Tänä aamuna Elina Helmikoski, 36, on tehnyt verkkosivusto Canvalla aarrekarttaa. Se, mitä kartalle piirtyi, pääsi yllättämään takavasemmalta Helmikosken itsensäkin.

– Tein aarrekartan joulukuussa. Sen jälkeen ajatukseni ovat selvästi jäsentyneet uudestaan. Näyttää siltä, että aivan uudenlainen uraunelma on syntymässä, Helmikoski vinkkaa salaperäisesti.

Helmikoski on parhaillaan työelämäbreikillä. Sellaiseksi hän kutsuu puolen vuoden mittaiseksi ajateltua ajanjaksoa, joka alkoi viime vuoden lopulla. Silloin hoitoalalla työskennellyt Helmikoski irtisanoutui työterveyshoitajan työstään miettiäkseen, mitä oikeasti uraltaan ja elämältään haluaa.

– Ainakin enemmän tuloja. Päätin, että tavoitteeni on 2 500 euron nettotulot. Yksi iso sysäys tähän oli pankin kieltävä vastaus kolmannen sijoitusasunnon lainahakemukseen. Asuntovarallisuuden kasvattaminen on ollut eläkesuunnitelmani, ja nyt se tuntui kariutuvan liian pieniin tuloihini. Tilanne alkoi tuntua turvattomalta.

Ihan ensiksi: sanoita osaamisesi!

Urabreikki ei ole ollut Helmikoskelle hengähdystauko kuluttavasta työelämästä tai päätös lähteä huonosta työpaikasta, päinvastoin, Helmikoski kehuu työyhteisöään ja esimiestään.

– Tämä täytyi tehdä. Olen suorittanut työuraani aika putkinäköisesti. Päätin, että tämä panostus itseni kehittämiseen ei ole mikään loma vaan ”kokopäivätyö”. Minulla oli sen verran säästöjä, että puolen vuoden tauko työelämästä oli mahdollinen.

Heti breikkinsä aluksi Helmikoski osti ammattikorkeakoulun osaamisen tunnistamis- ja sanoittamiskurssin.

– On aivan ensiarvoisen tärkeää, että osaa tunnistaa ja sanoittaa osaamisensa. Esimerkiksi moni vapaa-ajalla kertynyt osaaminen voi hyvin tukea työuraa. Olen myös havahtunut huomaamaan, kuinka paljon osaamista minulle on kertynyt paitsi hoitoalalla, myös ravintola-alalla, jossa työskentelin aiemmin.

Urabreikki ei ole ollut Elina Helmikoskelle hengähdystauko, vaan hyvä aika panostaa itsensä kehittämiseen.

Lisäksi Helmikoski on opiskellut viimeiset viisi kuukautta palvelumuotoilua.

– Jälkimmäisten opintojen myötä aloin ajatella, että palvelumuotoilu jossakin yrityksessä olisi siisti juttu.

Koska Helmikoskella oli mielessään parempi tulotaso, hän otti sen huomioon hakemuksia lähettäessään.

– Olen lähestynyt esimerkiksi IT-firmoja, jotka ovat tekemisissä sote-alan kanssa. Lähestymistapani on ollut se, että olen rohkeasti laittanut avoimia hakemuksia. Minusta on tullut piilotyöpaikkafani. Koen, että jos vastaan julkiseen työpaikkahakemukseen, alan heti sovittaa itseäni haettuun muottiin.

Pahinta olisi, että mikään ei muuttuisi

Työelämäbreikkinsä aluksi Helmikoski perusti Urautuva-nimisen Instagram-tilin. Vuorovaikutteinen tili on auttanut selkiyttämään ajatuksia ja omaa suuntaa.

– Olen käynyt seuraajien kanssa tosi hyviä keskusteluja ja opetellut siinä samalla sometyöskentelyä.

Mikä sitten on se urahaave, joka Helmikosken aarrekarttaan alkoi piirtyä?

– Yrittäjyys. Hylkäsin sen jo kerran, sillä yrityksen fokus ei ollut vielä selkiytynyt minulle. Nyt, kun olen puoli vuotta pyöritellyt ura-asioita mielessäni, alkaa olla selvää, että haluan auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Puolen vuoden aikana olen ottanut haltuun lukuisia työkaluja, opiskellut itseni johtamista ja uppoutunut tähän aika syvälle. Instagram-tilini kautta tiedän, että moni pyristelee samojen ajatusten kanssa kuin minä, eli pohtii, mitä oikeasti haluaa sen sijaan, että vain ajautuu urallaan eteenpäin.

Nyt kun olen puoli vuotta pyöritellyt ura-asioita mielessäni, alkaa olla selvää, että haluan auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

Mitä tulotasoon tulee, siihen voisi yrittäjänä itse vaikuttaa. Houkuttelevinta olisi kuitenkin yrittäjän vapaus.

– Se mahdollistaisi myös esimerkiksi itseäni kovasti kiinnostavan asuntofilppauksen, mikä nopeuttaisi varallisuuden kasvattamista.

Hyppy yrittäjyyteen kuulostaa rohkealta. Mutta mikä toisaalta olisi pahinta, mitä voisi tapahtua?

– Pahinta olisi tosiaan se, että palaisin entiseen, hyvään työpaikkaani hoitoalalle tai muihin töihin hoito- tai ravintola-alalle. Toisaalta ajatus yrittäjyydestä on niin tuore, etten vielä itsekään tiedä, mitä tästä seuraa. Oikeudet muutoksiin pidätetään! Se on ainakin selvää, että tämä on ollut hyvä kärsivällisyysharjoitus. Vasta nyt, kun puoli vuotta on tulossa täyteen, ajatukset ovat toden teolla alkaneet jäsentyä, Helmikoski sanoo.

Minustako yrittäjäksi? Mitä yrittäjyys vaatii? Kokosimme yhteen vinkit, jotka jokaisen yrittäjäksi aikovan tulee muistaa. 

Lue myös:

Heli toteutti unelmansa uudesta ammatista – säästöt toivat taloudellista turvaa

Marko, 51, vaihtoi kovapalkkaisen insinöörityön sairaanhoitajan pestiin: ”Jokaisen työpäivän jälkeen tuntee tehneensä jotain merkityksellistä”

Miten rahoittaa aikuisopiskelu? Katso vaihtoehdot