Studioon on saatu vieraaksi KalPan hyökkääjä Aapeli Räsänen sekä puolustaja Jesper Mattila yhdessä toimitusjohtaja Toni Saksmanin kanssa. OP Pohjois-Savon asiantuntijuutta tarjoilee asiakkuusasiantuntija Aleksi Sirviö.

Ensimmäisenä otetaan aiheeksi rahankäyttö. Millaisia rahankäyttäjiä KalPalaiset ovat?

- Pyrin kohtuullisuuteen ja järkevyyteen kaikessa. Rahaa tulee käytettyä, mutta myös siinä määrin, että säästän ja sijoitan tulevaisuutta varten. Silloin kun rahaa käyttää, niin se menee arkisiin asioihin. Isompia hankintoja tehdessä mietin mikä on järkevää ja kohtuullista sekä vastuullista, Aapeli kertoo.

- Tarkkaan – se on se minun adjektiivini. Minulla on sellainen Excel-tiedosto olemassa, johon kirjaan aina kaikki tiedossa olevat ja liikkuvat kulut. Seuraan sen avulla, että meneekö rahaa johonkin enemmän kuin pitäisi. Pidän siis hyvin tarkkaa kirjaa siitä, mihin rahaa menee, Jesper kuvailee omaa rahankäyttöään.

KalPalaisista kerrotaan, että heiltä löytyy oma sijoitusklubi. Aapeli ja Jesper ovat molemmat aloittaneet sijoittamisen jo teini-ikäisenä, josta se on kehittynyt pikkuhiljaa laajemmaksi toiminnaksi.

- Ihan ensimmäiset omat sijoitukset tein, kun täytin 18-vuotta. Vanhemmat olivat sijoittaneet jo pieniä summia meille lapsille aikaisemmin ja oltiin iskän kanssa keskustelu kotona asiasta. Sitten se alkoi pikkuhiljaa enemmän kiinnostamaan täysi-ikäisyyttä kohti mentäessä. Siitä se myös monipuolistui; nyt on rahastoja, osakkeita ja kiinteistöä ynnä muuta.

- Aloittelin sijoittamisen noin 17-vuotiaana ASP-tilin avaamisella. Yliopistosta kotiutuessa, noin 22-vuotiaana aloin sijoittaa eri instrumentteihin; osakkeisiin ja rahastoihin, kiinteistöihin. Nykyään teen sijoittamista monilla erilaisilla instrumenteilla.

Millaiselta kalpalaisten sijoitusklubi kuulostaa sitten asiantuntijan korviin?

- Hyvältä ehdottomasti, kaikki on yhdessä mukavampaa! Hyvä, että rahasta puhutaan. Sijoittaminen on myös sellainen juttu, että siinä on tosi paljon eri näkökulmia, jotka tulee ottaa huomioon ja mitä enemmän meillä on silmäpareja ja suita puhumassa siitä, niin sitä kautta tulee enemmän perspektiiviä niihin sijoituspäätöksiin.

Sijoitusklubissa on Aapelin ja Jesperin lisäksi muitakin pelaajia.

- Jokainen sijoittaa omalla tyylillään, kuten kaikkea muutakin tässä elämässä. He, jotka eivät ole ihan samalla tavalla ehkä kiinnostuneita aiheesta, niin pyritään auttamaan ja sivistämään sen mukaan sen mukaan, mikä on heille siinä vaiheessa parasta.

Sijoittaminen nähdään pelaajien silmin tietynlaisena turvana, joka tuo vapautta elämään.

- Vapaus on minulle sitä, että voi tehdä sitä mitä haluaa ja on taloudellisesti riippumaton. En ole ikinä kuvitellut, että minusta olisi pleikkaria tai peukaloita pyörittämään täyspäiväsesti lätkäuran jälkeen eli varmasti johonkin mielenkiintoiseen työhön tulee siirryttyä, mutta ainakin on se vapaus valita mitä voi tehdä, Aapeli kuvailee.

