Osakemarkkinoiden myllerryksessä tänä vuonna osumaa ovat ottaneet myös amerikkalaiset teknologiajätit, joiden osakekurssit ovat rymisseet alas vuoden 2021 huippulukemista. Pitäisikö sijoittajan huolestua? Vastaus riippuu siitä, kuinka rakenteellisia yhtiöiden kohtaamat ongelmat ovat.

Teksti Kimmo Stenvall, seniorianalyytikko
Julkaistu 10.11.2022

Apple, Alphabet (Google), Microsoft ja Meta (Facebook) ovat vuosien saatossa rakentaneet vahvan kilpailuaseman toimialoille, jotka ovat kasvaneet voimakkaasti. Strategiset valinnat ovat osuneet hyvin lankulle, jonka seurauksena liikevaihto on kasvanut voimakkaasti, kannattavuus on ollut hyvä ja rahavirta erinomainen.

Hyvän taloudellisen aseman seurauksena yhtiöiden investointikyky toimialalla on ollut ylivertainen ja investoinneilla jo aiemminkin vahvaa asemaa on kyetty parantamaan.

Edellä mainituilla vahvuuksilla yhtiöt puskevat hyvin läpi myös vaikean suhdannetilanteen, vaikka yksikään yritys ei luonnollisesti ole täysin immuuni suhdannevaihteluille.

Huolestuttavampi tilanne on osakkeenomistajien kannalta, mikäli yhtiön kohtaamat ongelmat ovat rakenteellisia. Haasteet eivät tällöin poistu, vaikka suhdannetilanne kääntyy paremmaksi.

WithSecuren toimitusjohtaja Juhani Hintikka totesi Q3-tulospuhelussa Amazonia osa olevan AWS:n (Amazon Web Services) hintojen laskevan ”every time it rains in Seattle”. Krooninen hintojen lasku on hyvä esimerkki tietyn toimialan rakenteellisesta haasteesta, mutta toisaalta pilvipalveluiden volyymikasvu on sitä luokkaa, että markkina on kasvanut vahvasti myös tänä vuonna. Amazon on tämän kasvumarkkinan suurin nimi tällä hetkellä runsaan kolmanneksen markkinaosuudellaan.

Edellä mainituista yhtiöistä Meta vaikuttaa olevan selkeimmin tiettyjen rakenteellisten haasteiden edessä. Liikevaihto on laskenut kaksi edellistä neljännestä mainostuottojen hiipuessa. Lisäksi Facebookin käyttäjämäärän kasvu osoittaa hyytymisen merkkejä, kun taas kilpailevat alustat, kuten TikTok, kasvattavat suosiotaan voimakkaasti.

Meta on ollut rekrytoinneissaan turhan optimistinen liiketoiminnan kasvun suhteen ja nyt peräti 11 000 työntekijää (13 % henkilöstöstä) joutuu jättämään yhtiön tulevien kuukausien aikana. Metan tähtäin on jo teknologiasyklin seuraavassa isossa teemassa metaversessa, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa digitaalisen ja virtuaalisen maailman tiivistä kytkeytymistä reaalimaailmaan.

Meta on kasvattanut investointejaan merkittävästi tälle tulevaisuuden liiketoiminta-alueelle ja ensi vuonna tahti kiihtyy entisestään. Nokian strategiajohtaja Nishant Batra arvioi syyskuussa sijoittajatapaamisessa metaversen kuluttajamarkkinan arvoksi noin 50 miljardia dollaria vuonna 2030, jolloin käytössä olisi jo taas uusi verkkoteknologia (6G).

Metan osake on tullut huipputasoiltaan alas noin 75 % ja ensi vuoden tulosennusteilla P/E on 12x tuntumassa. Arvostustaso ei ole vaativa suhteessa yhtiön historiaan, mutta sijoittajia luonnollisesti askarruttaa, osuuko Mark Zuckerbergin nykyinenkin strateginen ponnistus lankulle vai kerääkö joku muu metaversen tarjoamat miljardit.

Kirjoittaja Kimmo Stenvall toimii seniorianalyytikkona OP Ryhmässä. Hänen seurantavastuullaan ovat teknologia, teleoperaattorit ja media.