Rahan vaatiminen alkoi aina silloin, kun Simo oli ottanut huumeita. Ensin Simo pyysi äidiltään Sirpalta rahaa puhelimessa. Jos Sirpa kieltäytyi, Simo soitti perään ja vaatimalla vaati.

– Jos sanoin, etten anna rahaa, hän soitti vaikka 50 kertaa tai tuli luokseni jatkamaan vaatimista, Sirpa kertoo.

Simon käytös ei yllättänyt Sirpaa. Poika oli alkanut käyttää huumeita jo teini-iässä. Parikymppisestä lähtien kovien huumeiden käyttö oli jatkuvaa.

Simo sairasteli paljon, joutui usein onnettomuuksiin ja tarvitsi kalliita lääkkeitä, sillä pitkään jatkunut huumeidenkäyttö kävi terveyden päälle. Tuloja hänellä ei ollut.

Sirpa kävi töissä ja tinki omista menoistaan, jotta sai ostettua Simolle lääkkeitä, ruokaa, tupakkaa, vaatteita ja matkalippuja.

– Olen auttanut häntä taloudellisesti läpi elämän. Olen halunnut omaehtoisesti auttaa. Muuten hän ei olisi selviytynyt.

“Jos en anna rahaa, hän varastaa”

Välillä Sirpa antoi Simolle käteistä tai siirsi rahaa Simon tilille. Joskus rahaa meni tuhat euroa kuussa, joskus enemmän.

– Ajattelin, että jos en anna rahaa, hän varastaa. Sitä en halunnut.

Vuosien ajan Sirpa yritti kannustaa ja saada Simoa päihdehoitoon. Lyhyitä hoitojaksoja oli, mutta niiden jälkeen hän retkahti aina.

Käsilaukku, jossa lukko.
Sirpa auttoi aikuista lastaan, sillä pelkäsi, ettei hän muuten selviäisi.

– Simo ei päässyt pitkään hoitoon, jota hän olisi tarvinnut. Yhteiskunnassamme päihdeongelmien hoito ei toimi. Heikoimmat jätetään oman onnensa nojaan, Sirpa huokaa.

– Se oli rankkaa aikaa. Koko ajan oli kivi sydämellä. Itkin ja surin sitä, että lapseni tekee hidasta itsemurhaa.  

Rahan antaminen johti velkaantumiseen

Sirpa sanoi lapselleen usein, että rahat eivät enää riitä. Silloin Simo saattoi pyytää muutaman kolikon tai sanoa, että rahat menevät velkojille.

Kun Simo oli huumeissa tai psykoosissa, hän haukkui ja uhkaili Sirpaa. Olet paska, en halua olla kanssasi missään tekemisissä, jos nyt en saa rahaa.

– Siinä hetkessä vaatimukset olivat niin kovia, etten jaksanut laittaa vastaan. Parin päivän päästä hän aina pyysi anteeksi.

Kun Sirpa yritti hakea itselleen apua, ainoa neuvo oli: Lopeta rahan antaminen, ota häneltä avaimet pois ja katkaise välit.

Hän oli rakastettu lapsi ja hyvin empaattinen silloin, kun ei ollut aineissa.

– En olisi voinut sitä tehdä äitinä omalle lapselleni. En halunnut hylätä häntä. Ilman apuani hän olisi kuollut viikossa.

Sirpa sanoo, että Simo oli hänelle hyvin rakas.

– Hän oli rakastettu lapsi ja hyvin empaattinen silloin, kun ei ollut aineissa.

Simo kuoli noin vuosi sitten. Sen jälkeen Sirpa joutui hakeutumaan velkajärjestelyyn. Eläkkeelle jäämisen jälkeen hän velkaantui pahasti, kun pienentyneet tulot eivät enää riittäneet omiin ja Simon menoihin.

Sirpa sanoo, ettei hän voi neuvoa muita vanhempia, joilta aikuinen lapsi ruinaa rahaa. Tilanteet ovat niin yksilöllisiä.

– Jos jälkiviisastelen, voisin sanoa, että jotenkin kannattaisi pitää itsensä kasassa. Pitäisi muistaa omakin elämä ja tehdä myös itselleen jotain kivaa.

Itseään ei pidä syyttää, hän muistuttaa.

– Poikakin toivoisi, että annan armoa itselleni.

Yksi taloudellisen hyväksikäytön muoto

Takuusäätiöön tulee säännöllisesti yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat ongelmissa, kun aikuinen lapsi vaatii rahaa elatukseensa.

– Osalle vanhemmista ei ikinä tule ongelmia, vaikka he auttaisivat lastaan taloudellisesti, mutta osa joutuu velkaongelmiin, sanoo Takuusäätiön chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija Jenni Lindfors-Hussi.