- Ei lisättävää tuohon. Kun ura loppuu, voi rauhassa siirtyä työelämään ja tarvittaessa opiskella itseään kiinnostavaa alaa. Sijoittaminen tuo eläkkeelle ja loppuelämää varten turvaa. Pystyy matkustelemaan ja auttamaan omaa perhettä, lapsia ja lähipiiriä, Jesper komppaa Aapelia.

Miten aktiivisesti pelaajat sitten seuraavat sijoitusmarkkinoita ja etsivät taustatietoa sijoituspäätösten tueksi?

- Päivittäin seuraan pörssejä ja markkinoita aktiivisesti. Itse analysoin yhtiöiden omia tunnuslukuja ja teen päätöksiä niiden ja analyysiyhtiöiden perusteella. Huonon sijoituksen todennäköisyyttä voi vähentää hankkimalla tietoa. Mikään ei takaa, että se on hyvä päätös, mutta todennäköisyyksiä voi analyyseilla parantaa, Jesper kertoo.

- Varmasti minulla on myös sama polku monessa mielessä. Itsellä tulee ehkä päivittäistä kurssi-informaatiota ja dataa seurattua aavistuksen verran vähemmän, ihan myös sen takia, ettei altistu niin paljoa hälylle. Sopii omaan persoonaan paremmin, Aapeli kuvailee.

- Sijoituspäätökset muovatuu eri juttujen kautta ja yritän allakoida pääomaa silleen, että osa menee automaattisesti tiettyihin ennalta valittuihin rahastoihin, johon ei kosketa kuin hätätapauksessa. Urheilurahastoon menee sen verran, kun on ennalta määrittänyt. Jos jää yli niin on mahdollista tehdä omaa harrastustoimintaa ja osakepoimintaa, joka sitten kiinnostaa, Aapeli jatkaa.

Vastuullisuus on myös pelaajille tärkeää sijoittamisessa.

- Se on tätä päivää ja hyvä ottaa huomioon sijoituspäätöksiä tehdessä. Se on ilmasto- ja ympäristöasiaa sekä hyvää hallintotapaa. Rahastoilla on artikloita, joiden perusteella heitä rankataan näissä vastuullisuusteemoissa. Niitä katson, kun mietin sijoituspäätöstä. Olen muutaman kerran miettinyt, että Teslassa voisi olla ostopaikka, mutta ihan Elon Muskin persoonan ja lausuntojen vuoksi ei ole selkäranka antanut myöden sijoittaa, Jesper kuvailee.

Onkos ASP-tili eli asuntosäästöpalkkio-järjestelmä pelaajille tuttu?

- Jollakin tavalla tuttu, mutta en ole itse käyttänyt. Koin, että omat rahat oli paremmissa kohteissa niihin aikoihin, kun ASP olisi ollut ajallisesti itselle validi. Oma asunto tuli ostettua ihan perinteisen pankkilainan kautta, Aapeli toteaa.

Aleksi toteaakin, että ASP ei välttämättä sovikaan kaikille, vaan se riippuu elämäntilanteesta.

- Kyseessä on siis asuntosäästöpalkkio -järjestelmä, joka on hieman eri säästämisen ja sijoittamisen muoto kuin osakkeet ja muut instrumentit mitkä tässä on puheeksi tullut. Puhutaan siis tilimuotoisesta säästämisestä ja se on käytännössä vaihtoehto niille, joilla ei vielä ensiasuntoa ole ollut. Eli kyseessä on ensiasunnon ostajille suunniteltu tili, jonka kautta voidaan myöhemmin ottaa ASP-laina. Tilille on tarkoitus säästää 10 % asunnon hankintahinnasta eli säästetään se käsiraha. Tilille maksetaan mukavaa korkoa; vuodessa 1 % + avausvuodelta ja seuraavalta viideltä 4 % lisäkorko, Aleksi kertoo.

ASP-lainassa on useita auttavia elementtejä ensiasunnon ostajalle. ASP:ssa valtio myöntää takauksen, mikä voi esimerkiksi nuorelle olla haasteellista, että mistä takauksen itselleen saa.

