Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana kriisejä, niin pienempiä kuin suurempiakin. Ihon alle mennyt tikku, koronakaranteeni tai lama. Itse kuulun ikäryhmään, jonka ajatteluun on vaikuttanut vahvasti 90-luvun lama. Niinä aikoina taloudellinen tilanne vei työpaikkoja suhteessa eniten nuorilta. Sen seurauksista palautumiseen meni kauan, ja osa vaikutuksista näkyy vielä tänäkin päivänä. Kun talous sukelsi ja yrityksiä meni nurin, oli ihmisillä silti tahtoa ja unelmia, jotka kantoivat eteenpäin.

Yhteiskunnallisten muutosten vaikutukset eivät kohdistu ainoastaan talouteen. Ne vaikuttavat myös yksilötasolla kotitalouksiin ja perheiden hyvinvointiin. Uskon, että 90-luvulla kasvaneet muistavat, miltä lama näytti ja ennen kaikkea miltä se tuntui. Jokainen tunsi jonkun, johon se vaikutti ja perheestä riippuen ajat saattoivat olla hyvinkin vaikeita. Kuitenkin, kaikesta ikävästä huolimatta, itselleni on jäänyt mieleen ennen kaikkea yhteisöllisyys ja halu edetä eteenpäin. Muistan, miten hienolta itsestäni tuntui muuttaa pienestä kylästä, ottaa opiskelupaikka vastaan ja lopulta sitten valmistua kirjastonhoitajaksi.

Ajat ovat muuttuneet monessakin mielessä, mutta silti samankaltaisuuksia menneeseen löytyy. Minä kouluttauduin lisäksi ekonomiksi, työskentelin lehtorina ja olin jonkin aikaa mukana politiikassa. Nyt olen töissä Jyväskylän yliopistossa. Kolmesta lapsestani kaksi on nuoruusiässä, miettien mihin tulevaisuus heidät kuljettaakaan. Viime vuosien koronapandemia ja muuttunut maailmantilanne eivät ole tehneet heidän opinnoistaan ja suunnitelmistaan helppoja. Niin kuin ei nuoruudessani, ei nytkään kaikilla nuorilla ole selkeää suunnitelmaa tulevaisuuden suhteen. Eikä pidäkään olla, mutta olisi hyvä päästä aloittamaan jostakin. Sen takia ajattelen nuorten hyvinvointiin sijoittamisen olevan tulevalle syksylle tärkeä sijoitusvinkki.

Sanonta “kun nuori nukkuu, on se kuin laittaisi rahaa pankkiin” on hyvä esimerkki siitä, että sijoittaa voi myös omaan itseensä. Itsensä kehittämistä nyt, tässä hetkessä, voi pitää oman elämän sijoitusvoittona. Sellaisten asioiden oppiminen ja tekeminen, mikä tuo hyvää oloa, vie eteenpäin. Sillä kuka tietää mihin tulevaisuus vie. Oma suunta ja ajatukset voivat muuttua, kunhan vain aloittaa jostakin. Heille, jotka eivät ole aivan varmoja mitä tai miten: lähde kävelylle metsään ja pysähdy suolle, istahda pitkospuille ja vain hengitä syvään.

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle

OP Keski-Suomen hallintohenkilöt