Joka päivä tavallisia ihmisiä joutuu petoksen uhriksi verkossa. Rikollinen toimii siellä missä sinäkin, joten ole tarkkana ja opi tunnistamaan huijaukset.

Teksti Marjo Myllyaho, turvallisuusasiantuntija
Julkaistu 18.11.2022

Ajatteletko sinäkin usein, että ei minussa ole mitään kiinnostavaa tai uskotko toisista ihmisistä aina lähtökohtaisesti hyvää? Suhtaudutko pieniin ristiriitaisuuksiin esimerkiksi palveluiden toiminnallisuudessa olankohautuksella? Joudutko usein arjessa tekemään päätöksiä kiireessä ja toimimaan tavallisissa askareissa autopilotilla? Jos vastasit useimpiin kyllä, niin onneksi olkoon, olet hyvin tavallinen ihminen. Yllä mainitut asiat tekevät sinusta ja naapuristasi inhimillisiä. Sama inhimillisyyden tavoittamisen ajatus on taustalla myös tämän kirjoituksen otsikossa, kun kollegani kanssa pohdimme, että mikä saisi ihmiset lukemaan jälleen yhden artikkelin turvallisesta pankkiasioinnista? Mikä kiinnostaisi lukijoita ja saisi heidät pysähtymään tärkeän asian äärelle? Lopulta kollega sen sanoi, naapurin asiat kiinnostavat. Jos kertoisimme sinulle, että naapuriasi on huijattu, niin mielenkiintosi heräisi ja saattaisit myös todeta, että en minä vaan koskaan joutuisi noin räikeän huijauksen uhriksi tai voisit päivitellä sitä, että miten on ylipäätään mahdollista, että kukaan on niin hölmö (voit valita itse sopivan sanan), että antaa rahaa tuntemattomalle saajalle. Tosiasia on kuitenkin se, että kuka tahansa voi joutua petoksen uhriksi. Myös sinä.

Naapurisi todennäköisesti luottaa viranomaisiin - poliisiin ja verottajaan. Tälläkin hetkellä hän saattaa saada puhelun poliisiksi esiintyvältä huijarilta, joka pyrkii kalastelemaan naapurin verkkopalvelutunnukset esimerkiksi pyytämällä apua rikoksen selvittämisessä. Toki naapurisi haluaa auttaa poliisia varsinkin, kun asialla on kiire ja poliisi on sinnikäs ja uskottava. Tai naapurisi saattaa saada verottajaksi tekeytyvältä taholta tekstiviestin, jossa hänen tililleen luvataan veronpalautuksia. Palautukset saadakseen pitäisi vaan kirjautua verkkopankkiin viestissä olevasta linkistä. Naapurisi saattaa ajatella, että johan on, kun kerrankin verottajaltakin saa jotain ja edetä verkkopankin valesivustolle hyvässä uskossa. Joskus naapurisi vuorostaan saattaa epäillä saamaansa viestiä, mutta etenee linkistä, sillä onhan viesti tullut samaan viestiketjuun kuin pankilta saadut viestit yleensä. Viestin arveluttava sisältökään ei enää epäilytä tässä vaiheessa.

Ehkä naapurisi on yksinäinen. Hänen puolisonsa on kuollut vähän aikaa sitten tai lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Olet jo pitkään miettinyt kutsuvasi hänet käymään, mutta kaikenlaiset arjen kiireet estävät. Naapurisi saattaa hakea lohtua netistä ja tapaa siellä hurmaavan miehen tai naisen, jolla on sana hallussa. Vaikka viestit ovatkin vähän kankeita, niin naapuristasi tuntuu, että hän juuri on maailman tärkein ihminen kirjoittajalle. Naapurisi saa pitkään kaivattua huomiota ja tunteet syvenevät rakkaudeksi. Luottamusta rakennetaan eri keinoin, mutta sitten tielle tulee esteitä. Öljynporauslautalla on hajonnut osa ja rakas tarvitsee apua. Osa pitää korvata ennen kuin rakas voi matkustaa Suomeen naapurisi luokse viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Tämän jälkeen tulee aina uusia vaikeuksia ja uusia maksuja eikä rakasta vieläkään kuulu. Tapahtuneesta et tosin ehkä lopulta kuule naapuriltasi, koska hän ei koskaan kerro asiasta kenellekään. Tämän seurauksena hän on entistä enemmän yksin. Tovin päästä saatat kuitenkin lukea lehdestä rakkauspetoksen yhteydessä luetuista rahanpesusyytteistä ja tunnistat naapurisi. Kenties toteat puolisollesi, että enpä olisi tätäkään naapurin herttaisesta ja kiltistä rouvasta tai herrasta uskonut.

