Suomalaiset kesämökit ovat usein paikkoja, jonne viedään tavarat ja huonekalut, joita ei haluta enää ykkösasuntoon. Siksi mökkien kaapeista ja varastoista saattaakin nyt löytyä varsin trendikkäitä esineitä eri vuosikymmeniltä.

Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen muistuttaa, ettei kaikki vanha ole aina automaattisesti arvokasta.

Sisustustrendit näyttävät paljon suuntaa esineiden kaupalliselle arvolle, eli kysynnän ja tarjonnan suhde.

Tällä hetkellä sisustajia kiinnostavat kuitenkin laajasti eri vuosikymmenet. Erityisen trendikästä on iloisenvärinen retro 1960- ja 1970-luvuilta.

– Värikkäät ja runsaskuvioiset, suomalaiset ja ruotsalaiset retroastiat ovat olleet hyvin suosittuja huutokaupassa. Näitä saattaa hyvinkin löytyä kesämökeiltä, Siekkinen sanoo.

Innokkaiden sisustajien kiikarissa ovat näiltä vuosikymmeniltä myös esimerkiksi tiikki-, lasikuitu- ja nahkahuonekalut.

Myös kasari ja ysäri ovat kiinnostaneet sisustajia jo tovin. Ennakkoluulottomimmat taas ovat jo siirtymässä millennium-estetiikkaan. Hempeä boho on yhä monille ominta tyyliä, eivätkä rottinki, bambu ja luonnonläheiset värisävyt ole vielä kokonaan väistymässä. Tämän tyylin suosion hiipuminen näkyy kuitenkin jo hinnoissa: rottinkihuonekalujen hinnat ovat painuneet alaspäin huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Talonpoikaistyyliset tavarat eivät nekään juuri nyt kiinnosta sisustajia.

– Kuriositeettiesineet tai muuten erikoiset ja pienet sisustusesineet ovat kuitenkin aina haluttua keräilytavaraa. Tällaisia voisi löytyä hyvin vanhoista rakennuksista. Esimerkiksi 1800-luvulta peräisin oleva ruotsalainen Rörstrandin valmistama yöastia 1800-luvulta myytiin meillä 276 eurolla. Pieni talonpoikaiskaappi 1800-luvulta myytiin 300 eurolla.

Muun muassa näitä kesämökeiltäkin löytyviä tavaroita himoitaan nyt kirppareilla ja huutokaupoissa.

Värikäs lasi

Suomalaiset rakastavat iloisenvärisiä lasiastioita ja -esineitä. Suunnittelijoista erityisesti Nanny Still, Helena Tynell, Saara Hopea, Oiva Toikka, Tapio Wirkkala sekä Kaj Franck ovat aina haluttuja, ja tiettyjen esineiden hinnat voivat nousta useampiin satoihin euroihin. Helena Tynellin Riihimäen lasille suunnittelema sininen Aurinkopullo esimerkiksi myytiin keväällä Helanderin huutokaupassa 700 eurolla. Myös Aino Aallon Böljeblick-astiat ovat arvokkaita. Sinisen kulhon hinta kohosi keväällä Helanderilla peräti 1200 euroon.

Lasin ei tarvitse olla designia ollakseen melko arvokasta. Nämä vihreät, 1800-luvun lasipurkit myytiin Helanderilla 215 eurolla.

Emaliastiat

Retrobuumin myötä vanhojen, värikkäiden emaliastioiden kiinnostus kirpputoreilla nousee. Hinnat eivät ole pilvissä, mutta esimerkiksi suloisimmista Finelin emalisista kannuista, kattiloista ja lautasista voi myydessä saada useampia kymmeniä euroja.

Retroastiat ja -huonekalut

Retro jyllää nyt paitsi astioissa myös huonekaluissa. 60- ja 70-luvun estetiikka lasikuitumateriaaleineen on nyt erityisen himoittua. Esimerkiksi Eero Aarnion ja Yrjö Kukkapuron istuimista joutuu pulittamaan useampia satoja euroja, vaikka ne olisivat huonokuntoisia.

Niin ikään retronahkasohvat ja -nojatuolit ovat nyt kovassa huudossa. Monet etsivät Kukkapuron alkuperäisiä Saturnus- ja Remmi-tuoleja sekä Ateljee-sohvia. Käytettyjä huonekaluja myyvän Francklyn valikoimisssa konjakinruskea Saturnus-nojatuoli maksaa 2200 euroa. Bukowskin huutokaupassa 60-luvun ikealaisen nahkasohvan lähtöhinta on 400 euroa.

– Myös mäntykalusteiden hinnat ovat nousussa, Siekkinen tietää.

Hilkka Liisa-Aholan Arabialle suunnittelema Aurinko-sarjan lautasen hinta kipusi Helanderilla 140 euroon.
Yrjö Kukkapuron Ateljee-sohva myytiin Helanderilla 2458 eurolla.

Hauskat puutarhakalusteet

Älä aliarvioi mökkivarastosta löytyviä vanhoja puutarhakalusteita tai pihaan vuosikymmeniksi unohtunutta kauniisti sammaloitunutta betoni- tai kiviveistosta. Ne kiinnostavat nyt sisustajia. Bukowskis-huutokaupassa maksettiin juuri kolmesta haalistuneesta 50-luvun aurinkotuoleista 400 euroa.

Valurautainen kauniisti patinoitunut puutarhapenkki myytiin Helanderilla 483 eurolla.

Ryijyt

Ryijyt ovat alkaneet kiinnostaa nuorempiakin sisustajia. Niitä ostetaan nyt niin seinälle laitettavaksi kuin mattoina käytettäväksikin. Ryijyjen hinnat voivat kohota useampaan sataan euroon huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Tiettyjen design-ryijyjen hinnat ovat vielä korkeammalla. Uhra Simberg-Ehrströmin Vihreä aamu -ryijy myytiin helmikuussa 3 000 euron vasarahinnalla Helanderilla.

Leijonaveistoksen hinta kapusi Helanderilla 860 euroon.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Kirppisvinkit: Näitä tuotteita ostetaan, näistä on ylitarjontaa

Pokémon-korteista satasia – näin hyvin vanhoilla keräilykorteilla voi tienata