Asuntomarkkinat vilkastuivat viime vuoden lopulla pitkän hiljais­elon jälkeen. Etenkin ensiasunnon ostajia oli tavallista runsaammin liikkeellä, koska ensiasunnon varain­siirtoverovapaus poistui vuodenvaihteessa.

– Ensiasunnon ostajat käynnistivät monia asuntokauppojen ketjuja. Nykyään ihmiset ostavat uuden asunnon mieluiten vasta, kun vanha on myyty, sanoo OP Koti Uusimaan toimitus­johtaja Satu Astala.

– Saimme viime vuoden loppu­puolella tavallista enemmän asunto­luottohakemuksia. Tällä hetkellä ihmiset haluavat varautua siihen, että luottopäätös on jo valmiina, kun oikea asunto osuu kohdalle, arvioi OP Uusimaan henkilöasiakkaiden rahoituksen liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.

Asunto on useimman suomalaisen suurin sijoitus. Asuntokauppaa ei pidä tehdä fiilispohjalta ja ostaa asuntoa, jonka pinnat ovat kiiltävimmät. 

– Asunnon myyntiesitteeseen ja sen liitetietoihin, kuten isännöitsijän­todistukseen, tulee tutustua tosi tarkasti, Satu Astala sanoo.

Taloyhtiön tulevat korjaukset vaikuttavat suoraan asumiskustannuksiin, mikä on syytä ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä. 

– Oleellista on myös katsoa hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjoja. Onko päätetty periä ylimääräisiä hoitovastikkeita normaalimenojen kattamiseen? Onko vireillä selvityksiä mahdollisista piilevistä vioista? Esimerkiksi tarve putkiremonttiin voi aiheuttaa oireilua pitkään ennen kuin se näkyy suunnitelmissa, sanoo Satu Astala.

– Omakotitaloissa kannattaa tehdä kunnollinen kuntotarkastus ja huoneistojen märkätiloissa pintakosteusmittaus, jotta vältyttäisiin piileviltä ongelmilta, hän lisää.

Satu AstalaAsuntokaupassa kannattaa katsoa pintaa syvemmälle, sanoo Satu Astala.

Kaikki asiat eivät selviä papereista. Asuntonäytössä voi aivan hyvin kurkata mattojen alle ja taulujen taakse. Kun vanhan omistajan kalusteet on viety pois asunnosta, se näyttää yleensä kuluneemmalta kuin kalustettuna.

– Asunnon pintaremontti on kerta­kustannus ostohinnan päälle. Se on hyvä huomioida, kun tekee asuntoluottohakemusta, Riikka Kangas sanoo.
Pintaremonttia varten OP myöntää remonttilainaa.

Itselle sopivan lainanlyhennyksen arvioinnissa kannattaa katsoa omia menoja muutamalta edeltävältä kuukaudelta. Lainanlyhennyksen ja normaalien elämisen menojen, kuten laskujen, ruoan ja harrastusten, jälkeen olisi hyvä, että jotain pystyisi laittamaan säästöönkin.

– Pelivaraa kannattaa jättää myös korkotason nousulle sekä vaikeasti ennakoitaville muutoksille menoissa tai tuloissa. Esimerkiksi puolet lainasta on mahdollista sitoa kiinteään korkoon ja puolet vaihtuvaan, ja turvata työttömyydeltä toinen puoli lainasta, Kangas sanoo ja muistuttaa: 

– Kaikkia rahojaan ei kannata sitoa seiniin, elämää on niiden sisälläkin.

Ensiasunnon ostajalla on oltava säästöjä vähintään viisi prosenttia, muilla kuin ensiasunnon ostajilla kymmenen prosenttia asunnon hinnasta. Omien säästöjen sijaan pankista on tiettyjen kriteerien täyttyessä mahdollista ostaa tarvittava lisävakuus.

Keskimääräinen OP Uusimaan myöntämä asuntoluotto on Riikka Kankaan mukaan noin 200 000 euroa. Korkokatto eli korkosuoja on vakuutus, joka takaa, että lainan kuukausierä ei nouse liian suureksi, jos korot nousevat. Laina kannattaa suojata, kun se on suurimmillaan laina-ajan alussa.

– Kolmannekseen asuntoluotoistamme on otettu korkokatto. Autoimme asiakkaitamme säästämään korkomenoissa viime vuonna yhteensä noin 39 miljoonaa euroa, Kangas kertoo.

On myös tärkeää, että kotivakuutus jatkuu katkeamatta koko asunnon vaihdon ajan.

Asunnon ostossa ei pidä hätäillä.

– Ennen kuin tekee päätöksen, kannattaa vaikka nukkua yön yli ja miettiä, mitkä ovat omat tarpeet asumiselle, Satu Astala sanoo.

– On hyvä käyttää aikaa siihen, että vertailee eri kohteita huolella, Riikka Kangas sanoo.

– Joskus on käynyt niinkin, että joku on ajatellut ostaa omakotitalon, mutta onkin päätynyt kerrostaloon, Satu Astala kertoo.

– Asuinympäristön, palveluiden ja liikenneyhteyksien pitää olla mieleiset.

Kannattaa miettiä huolella, mikä päivittäisessä asumisessa on itselleen tärkeintä ja tehdä päätös sen pohjalta, sanoo Riikka Kangas.

Riikka KangasRiikka Kangas viihtyy omakoti­talossaan Veikkolassa. Tyttären koulu ja moni­puoliset lenkkimaastot ovat aivan vieressä.

Kun löydät kiinnostavan kohteen, selvitä itsellesi ainakin nämä:

  • Mitä tarkoittaa asunnon myyntihinta ja velaton hinta? Asunnon ostaja maksaa myyjälle myyntihinnan, ja velaton hinta sisältää mahdollisen yhtiölainan, jota nykyään joutuu maksamaan taloyhtiölle lähes kaikissa uudiskohteissa. Tavallista on, että aluksi yhtiölainasta maksetaan vain korkoja ja lyhennykset alkavat vasta 2–4 vuoden kuluttua.
  • Sijaitseeko talo omalla tontilla vai vuokratontilla? Tontin vuokra voi nousta vuokra-ajan päätyttyä merkittävästikin.
  • Mitkä ovat asunnon hoitovastike, rahoitusvastike, vesimaksu ja lämmityskulut? Etenkin suoralla sähköllä lämmitettävän asunnon lämmityskulut saattavat yllättää. 
  • Mitkä ovat taloyhtiön velat?
  • Millaisia ovat jo päätetyt korjaukset ja minkä verran ne maksavat?
  • Millaisia ovat suunnitteilla olevat korjaukset, eli mikä on 10 vuoden pitkän tähtäimen suunnitelma tulevista korjauksista ja mikä on niiden hinta-arvio?

Oletko kiinnostunut asunnon ostosta? Tutustu OP Koti Uusimaan tarjoamiin palveluihin sekä OP:n asuntolainaan