- Ja erityisesti, kun markkinakorot ovat nousseet merkittävästi, valtion korkotuki on myös yksi elementti ASP-lainassa. Eli, kun korot ylittävät tietyn pisteen, niin valtio tulee jeesaamaan korkojen kanssa, Aleksi lisää.

Oman talouden hallinta

Miten pelaajia opastetaan tai ohjataan oman talouden hallintaan?

- Itse ajattelen, että se opastaminen kohdistuu nuoriin pelaajiin. Itse pyrin opastamaan ja ennen kaikkea silloin, kun palkkakehitys alkaa nouseva olla. Pyrin puhumaan rahastointimahdollisuudesta pelaajille. Työnantajan edustajana ei voi kuitenkaan tehdä päätöksiä pelaajan puolesta, Toni kuvailee.

Toni kertoo auttavansa nuoria pelaajia myös verokorttien ja verosuunnittelun kanssa.

- Paljon on sitä, että tuodaan tietoisuutta, mutta kunnioitetaan sitä, että yksilöllä on oikeus päättää omista rahoistaan. Loistava juttu, mitä Aapeli ja Jesper toi ilmi, että kopissa käydään rahastopuolta läpi, jotta pohdintaa tulee montaa kautta.

- On iso juttu, että saadaan jengi aloittamaan ja siitä on sitten helppo lasketella mäkeä sen kanssa. Se on se mitä pyritty monelle sanomaan, että nyt aloitat, vaikka pienellä summalla, mutta nostaa rahastointisummaa sitten toivottavan tuloksen mukaan. Moni ottanut onkeensa ja aloittanut siitä. Kiitosta saa jo tässä vaiheessa ja voi olla, että mielessään antavat kiitokset vielä vuosikymmenten jälkeen, Aapeli kertoo.

- Onnistumisen tunne siinä tulee itsellekin. Vähä aika sitten yksi nuori pelaaja tuli sanomaan, että on vähän miettinyt aloittavansa rahastoinnin. Oli kuullut keskustelua ja korkoa korolle -efektistä. Puhe on tuottanut tulosta, josta tulee hyvää fiilis, ja joku muukin pääsee siitä hyötymään, Jesper lisää.

- Sama homma kaikille kansalaisille. Ei se summaa mitä sinne sijoittaa, vaan milloin aloittaa. Mitä aikaisemmin aloittaa itselle sopivalla summalla, niin sen tärkeämpää ja parempaa se on, Aapeli lisää.

- Itse olen ajatellut myös sitä, että on vaikea ennustaa omaa elämää eteenpäin; millaisia tilanteita tulee. Itse olen saanut olla pitkään ammattikiekossa mukana ja on tullut niitäkin vastaan, että ura voi päättyäkin aikaisemmin. Ei tiedetä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Toni toteaa.

Mihin pohjoissavolaiset nuoret aikuiset yleisimmin sijoittavat?

Vuonna 2022 18-30-vuotiaiden keskuudessa, huomioiden arvo-osuustili ja osakesäästötilit eli pörssinoteeratut tuotteet, TOP 3:sta löytyy ETF-indeksejä sekä Olvi, jos osakkeista otetaan mainintaa.

- Yleisesti ajatellen nuoren väen keskuudessa on suosittuja indeksirahastot tai ETF -muodossa indeksiosuudet. Ne ovat hyviä pitkän aikavälin sijoituksia matalien hallinnointikulujen ansiosta. Kuten Jesperkin mainitsi vastuullisista rahastoista, nuoret huomioivat koko ajan enemmän ja enemmän vastuullisuutta kaikessa, mukaan lukien sijoittamisessa. Vastuulliset rahastot ovat noussut pinnalle ja kokonaisuudessaan voidaan sanoa, että nuorten innostus sijoittamiseen on kasvanut koko ajan, mikä on tosi hieno juttu, Aleksi kertoo.

Mikä on sitten helpoin tapa aloittaa sijoittaminen?

