Juhlaruuat ja -juomat, koristeet, lahjat, kuusi, joulupukin palkka… Kun kaikki joulun kulut ynnää yhteen, hintalappu voi kasvaa yllättävän isoksi. Niin käy helposti etenkin silloin, kun kyseessä on isompi perhe. Siitä kielii myös tuore Intrumin teettämä maksutapatutkimus, joka paljasti, että 22 prosenttia suomalaisista lapsiperheellisistä ottaa jouluna lisävelkaa selvitäkseen menoista.

Joulun jälkeen raha-asiat on kuitenkin hyvä palauttaa tasapainoon mahdollisimman nopeasti. Uusi vuosi tarjoaa muutenkin hyvän mahdollisuuden tarkastella omaa taloutta kokonaisuudessaan. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla homma onnistuu.

Listaa menot

Joulunpyhien lisäksi kannattaa tarkastella kuluja hieman pidemmältä ajanjaksolta.

Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman vinkkaa, että taloutta tasapainottaessa kaikki menot on hyvä kirjata ylös ainakin kahdelta kuukaudelta.

– Siihen käy vaikka ruutupaperi, Excel tai esimerkiksi meidän ja pankkien tarjoama kuluseurantaohjelma.

Menojen hahmottaminen on helppoa esimerkiksi op.fi-palvelun  Tapahtumavirran kautta tai kätevällä Talouden tasapaino -palvelulla.

Kiristä vyötä, ainakin hetkeksi

Joulun ylimääräiset kulut voi kuitata elämällä alkuvuoden kuukaudet säästeliäämmin.

Sopivat säästämiskohteet löytyvät niin ikään laittamalla menneiden kuukausien kuluja ylös. Sitä kautta hahmottaa selkeästi, minne raha menee ja mistä voisi karsia. Talouden tasapaino -palvelu on helppo tapa hahmottaa menoja, sillä siitä näet, millaisiin eri kategorioihin rahat menevät. 

Menoja yrittää karsia monella eri tavalla. Pakolliset kulut läpikäymällä kannattaa hahmottaa, onko niitä mahdollista pienentää kilpailuttamalla tai tinkimällä kulutuksesta. Esimerkiksi OP-mobiilin Toistuvien menojen hallinta -palvelun‍ avulla näet, paljonko kulutat kuukausittain jatkuviin tilauksiin, kuten suoratoistopalveluihin, sähköön ja liittymiin. Voit tarkastella, kilpailuttaa ja irtisanoa jatkuvia tilauksiasi.

Kyse on lopulta pienistä valinnoista. Kierrättämällä, tarjousten seuraamisella ja tietoisemmalla suhtautumisella omaan rahankäyttöön on mahdollista muuttaa taloutensa suuntaa. Muista hyödyntää myös joululahjat, jos pukinkontista on löytynyt esimerkiksi lahjakortteja.

Pyri eroon kalliista lainoista

Jos kuluja on päätynyt kuittaamaan kalliilla luotoilla, kannattaa ne maksaa mahdollisimman nopeasti pois. Joskus lainat on järkevä yhdistää, jotta kulut saa paremmin hallintaan.

Jos maksujen järjesteleminen tuntuu vaikealta, kannattaa hakea apua. Sitä on nykypäivänä tarjolla runsaasti.

Esimerkiksi Takuusäätiö tarjoaa yksityishenkilöille maksutonta ja anonyymia velkaneuvontaa sekä puhelinpalvelussa että chatissa. Samalla periaatteella toimii oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonta. Myös pankit ja jopa perintätoimistot auttavat nykyisin velkajärjestelyissä ja ulosotossakin tehdään neuvontatyötä.

Velkaneuvonnasta on erityisen paljon apua silloin, kun mietitään, mistä velkojen lyhentäminen kannattaisi aloittaa. Takuusäätiön Minna Backmanin mukaan pääsääntö on se, että korkeakorkoiset velkasummat ja pienet velat kannattaa pyrkiä hoitamaan ensimmäisenä pois.

– Voi vaikka pyytää asuntolainasta lyhennysvapaata, jotta saa kalleimmat velat kuitattua.

Aloita säästäminen – ainakin mikrotasolla

Talouden hyvä tasapaino tarkoittaa sitä, että rahaa jää säännöllisesti sukanvarteen. Hyvä yleisohje on, että säästöstä pitäisi löytyä kolmen kuukauden bruttopalkka yllättäviä menoja varten.

Jos talous on tiukoilla, voit kokeilla esimerkiksi mikrosäästämistä. Siihen oiva keino on OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa toimiva Säästölipas. Voit määritellä itse summan, joka siirtyy jokaisen korttimaksun yhteydessä Säästölippaaseen säästämistä varten avatulle tilille. Säästölippaasta on mahdollista tehdä ohjaus suoraan rahastoon, joten se on helppo tapa päästä kiinni sijoittamiseen ja kerryttää säästöjä.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Omistaja-asiakkaana se kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja. Lue lisää.

Lue myös:

Mitä voin tehdä, jos kuukausipalkka riittää vain kolmeksi viikoksi?