Rahasta kuitenkin kannattaa puhua kotona, sillä rahankäyttötavat periytyvät. Toki kahden tyttären äitinä tiedän, että samassa kodissa asuneet voivat silti käyttää rahaa hyvin eri tavoin. Toinen ei raaski käyttää rahaa juuri lainkaan, vaan haluaisi sijoittaa kaiken mahdollisen, ja toinen taas viheltelee menemään, vähemmän säästämisestä tai sijoittamisesta innostuen.

Itseäni huolestuttaa erityisesti se, kuinka moni nainen ei tiedä omia tulojaan, saati menojaan ja jättää rahatalouden hoidon perheessä miehen vastuulle. Nuorten osalta tämä suunta näyttää onneksi oikenevan ja osaltaan varmasti avoimella rahapuheen kulttuurilla on tähän vaikutusta.

Säästäminen ja sijoittaminen näkyvät nykyään somessa aiempaa enemmän. Sijoittaminen on nuorten osalta nousussa ja erityisesti vastuullinen sijoittaminen näyttää heitä kiinnostavan. Ilahduttavaa on se, että nyt myös nuorten naisten sijoitusinto on nousussa ja varmastikin oma osansa tässä on somen vaikuttajanaisilla, jotka ovat reilusti puhuneet rahasta ja sijoittamisesta.

Toisaalta some saattaa myös tuoda monelle paineita liittyen sijoittamiseen, rahankäyttöön, kuluttamiseen ja elämäntyyliin. Tähänkin auttaa tietämys omista tuloista ja menoista, sekä pikavippien ja maksuhäiriömerkintöjen haitoista. Yksin nuorten tehtäväksi emme voi jättää rahataitojen opettelua, vaan näitä rahataitoja voimme vahvistaa muun muassa me vanhemmat, isovanhemmat, kummit, opettajat, järjestöt ja pankit.

Usein kaiken ikäisiltä kuulee selityksenä sille, ettei ole säästöjä eikä sijoittaminen kiinnosta, kun kaikki raha menee mitä tulee ja eletään jo muutenkin kädestä suuhun. Todellisuudessa kuitenkin lähes jokainen pystyy säästämään vähintäänkin euron tai pari, kun jättää noutokahvin tai suklaapatukan ostamatta, skuutin vuokraamatta tai suoratoistopalvelut hetkeksi hyllylle.  Jo muutamista euroista koostuva varakassa saattaa auttaa sen pahimman päivän ja pikavippien ylitse. Tämä kokemus voi myöhemmin ohjata nuoren rahankäyttöä, jolloin vakituisemmista tuloista osataan myös säästää elämäntilanteeseen sopiva summa ja sen jälkeen ehkä jo sijoittaminenkin alkaa kiinnostaa.  Työssäni olen nähnyt kyllä sen, kuinka toinen pystyy pienistäkin tuloista säästämään ja toinen ei niistä suuremmistakaan. Kyse on enemmänkin kiinnostuksesta rahaa ja omaa taloutta kohtaan, sekä pienestä viitseliäisyydestä.

Kannustan edistämään rahapuhetta ja rahataitoja, sillä oman talouden hallinta antaa itsevarmuutta ja mahdollisuuden tehdä itsenäisempiä valintoja eri elämäntilanteissa, myös aikuisena.

Uusi talouden verkkokurssi kertoo tarinan talouden vaikutuksista elämäämme