Opimme ja saamme harrastuksista äärettömän paljon. Sosiaaliset taidot, liikunnalliset taidot ja ohjaus terveelliseen elämäntapaan kulkevat käsi kädessä etenkin liikuntaharrastuksen kautta. 

Miksi tarvitsemme harrastuksia? 

Harrastuksien kautta lapset oppivat toinen toistaan tärkeämpiä taitoja, joita ovat esimerkiksi yhteistyötaidot, aikataulutus, keskittymiskyky, soveltamiskyky sekä ennakointi. Tutkitusti myös monipuolinen ravinto sekä lepo, ja niiden riittävä saaminen ja säännöllisyys on harrastavalla lapsella ja nuorella lähtökohtaisesti parempaa. Koulumenestys ja koulussa oppiminenkin on usein harrastaville lapsille helpompaa. 

Kun lapsi pääsee jo nuorena itselle mieluisan harrastuksen pariin, hän kohtaa väistämättä harrastuksen kautta mm. erilaisia ihmisiä, haasteita, onnistumisia ja epäonnistumisia. Meistä jokainen tarvitsee edellä mainittuja asioita kehittyäkseen ja oppiakseen. Harrastaminen tuo lapselle usein sen kaikista tärkeimmän tunteen: Yhteenkuuluvuudentunteen. Pajulahden liikunnanopettaja ja yläkoululeirityksen koordinaattori Katja Väisänen kuvailee, että monelle harrastus on se ainoa paikka, jossa voi olla oma itsensä samanhenkisten ihmisten ympäröimänä. ”Monella voi olla esimerkiksi koulussa niin, ettei oikein tunne kuuluvansa porukkaan. Se, että lapsi pääsee mieluisan harrastuksen kautta tutustumaan samanikäisiin ja samanhenkisiin kavereihin, joilla on yhteinen mielenkiinnonkohde, on todella tärkeää lapsen hyvinvoinnin ja kehittymisen kannalta”, Väisänen toteaa. Yhteenkuuluvuuden tunne on lapsille ja nuorille erittäin tärkeää, sillä se ehkäisee myös syrjäytymisvaaraa. Jollekin harrastuksen kautta tutuksi tullut aikuinen voi olla se turvallinen aikuinen, kenelle lapsi tai nuori uskaltaa puhua vaikeistakin asioista. Harrastusten kautta saamme sisältöä ja merkitystä elämään, mutta myös kehitystä, ystäviä ja muistoja mitä ei muualta saa.  

Lapsena opitut elämäntavat kantavat aikuisuuteen  

”Minkä lapsena oppii sen vanhana taitaa” -sanonta ei suinkaan ole humpuukia. Tämä pätee myös terveellisiin elämäntapoihin, jotka lapsi oppii jo nuorena. Lapsi oppii kotioloissa väistämättä eniten terveellisistä elämäntavoista, mutta myös harrastuksella on tärkeä rooli lapsen ajatusmaailman rakentamisen kanssa. ”Oppiminen liikkuvaan ja terveelliseen elämäntapaan pitäisi olla jokaisen lapsen oikeus. Se, että lapsi oppii jo nuorena liikunnan tuomat hyödyt ja tärkeyden on tulevaisuuden jaksamisen kannalta todella tärkeä juttu”, Väisänen kuvailee. Usein harrastuksen kautta syntyy positiivinen kierre: Etenkin liikuntaharrastuksissa painotetaan levon tärkeyttä sekä monipuolista ruokavaliota. Harrastamisen ansiosta myös lepo- ja unenlaatu on usein parempaa. ”Valmentajilla ja ohjaajilla on iso vastuu siinä, että lapset ja nuoret ymmärtävät näiden asioiden tärkeyden. Mitä tulee liikkumistaitojen kehittämiseen, täytyy valmentajilla olla tarpeeksi osaamista, jotta monipuolisuus tekemiseen säilyy”, Väisänen sanoo. Hän myös toteaa, että nykyään aloitetaan isot määrät lajitreenaamista todella varhaisessa iässä ja unohdetaan se, miten tärkeää monipuolisuus on lasten liikuntataitojen kehittämisessä. 

Oppiminen liikkuvaan ja terveelliseen elämäntapaan pitäisi olla jokaisen lapsen oikeus. -Katja Väisänen

Monelle lapselle ja nuorelle harrastus tuo ainoan aktiviteetin elämään. Väisänen on huolissaan siitä, miten lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt. ”Olen huomannut, että perusliikunta taidot ovat heikommat mitä aikaisemmin. Myös lasten ja nuorten kestävyysominaisuudet ovat heikentyneet, oman kehon voimasuhteista puhumattakaan”, Väisänen toteaa. Hän kertoo heikentyneiden liikunnallisten taitojen johtuvan todennäköisesti siitä, että nykyajan lapset eivät enää pelaa niin paljon pihapelejä. Ulkona leikkiminen ja mm. puissa kiipeily on tänä päivänä monelle suhteellisen vieras käsite. ”Joidenkin lasten vanhemmat ovat ikään kuin unohtaneet sen, millaista on olla lapsi. Tänä päivänä ollaan turhan varovaisia, eikä anneta lasten kiipeillä ja touhuta niin kuin ennen vanhaan”, Väisänen ihmettelee. Tulevaisuuden työllistymistä ja tekijöitä ajatellen meidän kaikkien kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, mikä on meidän nykyisten nuorten työkyky ja jaksaminen tulevaisuudessa? Liikkumattomuus ja epäterveelliset elämäntavat ovat riskitekijöinä mm. erilaisille kansansairauksille, ja tätä menoa yhä useampi tulee kipuilemaan näiden asioiden kanssa vanhempana. Vanhemmilla, ja aikuisilla ylipäätään on iso rooli siinä, että saamme lapset ja nuoret aktivoitumaan, harrastamaan ja liikkumaan enemmän. Näytetään esimerkkiä, kannustetaan ja rohkaistaan, jotta jokainen lapsi ja nuori löytäisi mielekkään harrastuksen!  

Seuran, järjestön tai yhdistyksen toimija! Tarjoatteko harrastustoimintaa lapsille ja nuorille?   

Lasten ja nuorten liikkumattomuus puhuttaa. OP Päijät-Häme ja OP Etelä-Häme haluaa olla mukana tukemassa paikallisten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus harrastukseen, eikä se saisi olla kiinni kustannuksista.  

OP Päijät-Häme ja OP Etelä-Häme lahjoittavat yhteensä 70 000 euroa vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastuksen mahdollistamiseen. Pankit tekevät yhdessä lahjoituksen paikallisille seuroille, järjestöille ja yhdistyksille, jotka tarjoavat harrastustoimintaa lapsille ja nuorille. Tuen saavat toimijat auttavat taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa olevia perheitä heidän lastensa harrastuskulujen kattamisessa.  

Osuuspankkien toimintaa ohjaavat vahvat arvomme, joita ovat vastuullisuus, ihmisläheisyys ja yhdessä menestyminen. Pidämme tärkeänä yhteisöllisyyttä ja paikallisen elinvoimaisuuden tukemista. 

Tuen hakuaikaa on 13.8. asti, joten vielä ehdit mukaan! 
Lue lisää ja hae tukea tästä linkistä.