Voit myös kuunnella tämän artikkelin. Klikkaa tästä!

Moni suhtautuu testamentin laatimiseen "sitten joskus"-asiana. Tosiasiassa testamenttia kannattaa ajatella jo hyvissä ajoin etenkin silloin, kun perinnöksi on jäämässä asuntojen, sijoitusten tai muiden kaltaisia huomattavia varoja, ja sen jako rintaperillisille tai puolisolle ei tunnu sopivalta.

Jos testamenttia ei ole tehty, kuuluu perintö lain mukaan vainajan rintaperillisille, eli lapsille. Tästä huolimatta leskeä suojaa laki, jonka mukaan hän voi jäädä asumaan parin yhteiseen asuntoon riippumatta siitä, kumpi sen omistaa.

Mutta mitä tehdä tapauksessa, jossa ei halua jättää varallisuuttaan lapsille, leskelle tai muille sukulaisille? Osa perinnöstä on vapaasti testamentattavissa esimerkiksi organisaatioille, eläimille tai muille itselle tärkeiksi koetuille asioille.

Lahjoituskohde on usein hyvin lähellä testamentin tekijän arvomaailmaa. Yleisiä perinnön saajia ovat syöpäsäätiöiden tai palvelutalojen kaltaiset terveydenhuoltoalan organisaatiot.

Myös Korkeasaaren eläintarhaan on tullut vuosien saatossa muutamia lahjoituksia. Yleisimmin niiden antajat ovat jättäneet metsä- tai kiinteistöomaisuuttaan, jonka Korkeasaari on voinut realisoida ja käyttää omaan toimintaansa.

Korkeasaaren saamat lahjoitukset on usein suunnattu joko eläintarhatyön tukemiseen tai vaihtoehtoisesti tietylle Korkeasaaren eläinlajille. Tässä tapauksessa summa käytetään esimerkiksi asukkaan elintilojen perusparannusten tekoon.

Laki lasten takana

Vaikka lumileopardit olisivat lähempänä sydäntä kuin omat lapset, aivan koko perintöä ei eläimille kuitenkaan voi jättää. Lain mukaan vainajan lapsilla on aina oikeus lakiosaan – halusipa vainaja sitä tai ei. Lakiosaksi on määritetty puolet perintöosasta.

Jos kaksilapsiselta vainajalta jää esimerkiksi 100 000 euron arvosta omaisuutta, saavat molemmat lapset tästä summasta lakiosana 25 000 euroa. Jäljelle jäävä 50 000 euroa voidaan osoittaa vaikkapa lumileopardeille.

Jotta oma tahto toteutuu varmasti, kannattaa testamentti laatia hyvissä ajoin. Se on aina tehtävä sekä allekirjoitettava kirjallisessa muodossa, ja kahden esteettömän todistajan tulee omilla allekirjoituksillaan todistaa, että tekijä on itse allekirjoittanut testamentin.

Ensimmäisen testamentin ei myöskään aina tarvitse olla lopullinen, vaan testamenttia voi muokata niin usein ja kauan, kun on itse oikeustoimikelpoinen. On tärkeää muistaa, että muutokset on tehtävä myös samoja muotomääräyksiä noudattaen. Yliviivaus testamentissa ei riitä, vaan se on myös allekirjoitettava ja todistettava.

Fiksuin tapa on tehdä testamentti ammattilaisen kanssa, vaikka se ei ole pakollista. Ammattilaisen avulla väärinymmärryksiltä vältytään, perinnönjako sujuu lakipykäliä noudattaen ja testamentista tulee tekijänsä tahdon mukainen.

Juttuun on haastateltu asiantuntijoina OP:n juristi Tia Mustosta sekä Korkeasaaren markkinointijohtaja Susanna Silvosta.

OP:n lakipalvelut auttavat sinua esimerkiksi perintöasioissa. Lue lisää.

Lue myös:

Tiedätkö, kuka sinut perii? Testamentti kannattaa tehdä ainakin näissä neljässä tilanteessa

”En voi unohtaa tai antaa anteeksi, mitä tapahtui” – Sisarusten välit katkesivat perintöriidan vuoksi