Naapurisi saattaa tarvita rahaa. Hän on jo yrittänyt saada lainaa pankista, mutta sitä ei hänelle syystä tai toisesta myönnetä. Auto pitäisi kuitenkin korjata ja siihen hän tarvitsee pienen lainan. Yllätyksekseen naapuri löytää netistä mainion lainatarjouksen, mutta ensin pitää vaan maksaa vähän kuluja, että laina voidaan maksaa tilille. Kulut lisääntyvät, mutta lainaa ei tilille kuulu. Jos naapurisi ei tarvitse lainaa, saattaa hän sen sijaan törmätä sosiaalisessa mediassa mainokseen sijoituskohteesta, josta olisi pienellä panostuksella luvassa huikeat voitot. Hän antaa tietonsa palvelun nettisivuilla ja pian hänelle jo soittaakin sijoitusneuvoja, joka haluaa kertoa palvelusta lisää. Naapuri sijoittaa maltillisen alkusijoituksen ja pian hänelle jo esitellään, kuinka sijoitus on lyhyessä ajassa jo kaksinkertaistunut ja naapurin nälkä alkaa kasvaa syödessä. Naapuri jatkaa sijoittamista, kunnes hän toteaa, että olisipa näillä muhkeilla voitoilla mukava ostaa uusi auto naapurin kadehdittavaksi ja hän ryhtyy tuumasta toimeen. Varojen kotiuttaminen ei kuitenkaan onnistu ja uusi auto jää haaveeksi.

Kaikki yllä olevat tilanteet ovat vain pieni esimerkki siitä, miten sinä tai naapurisi voi joutua petoksen uhriksi ja kaikissa tilanteissa rikollinen käyttää hyväksi juuri niitä inhimillisiä piirteitä, jotka tekevät meistä kaikista niin tavallisia. Rikollinen toimii siellä missä sinäkin, mutta petoksilta voi myös suojautua. Suhtaudu epämääräisiin yhteydenottoihin varauksella ja varmista, että lähettäjä on oikeasti se, joka väittääkin olevansa. Suojele tilinkäyttövälineitäsi, äläkä luovuta verkkopalvelutunnuksiasi tai kortin tietoja kenellekään. Älä lähde mukaan kiireeseen, vaan ota tarvittaessa aikalisä ja mieti, mitä sinulta pyydetään. Muista, että jos jokin asia on liian hyvä ollakseen totta, niin se yleensä on sitä. Kun pidät nämä asiat mielessä, voit ottaa mukavan asennon sohvalla ja nauttia tavallisesta elämästäsi. Ehkäpä kutsut naapurisikin vielä kylään.

Lue myös:

Petostietoisuuden kasvattaminen keskeinen osa väärinkäytösten torjuntaa

Verhon takaa - huijaaminen on tullut jäädäkseen verkkoon

Ohjeita turvalliseen asiointiin op.fi:ssä: Turvallinen asiointi

Kirjoittaja Marjo Myllyaho toimii OP:n Talousrikollisuuden torjunnassa turvallisuusasiantuntijana. Marjo on työskennellyt finanssialalla erilaisissa tehtävissä yli 10 vuoden ajan.