Nuorten rahankäyttö on yhtä moninaista kuin nuorten elämäntilanteet. Yksi tulee toimeen pienellä budjetilla, toiselta jää rahaa yli säästöön tai sijoituksiin. Moni opettelee oman taloudenpidon ensiaskeleet perinteisesti taskulaskimen ja ruutuvihon tai Excel-taulukon avulla.

Kysyimme neljältä nuorelta, miten he hoitavat omaa talouttaan.

Tiukka budjetti sai karsimaan harrastuksista – Emilia Ylinen, 23

"Teen tällä hetkellä töitä kaupassa samalla kun luen kasvatustieteellisen pääsykokeisiin. Tarkoituksena on aloittaa syksyllä luokanopettajan opinnot täällä Turussa.

Pääsykokeiden vuoksi en pysty tekemään yhtä paljon työvuoroja kuin yleensä, joten seuraan menojani tarkkaan. Teen joka kuukausi Excel-taulukkoon budjetin, jota noudatan tarkasti. Menojen kirjaaminen on auttanut näkemään, että pienistä menoista kertyy yllättävän isoja summia varsinkin silloin, kun kokonaisbudjetti on pieni."

Emilia Ylinen aikoo jatkaa töitä kaupassa vielä mahdollisten opintojen alettuakin, jotta taloudessa on enemmän pelivaraa.

"Koska asun omillani ja maksan itse kaiken ruuasta vuokraan, suurin osa rahoista menee peruselämiseen. Tilanne ei kuitenkaan haittaa, koska se on väliaikainen. Onneksi pystyin jo syksyllä varautumaan asiaan etukäteen säästämällä.

Menoja karsiakseni olen tinkinyt esimerkiksi harrastuskuluista. Ratsastin viisitoista vuotta kilpatasolla, mutta harrastus vei satoja euroja kuussa. Siksi luovuin hiljattain omista sekä vuokrahevosistani. Myös omasta autosta olen joutunut luopumaan. Salilla käynnistä en luovu, koska se on hyvää vastapainoa arjelle.

Pidän tililläni puskurirahastoa yllättäviä tilanteita varten. Tähän rahaan en koske kuin äärimmäisessä hädässä, eikä ole onneksi tarvinnutkaan. Vanhemmat ovat aina lainanneet rahaa hätätilanteissa."

Kulujen kirjaaminen opetti rahankäyttöä – Erkka Lehtonen, 24

"Muutin hiljattain takaisin vanhempieni luo, kun erosin tyttöystävästäni. Parhaillaan etsin uutta vuokra-asuntoa.

Olen töissä Dressmann-vaateliikkeessä Raision Myllyssä sekä teen viikonloppuisin yökerhossa hommia blokkarina. Kun ei tarvitse maksaa vuokraa eikä ostaa omia ruokia, jää paljon rahaa säästöön. Säännöllisiä kuluja on lähinnä opintolaina, joka menee automaattisesti tililtä kerran kuussa."

Erkka Lehtosta motivoisi säästämisessä esimerkiksi mahdollisuus matkusteluun tai auton ostoon.

"Faija on neuvonut kirjaamaan ylös kaiken, mihin tarvitsee rahaa, ja ottamaan kuitit talteen. Tulojen ja menojen laskeminen laskimella auttaa hahmottamaan kokonaisuuden. Lisäksi pohjaa rahankäytölle ovat antaneet opinnot kauppaopistossa.

Eniten rahaa menee vaatteisiin ja ulkona käymiseen. Omillani asuessani pyrin säästämään ruuasta ja ostamaan halvempia ruokatarvikkeita. Tosin ruuan itse tekemiseen voisi panostaa enemmänkin.

Vaikeaa rahankäytössä on esimerkiksi se, kun pitää sanoa kaverille, ettei juuri nyt halua mennä mukaan johonkin yhteiseen tekemiseen, johon kuluisi rahaa. Kaverit ovat kuitenkin myös inspiraationa rahankäytössä. Esimerkiksi eräs ystäväni säästi jo pienenä viikkorahansa silloin kun itse hössäsin ne heti. Sama kaveri on puhunut ASP-tilistä ja sellainen olisikin varmasti fiksu vaihtoehto myös minulle."

