korot tulevat maksuun 15.6.2023, pankin perimä puolen vuoden lainan korko on 225 euroa.

Jos opintolainaa nostanut on oikeutettu Kelan maksamaan opintolainahyvitykseen, puolen vuoden koron suuruus on 160 euroa.

Katso Kelan sivuilta, oletko oikeutettu opintolainan hyvitykseen.

Esimerkki 2: Opintolainan korko 25 000 euron opintolainassa

Tässä esimerkissä opintolainan määrä on 25 000 euroa ja opiskelija on nostanut lainan viidessä vuodessa. Esimerkissä on käytetty neljän prosentin korkoa koko laina-ajalle.

Pääomitettua korkoa kertyy varsinaisen opintolainan päälle 3 400 euroa, eli opintolainan määrä on siis 28 400. Opintolainaa nostanut opiskelija maksaa tästä summasta myös lyhennyksenaikaiset korot. 15.6.2023 maksuun tulevien puolen vuoden korkojen määrä on 550 euroa.

Jos opintolainaa nostanut on oikeutettu Kelan maksamaan opintolainahyvitykseen, puolen vuoden koron suuruus on 350 euroa.

Miten toimia, jos ei pysty maksamaan opintolainojen korkoja?

Korkojen maksuun kannattaa varautua ajoissa esimerkiksi säästämällä  puolen vuoden korkoja vastaava summa tilille.

Jos säästäminen on jäänyt väliin tai säästöt ovat kuluneet, voi kesäkuun muita menoja yrittää vähentää korkojen maksun verran. Monella on kuukausittain niin sanottuja ylimääräisiä kuluja, joista ei välttämättä ole tietoinen, ja joista voi kertyä korkoihin tarvittava summa. 

–  Jos näyttää siltä, ettei korkojen maksu ole mahdollista, Kelalta voi hakea avustusta korkokuluihin. Korkoavustus tarkoittaa sitä, että Kela maksaa valtion takaaman opintolainan korot kokonaisuudessaan. Et joudu maksamaan niitä takaisin Kelalle, Ylä-Mattila kertoo.

Lue lisää korkoavustuksesta Kelan sivuilta.

Ylä-Mattila sanoo, että myös omaan pankkiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä.

– Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin kahden ja puolen vuoden kuluttua valmistumisesta. Lainan maksuerästä on mahdollista neuvotella verkkopankissa tai OP mobiilissa.

Opintolainaa nostanut lyhentää opintolainansa niin, että hän maksaa lainasta ensin lainan korot. Pankki perii ne tililtä kuuden kuukauden välein, aina kesä- ja joulukuun 15. päivä. Korkomaksut peritään yhteensä kolme kertaa, sen jälkeen lainaa nostanut alkaa lyhentää opintolainaansa.

Opintovelallisten kokonaismäärä on kasvanut viime vuosina nopeasti. Kelan tilastojen mukaan lukuvuonna 2021–2022 opintolainaa oli 515 000 henkilöllä, kun kolme vuotta aikaisemmin opintovelallisia oli 80 000 vähemmän.

Tiedätkö kuinka paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa  hahmottamaan, millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:

Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa

Helpoin tapa säästää rahaa? Näin kerrytät rahaa säästöön huomaamatta

Luulitko, ettet voi säästää? Väärin! Katso paljonko eri säästösummista kertyy ajan myötä