Ilmiö voi olla yksi taloudellisen hyväksikäytön muoto. Taloudellista hyväksikäyttöä ovat myös erilaiset taloudelliset tilanteet, joihin liittyy henkistä tai fyysistä uhkaa.

– Taloudellinen väkivalta on pitkälti ihan samanlaista kuin muu väkivalta.
Yleensä rahan pyytämisen taustalla on jokin syy, jonka vuoksi pyytäjän taloudenhallinta on hukassa.

– Esimerkiksi fyysinen tai psyykkinen sairaus tai riippuvuus voi pienentää tuloja, minkä vuoksi pyydetään sukulaisilta apua. Myös peliriippuvuus näkyy meillä jonkin verran, Lindfors-Hussi sanoo.

Hoida ensin omat menot, auta vasta sitten

Lindfors-Hussin mukaan vanhemmilla on useimmiten aina halu auttaa lastaan. Moni kuitenkin auttaa oman taloudellisen tilanteensa kustannuksella.

– Ongelmia voi syntyä, jos joutuu ottamaan lainaa auttaakseen aikuista lastaan ja ajautuu velkakierteeseen.

Kuva lapsesta, joka katsoo pöydällä säästölipasta.
Asiantuntija neuvoo etsimään muita keinoja auttaa läheistä, jos rahan vaatiminen muuttuu taloudelliseksi hyväksikäytöksi.

Ennen auttamista vanhemman olisi tärkeintä varmistaa, että hän saa omat pakolliset menonsa hoidettua.

– Jos syy anella rahaa on esimerkiksi riippuvuus tai sairaus, olisi hyvä hoitaa ensin syytä, ei sen taloudellista seurausta. Rahan antaminen usein vain pitkittää tilannetta.

Tukea voi muullakin tavoin

Mitä vanhemman pitäisi tehdä, jos aikuinen lapsi vaatii jatkuvasti rahaa?

– Tärkeintä olisi tiedostaa, että lastaan voi tukea muullakin tavoin kuin rahaa antamalla. Olisi hyvä lähteä selvittämään tilanteeseen ratkaisukeinoja ja hakea ulkopuolista apua, Lindfors-Hussi sanoo.

Ulkopuolisen kanssa voi pohtia, miten lastaan voisi tukea avun hakemisessa ja tilanteen selvittämisessä.

Vaikka olisi jo rahan antamisen kierteessä, omia verkkopankkitunnuksia ja pankkikorttia ei toiselle kannata luovuttaa.

Lindfors-Hussi muistuttaa, ettei vanhemman tarvitse jäädä tilanteessa yksin. Monia maksutta auttavia tahoja löytyy. Myös läheisten kanssa kannattaa jutella tilanteesta, jos se on mahdollista.

Vaikka olisi jo rahan antamisen kierteessä, omia verkkopankkitunnuksia ja pankkikorttia ei toiselle kannata luovuttaa. Verkkopankkitunnukset ja pankkikortti ovat henkilökohtaisia, ja voi tapahtua isoa vahinkoa, jos toinen ihminen pääsee käyttämään niitä.

– Vaikka omalle lapselle on varmasti vaikea sanoa ei, tunteet ja raha-asiat olisi hyvä erottaa. Raha-asioihin kannattaisi suhtautua järjellä, lähteä hakemaan apua ja pohtia muita tapoja auttaa ja tukea.

Sirpan ja Simon nimet on muutettu molempien yksityisyyden suojelemiseksi.

Hae apua täältä: 

  • Takuusäätiön maksuton auttava puhelin Velkalinja ja Kysy rahasta -chat auttavat, jos on rahahuolia ja haluaa keskustella omasta tai läheisen raha- ja velkatilanteesta. 
  • Jos tilanteeseen liittyy henkistä tai fyysistä uhkailua, on syytä olla yhteydessä viranomaisiin tai Rikosuhripäivystykseen.
  • Myös Nollalinja auttaa lähisuhdeväkivaltaa kokevia.

Epäiletkö joutuneesi huijauksen kohteeksi tai ovatko tietosi päätyneet vääriin käsiin? Lue, miten tilanteessa tulee toimia.

Lue myös:

Niko maksoi parisuhteessa kaiken ja velkaantui pahasti – Mistä tunnistaa taloudellisen hyväksikäytön?

Onko puolisosi aina hoitanut raha-asiat? Ainakin nämä asiat kannattaa ottaa pikimmiten haltuun

Romanssihuijari vei Eijan rahat – "Nyt tiedän, että kaikkea voidaan väärentää"