”Kysyn rahankäyttöön neuvoja pankista” – Samira Nouri, 23

"Asun yhdessä mieheni kanssa ja teen töitä lastensuojelualalla lähihoitajana. Meillä ei ole yhteistä taloustiliä tai varsinaista budjettia, vaan katsomme rahatilanteen mukaan, kuka maksaa mitäkin. Palkkapäivänä arvioin pakolliset menot ja laitan ylijäävät rahat yhteiselle ASP-tilille.

Rahaa jää yllättävän paljon säästöön nyt, kun asumme yhdessä. Yksin asuessa meni suurempi osa palkasta vuokraan. Rahanpuute vaikuttaa siten, että esimerkiksi opiskeluaikoina ei osannut edes uskoa omiin unelmiinsa tai tavoitteisiinsa niin paljon kuin nyt. Vaikka sanotaan, että raha ei tee onnelliseksi, ei tässä maailmassa kyllä ilmankaan pärjää."

”Laitan säästöön menevät rahat erikseen ASP-tilille, josta niitä ei pääse tuhlaamaan. Kun käyttötilillä ei ole ylimääräistä, tulee mietittyä, mitä oikeasti tarvitsee”, Samira Nouri sanoo.

"Rahaa koskeviin kysymyksiin etsin ensimmäisenä vastauksia omasta pankista. Olen saanutkin sieltä hyviä neuvoja. Lisäksi käytän verkkopankissa Talouden tasapaino -työkalua, josta näkee, kuinka paljon mihinkin, esimerkiksi matkailuun, lääkärikuluihin tai bussilippuihin, on mennyt rahaa. Työkalun avulla huomaa helposti, jos rahaa on kulunut tavallista enemmän.

Tällä hetkellä rahankäytössä huolestuttaa bensan hinta. Miehellä on diesel-auto, jonka käyttö tulee tosi kalliiksi. Myös ruokaostoksilla olen huomannut ruuan hinnan kallistuneen. Täytyy vähän kiinnittää huomiota, mitä ostaa ja mistä. Myös hävikkiä olemme yrittäneet pienentää."

”Pappa kehotti satsaamaan tulevaisuuteen sijoittamalla” – Niina Alén, 25

"Valmistun juuri filosofian maisteriksi fysiikan alalta. Lisäksi olen töissä 3D-tulostusfirmassa.

Palkkapäivänä laitan tietyn summan kuukaudessa ASP-tilille, samoin rahastosijoituksiin. Nyt, kun olen alkanut tienata enemmän kuin opiskeluaikana, ylimääräistä jää enemmän. Kun markkinat ovat alhaalla, on turvallinen olo sijoittaa."

Jos rahatilanne vaatii, Niina Alén tinkii ensimmäisenä vaatteiden ostelusta.

"Kiinnostuin sijoittamisesta pappani kannustamana. Hän on puhunut minulle asiasta siitä lähtien kun olin teini-ikäinen, ja jossain vaiheessa aloin kuunnella hänen kehotuksiaan ja ottaa asiasta selvää. Alkuun päästäkseni varasin ajan sijoitusneuvonnasta. Lisäksi olen kuunnellut Mimmit sijoittaa -podcastia ja etsinyt tietoa netistä.

En sijoita lyhytaikaisesti, vaan tarkoitus olisi pitää sijoituksia kasvamassa vuosikymmeniä. Sijoittamisessa saa olla riskiä, koska tykkään pienestä jännityksestä.

Vaikka rahaa menee nyt säästöön aiempaa enemmän, on arjen budjetissa oltava myös väljyyttä. Tykkään esimerkiksi käydä vähintään kerran kuukaudessa ulkona syömässä. Yllätysten varalle tilillä on aina säästöjä, mutta toistaiseksi olen saanut maksettua yllättävät menot esimerkiksi tekemällä ylimääräisiä vuoroja töissä."

Säästölipas on säästämiseen kannustava tili, jonka avulla voi säästää yllättäviä menoja, lomamatkaa tai muuta unelmaa varten. Säästölippaan avaaminen ja säästöjen nostaminen on maksutonta. Lue lisää.

Lue myös:

Miten saisin kerrytettyä varallisuuttani? Klikkaa laskuriin ja näet säästämisen hyödyt

Tili tyhjänä, luottokorttivelka tapissa eikä kaveri maksa velkojaan? Näin selätät 3 yleistä pulmaa