Ei ole ollenkaan harvinaista, että raha on vaikea puheenaihe parisuhteessa.

– Psykologin ja psykoterapeutin työssä ja ihmisten kanssa keskustellessa kuulee usein, että puolisoilla voi olla keskenään erilainen käsitys rahasta. Tai voi olla, että toinen ei esimerkiksi tiedä, mikä perheen taloudellinen tilanne konkreettisesti on, kertoo parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja, psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru.

Keskustelun hankaluus on ymmärrettävää, sillä keskusteluun rahasta liittyy paljon tunteita. Se taas johtuu siitä, että rahaan liittyy ihmisten oma historia, esimerkiksi se, miten omassa perheessä on keskusteltu rahasta. Joillakin raha taas on muodostunut osaksi arvoja ja identiteettiä, ja se edustaa sitä, kuka on tai kuka haluaisi olla.

Yksi tavallinen esimerkki rahaan liittyvistä erimielisyyksistä on tämä: puolisoilla on omat rahat, mutta molemmat ovat vastuussa perheen yhteisestä taloudesta. Toinen elää säästeliäästi, laittaa varoja rahastoon joka kuukausi ja tuntee toimivansa perheen yhteiseksi hyväksi. Toinen taas kuluttaa ja tuntuu ostelevan vain itselleen kalliita harrastusvälineitä tai vaatteita.

Älä syyttele toista

Miten ottaa raha-asiat puheeksi tuhlailevan osapuolen kanssa? Tärkeintä on lähestyä asiaa maltilla ja aidolla halulla kuunnella toista.

– Älä lähde syyttävällä sormella sanomaan, että sinä käyttäydyt väärin. Todennäköisesti kumpikin kuitenkin yrittää toimia omista lähtökohdistaan oikein.

Vaikka toisen tuhlailu hiertää, on tärkeää sanoittaa turvallisesti toiselle, että sinua mietityttää rahankäyttö, ja haluaisit puhua siitä. Kerro myös, miksi sinusta tuntuu hankalalta. Onko syynä pelko, ettei yhteisiin asioihin riitä rahaa?

Tarkoitus olisi keskustella asiasta niin, että molemmat ymmärtäisivät itseään ja toista. On hyvä tiedostaa, mikä kaikki itsessä herättää tunteita rahan suhteen. Miksi tämä asia on itselle merkityksellinen? Toisellekin voi yhdessä keskustellessa selvitä, miksi hän kuluttaa. Liittyykö se ehkä tiettyyn oletukseen sosioekonomisesta asemasta ja siitä, miten tiettyyn sosiaaliluokkaan kuuluva kuluttaa? Onko pariskunnalla keskenään erilaiset tarpeet kulutushyödykkeille? Liittyykö asiaan häpeää jollain tavalla? Kuluttamisessa voi olla kyse siitäkin, ettei toinen tiedä tai ymmärrä tarpeeksi tarkasti, mikä yhteinen rahatilanne perheessä on.

Puhu minäviestein

Käytä puhuessasi minäviestejä: ”minusta tuntuu tältä, koska”. Älä sano, että ”sinä aina” tai ”mikset sinä milloinkaan”. Jos tunteet leimahtavat, kannattaa pitää pieni tauko tai sopia, että palataan tähän asiaan myöhemmin.

Kun pystyy yhdessä keskustelemaan ja etsimään toistensa syvällisempiä ajatuksia kuluttamisesta, yhteyden tunne lisääntyy. Pikkuhiljaa voi alkaa löytyä ratkaisuja tilanteeseen, kuten jokin yhteinen tapa toimia.

Ratkaisuja on lukemattomia riippuen siitä, millainen perhe ja sen tilanne on. Jotkut alkavat säästämään ja sijoittamaan yhdessä edes pienen summan joka kuukausi, jotkut päättävät yhdessä varata kulutushyödykkeitä varten tietyn summan tai prosentin kuukausittain. Voidaan myös päättää roolit: toinen on vastuussa toisesta ostoksesta ja toinen toisesta. Joillekin auttaa ihan vain se, että pariskunnan osapuolet päättävät pitää toisensa ajan tasalla rahatilanteesta.

Ja jos ratkaisua ei synny yhdessä, voi kääntyä myös ammattiauttajan puoleen.

Älä aikaile

Suvi Larun mukaan on hienoa, että ihmiset uskaltautuvat puhumaan rahasta entistä enemmän. Hän kehottaa ottamaan raha-asiat puheeksi parisuhteessa ja perheessä mahdollisimman aikaisin. Varsinkin, jos ongelmia ilmenee, ei kannata lykätä asioista puhumista.

– Käyttövarallisuuteen liittyvät asiat ovat perustavanlaatuisia ja ne tulevat jollain tavalla esiin lähes joka päivä. Jos ne hiertävät jatkuvasti, se syö luottamusta ja vähentää yhteyden kokemusta. Ne ovat nimenomaan tavallisia asioita, joihin liittyvästä erimielisyydestä pitäisi pystyä puhumaan turvallisesti ja rauhassa kuunnellen.

Lue myös:

Tunnetko kateutta ystäväsi tulotasosta? Lue psykologin vinkit, miten toimia, jos kateus valtaa mielen