- Siihen löytyy monia eri keinoja, esimerkiksi OP Sijoituskumppani, mikä löytyy OP-mobiilista, on niin sanottu digitaalinen sijoitusneuvoja, joka suosittelee itselle sopivia rahastoja. Rahastot ovat erittäin hyvä keino aloittaa sijoittaminen. Summalla ei väliä, kunhan se aloitetaan. Se on tärkeintä, koska oppia tulee koko ajan lisää, kun sitä harrastaa. Sitten voi laajentaa omaa portfoliota muihinkin instrumentteihin. Itsekin aloitin rahastoilla ja sitten tuli osakkeet kylkeen myöhemmin, Aleksi toteaa.

Myös Aapelin sijoitusura lähti rahastoista. Hänelläkin suurin osa sijoitetusta varallisuudesta löytyy ETF:stä.

- Kulujen minimointi on aika isossa osassa varsinkin, kun aloittelee sijoittamista. Sitten, kun alkaa käyttää monimutkaisempia instrumentteja, niin ne kulutkin nousee. Kulujen minimointi on hyvä pitää mielessä, Jesper muistuttaa.

Hypätään sijoittamisesta kaukaloon

Haastattelua tehdessä, runkosarja on lähestynyt loppuaan. Pelaajilta kysyttiin, että millä fiiliksillä he ovat suuntaamassa kohti playoffeja.

- Suurella innolla. Kevät on hienoa aikaa, alkaa olla valoa ulkona ja kevättä rinnassa, kaukalossa peli kovenee. Hienoja aikoja eletään, Aapeli kuvailee.

- Päivä kerrallaan matkasta nauttien. Huippu jengi ja hyviä tyyppejä kasassa. Viimeistä kevättä pelataan tälla jengillä, koska vaihtuvuutta on ensi vuonna joukkueessa. Peli on kuosissa ja jätkät ovat hyviä kavereita, Jesper lisää.

Toni kertoo myös, että meininki Niiralan Montussa on hieno ja kuopiolaiset ovat lähteneet hyvin KalPan kelkkaan. KalPa on päässyt pitämään hienoja tapahtumia kotikentällään, jotka tehdään yhdessä katsojien kanssa.

- Pitää muistaa kuitenkin pitää jalat maassa, ja eletään päivä ja peli kerrallaan. Toimiston puolella joudutaan kuitenkin vähän eri skenaarioita elämään. Järjestelyt tehdään usealle vaihtoehdolle. Olen tosi iloinen ja kiitollinen siitä, että päästään elämään tätä elämää. Muutama jokerikortti on taskussa, joilla nostetaan huumaa hallissa. Luottavainen olo kuopiolaiseen väkeen, kun saadaan väkeä hyvin halliin hyvällä meiningillä. Yleisö, kun elää mukana niin se tulee kaukaloon asti. Pelaajat aistivat sen myös.

- Kyllä tulee se tunne. Kipinä tulee helpommalla, kun laittaa itsensä likoon ja kotiyleisö kannustaa ja tukee. Saat hyvän fiiliksen siitä, kun yleisö reagoi. Se on mahtavaa, että yleisö kannustaa ja auttaa meitä tuolla kaukalossa, Jesper jatkaa.

- Ja kyllä huuto, hurraaminen ja tukeminen imeytyy pelaajilla suoraan ihon läpi energiaksi. Se on jännä homma, miten se vaikuttaa, mutta siitä saa lisää pontta pelihommiin, Aapeli lisää.

Vielä hetkeksi takaisin kaukalosta sijoittamiseen. Mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2023?

- Jos riskinsietokykyä löytyy, niin tänä vuonna teemana korostuu vakaat suuret osingonmaksajat. Ja vaikka markkina on ollut haastava edellisenä vuonna ja toki nyt vähän nousujohteinen alkuvuonna, niin paljon vaihtoehtoja löytyy. Jokaiselle löytyy jotakin riskiensietokyvystä riippumatta. Me autetaan löytämään vaihtoehdot jokaiselle, Aleksi toteaa.

Lue (ja kuuntele) lisää:

Talouspuhetta - savolaisella twistillä

Säästäminen ja sijoittaminen

ASP-tili