Verkkokauppojen tuotevalikoimat ovat valtavat ja verkko-ostaminen helppoa: pari klikkausta ja tavarat sujahtavat ostoskoriin. Kassalla monelle sitten tulee mieleen, että mikä olisi turvallisin maksutapa.

Lue OP:n riskienhallinnan asiantuntija Samuli Pehkosen omakohtaiset vinkit verkko-ostoksille.

1. Etsi muiden kokemuksia verkkokaupasta ennen ostoksen tekemistä

Jos verkkokauppa ei ole entuudestaan tuttu, etsi verkosta muiden kokemuksia kaupasta: Kirjoita hakukoneeseen [verkkokaupan nimi] kokemuksia. Jos verkkokauppa on englanninkielinen, kirjoita [verkkokaupan nimi] experiences.

– Jos kehuja on hirveästi, voi aina miettiä, ovatko ne aitoja. Isoin varoitusmerkki on, että kaupasta on runsaasti huonoja kokemuksia. Silloin on syytä harkita, kannattaako kyseisessä verkkokaupassa asioida, Samuli Pehkonen sanoo.

2. Kirjoita verkkokaupan osoite itse internet-selaimen osoitekenttään

Hakukoneen hakutuloksen tai sähköposti- tai tekstiviestissä olleen linkin kautta verkkokauppaan meneminen ei välttämättä ole turvallista. Sama koskee sosiaalisen median kanavien kuten Facebookin tai Instagramin mainoksien linkkejä. Pahimmassa tapauksessa voit päätyä rikollisen tekemälle tietojenkalastelusivulle.

– Aina pitäisi kirjoittaa osoite itse selaimeen. Sen jälkeen sen voi tallentaa selaimen suosikkeihin ja mennä seuraavan kerran sitä kautta ostoksille.

3. Maksa mieluiten luottokortilla

Maksukortin credit- eli luottopuolella maksaminen on turvallisin vaihtoehto.

– Itse maksan aina kortin credit-puolella. Silloin kortin myöntäjä on korvausvastuussa, jos myyjä ei toimita ostamaani tuotetta tai palvelua.

4. Älä tallenna kortin tietoja verkkokaupan asiakastietoihin

Moni verkkokauppa ehdottaa kortin tietojen tallentamista asiakastietoihin, jotta asiointi seuraavalla kerralla on sujuvampaa. Onko se turvallista?

– Periaatteessa se on ok, mutta itse en sitä tee, vaan näen mieluummin sen vaivan, että naputtelen kortin tiedot aina erikseen ostoksen yhteydessä. Kortin tietojen tallentamisessa riskinä on, että hakkeri murtautuu palveluun ja saa sitä kautta korttini tiedot haltuun. Siitä taas aiheutuu vaivaa, kun joutuu reklamoimaan ja odottelemaan, että saa anastetut rahat takaisin. Kortin tapahtumia kannattaa muutenkin seurata tarkasti, ja jos jotain tapahtumaa ei tunnista, olla heti yhteydessä kortin myöntäjään.

5. Pidä kortin turvarajat kohtuullisina tai jopa nollassa

Kortin asetuksissa voit itse määritellä turvarajoja käteisnostoille, kaupassa tehtäville maksupäätemaksuille sekä verkkomaksamiselle. Varmista, että rajat ovat maltilliset. Rajoja voi muokata vaikka monta kertaa päivässä.

– Itse pidän verkko-ostosten turvarajan aina nollassa eurossa. Ennen kuin teen verkko-ostoksen, käyn muokkaamassa rajaa, ja ostoksen jälkeen laitan turvarajan taas heti nollaan, Samuli Pehkonen vinkkaa.

Miksi verkossa kannattaa maksaa luottokortilla? Lue lisää.

Lue myös:

7 vinkkiä verkkokauppaostoksille

Maksuttomia vakuutuksia ja korotonta maksuaikaa - Listasimme luottokortin ominaisuudet, joita et ehkä vielä tiennyt

Älä tee näitä tietoturvavirheitä – tunnista yleisimmät mokat