Kun puhutaan säästämisestä, puhutaan usein pitkän aikavälin tuomista hyödyistä. Niitä ei ole syytä aliarvioida. Kiusaus esimerkiksi 10 euron käyttämiselle muihin asioihin kuin rahastosäästämiseen voi 18-vuotiaalle olla suuri. Mahdollisuudet rahan käyttämiselle ovat myös huomattavasti laajemmat kuin alaikäisenä. Moni ajattelee: ”kerkeäähän sitä säästää, kun siirryn työelämään. Tulotkin ovat silloin suuremmat.” Asioiden sisäistäminen vaatii aikaa ja opettelua, eikä säästäminen ja sen tuomat hyödyt tästä millään lailla poikkea.

Säästäminen opettaa itse kullekin vastuun ottamista omasta tulevaisuudesta sekä omasta taloudellisesta hyvinvoinnista. Säännöllisesti säästämällä varmistat, että oma taloutesi on lähtökohtaisesti ylijäämäinen joka kuukausi. Samalla omat kulutustottumuksesi pysyvät sopivalla tasolla. Säästämällä takaat sen, että taloutesi on vahvempi ja olet itse vauraampi tulevaisuudessa. Vaurastuminen tarjoaa sinulle mahdollisuuksia esimerkiksi ensiasunnon ostamiseen. Näiden asioiden sisäistäminen on nuorelle, ja miksei vähän vanhemmallekin, kultaakin kalliimpaa.

Säästämisen ja taloudellisen vastuun opettelu ei ole euromääristä kiinni. Oppi menee perille, oli säästösi summaltaan 10 tai 100 euroa. Tärkeintä on, että edes pieni osa saamistasi tuloista menee säännöllisesti säästöön, esimerkiksi kesätyöstä saadusta palkasta. Myöhemmin työelämään siirtyessä säästäminen on omassa taloudessasi jo tuttua juttua, ja kestävä oman talouden suunnittelu hoituu jo luonnostaan. Tällöin voit keskittyä paremmin omiin suunnitelmiisi ja sinulle tärkeisiin asioihin.

Säästäminen on nuorille yksi ensimmäisistä kauaskantoisista sekä tärkeimmistä taloudellisista päätöksistä. Se on myös yksi helpoimmista. Siksi haastan sinua, nuori, harjoittelemaan vastuun ottamista omasta taloudesta jo nyt. Pääset siten nauttimaan myös vastuun tuomista mahdollisuuksista.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihin

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle