Ant Brew syntyi Ant Farmin ja Ant Festin hedelmänä. Ensimmäinen olut tuotettiin Ant Farmin kautta asiakkaille vuonna 2016 yhteistyössä FC Lahden ja Teerenpelin kanssa. Ant Farmin toimintaa harjoitettiin pienessä pyöräkellariin rakennetussa kerhotilassa, jossa jäsenistö keitti ja maisteli tuotoksia ristiin. Siellä järjestettiin myös bändien "etkoja", jossa mm. Tirra-Torven esiintyjiä tuli nauttimaan oluista ja muista tarjoiluista. Tämä on ollut myös yksi toiminnan kehittymisen kulmakivistä, jonka avulla ovet festareiden "bäkkäritarjoiluun" aukesi.

Huomattavasti oleellisempaa tunnettavuuden osalta oli Ant Festien järjestäminen jossa Ant Farm on edelleen yksi pääjärjestäjistä. Hyvän ja toimivan alun ansiosta jalka saatiin oven väliin, sana pienpanimon toiminnasta levisi ja mielenkiinto yritystä kohtaan kasvoi ympäri Lahtea.

Pienin askelin kohti suurempaa yleisöä

Kari Puttonen on Ant Brewn perustajaosakas, toimitusjohtaja sekä panimovastaava. Puttosen kiinnostus oluen tuotantoon syntyi jo 80-luvulla opiskelija-aikoina. Koulutukseltaan monitoimimies Puttonen on automaatioinsinööri. Hän on työskennellyt ennen Ant Brewta yli 30 vuotta suunnittelijana, projektipäällikkönä sekä suunnittelupäällikkönä kansainvälistä laitoskauppaa tekevässä yrityksessä. Puttonen oli hyvästä ammatistaan huolimatta päättänyt, että aikoo työurallaan vielä tehdä jotain erilaista. Alusta asti Ant Farmin toiminnassa mukana ollut Puttonen kuului jäsenistön sisällä siihen puoliskoon, joka lähti mukaan perustamaan panimopub Ant Brewta. 

Osasimme suunnitella ja toteuttaa oman näköisen, persoonallisen kokonaisuuden, - Kari Puttonen

Ant Brewn juuret ulottuvat siis Ant Farmin jäsenistöön, jossa osa henkilöistä päästi ilmoille ajatuksen pub panimosta. Ant Farmin ansiosta myös pubilla olisi hyvä ja vankka asiakaskunta jo valmiina: ”Hyvä pohjatyö Ant Farmilla auttoi myös Ant Brewta ponnahtamaan markkinoille ja kasvattamaan asiakaskuntaa entisestään.”, Puttonen kertoo. 

Panimo ja pub ovat hyvin pitkälti Ant Brewn omaa suunnittelua pienellä budjetilla niin teknisesti kuin brändinkin osalta. ”Osasimme suunnitella ja toteuttaa oman näköisen, persoonallisen kokonaisuuden.  Myös oluiden puolesta olemme saavuttaneet mukavan arvostustason olutihmisten keskuudessa”, Puttonen kertoo. 

Lupasin noin 15 vuotta sitten tekeväni vielä jotain erilaista työurallani. Lupaukset on pidetty, sillä tämä työ tosiaan on erilaista – Kari Puttonen 

Puttosen uusi kiinnostus oluiden tekemiseen syntyi jälleen 2010 luvun alkupuolella. Syynä tähän oli kohtuuhintaiset valmistuslaitteet sekä netin loputon tietomäärä asiasta kiinnostuneille. Oluen valmistus oli mahdollista tehdä nyt aidoista raaka-aineista samalla prosessikaavalla mitä isot panimot käyttivät.  Puttonen on tätä nykyä onnellinen ja ylpeä työstään, vaikka päivät ovat välillä raskaita ja pitkiä.  Monipuolinen ja antoisa työ pitää Puttosen mielen virkeänä: ”Olen vastuussa lähes kaikesta muusta kuin pubin myynnin pyörittämisestä. Jokainen päivä on erilainen ja sen sisältö ja aikataulutus on omalla vastuulla. Panimolla työskentely on varsin pieni osa yrityksen pyörittämisestä. Oluen valmistus itsessään on varsin leppoisaa puuhastelua, vaikka aikaa kuluukin se 10 tuntia yhden keittopäivän aikana”, Puttonen kertoo. 

Suomessa panimon pyörittäminen on tarkkaan valvottua ja viranomaisraportoinnit muodostavatkin jonkin verran aikaa vievän osan Puttosen työstä. Itse oluen valmistus koostuu monista eri työvaiheista aina suunnittelusta raaka-aineiden tilaamiseen ja vierteen keitosta tynnyreiden putsaamiseen. ”Päivät koostuvat usein erilaisista komboista liittyen panimon ja yrityksen asioiden hoitamiseen ja pyörittämiseen.  Myös oluen markkinointi ja myynti on oma juttunsa”, Puttonen sanoo. 

Ant Brewlla panostetaan oluen lisäksi monipuoliseen kulttuuriin, paikallisuuteen ja yhteistyökuvioihin

Ant Brewlla arvostetaan monipuolista kulttuuria ja he tekevätkin jatkuvasti yhteistyötä eri alan kulttuuripersoonien kanssa. Rennon ja ystävällisen luonteen omaavassa pubissa esiintyy kuukausittain erilaisia musiikinalan ammattilaisia ja harrastajia, ja myös vaihtuva taidenäyttely on pubin yleisilmeelle olennaista. Kun astuu sisälle pubiin, on mahdollista, että sieltä lähtee pois mukanaan paikallisen taiteilijan tekemä teos kainalossa. Vaikka intoa ja halukkuutta löytyisi taidenäyttelyiden pitämiseen enemmänkin, tulee vastaan tilanpuute ja aika. ”Nykyään taiteilijoilta tulee niin paljon yhteydenottoja, ettemme ehdi kaikkia näyttelyitä pitää, eikä tilaakaan ole riittävästi, vaikka halukkuutta löytyisikin.”, Puttonen toteaa. Ant Brewlla on paljon erilaisia paikallisia yhteistyökuvioita, ja he haluavatkin kunnioittaa jokaisen yhteistyökumppanin brändiä ja julkikuvaa. He suunnittelevat ja miettivät yhdessä yhteistyökumppaneiden ja suunnittelijoiden kanssa asiakkaan mukaisen sopivan private label oluen. 

Symbioottinen yhteistyö on meidän juttumme. 

Pienten yritysten ja toimijoiden yhteistyö, paikallisuutta korostaen, on Ant Brewlle oleellista. Heille on tärkeää olla ”mukava kumppani” kaikille, kenen kanssa he tekevät yhteistyötä – on se sitten isoa tai pienempää. Myös monipuolisen kulttuurin näkeminen, tekeminen ja tukeminen on tälle pienpanimolle tärkeää.  ”Teemme erilaista yhteistyötä monen paikallisen yrityksen ja toimijan kanssa. Aina yhteistyössä ei tarvitse rahan liikkua, vaan joskus yhteistyön tekeminen voi tapahtua jotenkin muuten. Uskomme, että kun tehdään oikeita asioita sydän mukana, siitä seuraa aina jotakin hyvää”, Puttonen kertoo. Yhtenä esimerkkinä Puttonen nostaa paikallisten nuorten skeittareiden tukemisen, jonka toimintaa Ant Brew on mielellään tukemassa. ”Haluamme olla tällaisille toimijoille enemmänkin symbioottinen yhteistyökumppani, eikä pelkästään bisneskumppani”, Puttonen toteaa. 

Loppuun vielä Kari Puttosen terveiset kaikille: ”Altistakaa itsenne uusille mauille ja kokemuksille. Meiltä saa pieniä maisteluannoksia ilman ostopakkoa, jotta jokainen löytäisi itselleen sopivan ja maistuvan oluen!”. 

Tutustu lisää AntBrewn toimintaan täältä.