Yhdysvaltojen työmarkkinoiden toipuminen on yskähdellyt pahasti viime kuukausien aikana. Valoa on kuitenkin jo nähtävissä tunnelin päässä, ja moni tekijä puoltaa työmarkkinoiden piristymistä. Tuleva työmarkkinavire on keskeisessä roolissa rahapolitiikka- ja korkonäkymän kannalta, mutta myös osakesijoittajan kannattaa seurata tarkasti työmarkkinoiden tilaa.

Teksti Jari Hännikäinen, Senior Market Economist, OP Markets @JariHnnikinen1
Julkaistu 20.10.2021

Yhdysvaltojen työmarkkinoilla on menossa kivikkoisempi jakso ja työmarkkinaluvut ovat tuottaneet viime kuukausien aikana tylyjä pettymyksiä. Heikkous on näkynyt konkreettisesti uusien työpaikkojen syntytahdin selvänä hyytymisenä, mikä on herättänyt kysymyksiä talouden toipumisnopeudesta.

Esimerkiksi syyskuussa talouteen syntyi vaivaiset 194 000 uutta työpaikkaa, kun vielä heinäkuussa työpaikat kasvoivat reilulla miljoonalla. Työllisyys laahaa edelleen viisi miljoonaa koronakriisiä edeltäneen tason alapuolella alleviivaten pandemian pitkäaikaisia työmarkkinavaikutuksia sekä epätäydellistä toipumista. 

Työvoimalle riittää kysyntää, rekrytointivaikeudet jo toipumisen jarruna

Työmarkkinoiden pehmeä jakso ei johdu heikosta työvoiman kysynnästä. Päinvastoin avoimet työpaikat ovat nousseet kaikkien aikojen ennätystasoilleen signaloiden yritysten vahvoja palkkaushaluja. Yritysten kitinä rekrytointivaikeuksista ja työvoimapulasta on muuttunut päivä päivältä kovaäänisemmäksi, kun avoimiin työpaikkoihin ei löydy sopivia hakijoita.

Yhdysvaltojen työmarkkinatilanne on erittäin poikkeuksellinen, sillä avoimia työpaikkoja on peräti 2,8 miljoonaa enemmän kuin työttömiä työnhakijoita! Avoimia työpaikkoja ei ole ollut koskaan historiassa näin paljoa suhteessa työttömien työnhakijoiden määrään, joten nyt pitäisi olla työnhakijoiden todelliset kissanpäivät. 

Moni tekijä puoltaa työmarkkinoiden piristymistä

Mistä työmarkkinoiden toipuminen sitten oikein kiikastaa ja miksi työttömät eivät hae töitä? Työnhakusivusto Indeed:n kyselyjen perusteella useat tekijät selittävät rekrytointivaikeuksia ja työvoimapulaa. Esimerkiksi korotetut työttömyyskorvaukset, lastenhoitohuolet ja koronapelot ovat jarruttaneet työmarkkinoille paluuta.

Tilanne on kuitenkin muuttunut parempaan suuntaan, mikä valaa uskoa työmarkkinoiden piristymiseen. Korotetut työttömyyskorvaukset loppuivat syyskuun alkupuolella luoden varsinkin monille matalapalkkaisille kasvavia kannusteita tarttua työtarjouksiin. Koulujen avautuminen palauttaa monet pienten lasten vanhemmat takaisin työmarkkinoiden piiriin. Lisäksi rokotekattavuuden nousu ja delta-muunnoksen etenemistahdin laantuminen houkuttelevat koronakammoisia palaamaan takaisin työpaikoille.

Työmarkkinat määräävät Fedin askelmerkit

Työmarkkinat ovat keskeisessä roolissa tulevan rahapolitiikka- ja markkinakehityksen kannalta. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on sitonut selväsanaisesti arvopaperi- eli QE-ostojensa alasajoilmoituksen työmarkkinoiden toipumiseen. Yleisen käsityksen mukaan nyt nähty työmarkkinakehitys riittää keskuspankille, ja marraskuun kokouksessa kerrotaan virallisesti QE-ostojen vähittäisen alasajon aloittamisesta, joka on tärkeä merkkipaalu pitkäkestoisella rahapolitiikan normalisointipolulla. Arvopaperiostojen tuoma tuki ei ole kuitenkaan hiipumassa hetkessä, sillä Fed on viestittänyt lopettavansa ostot vasta ensi vuoden kesään mennessä.

Fed on virittänyt riman koronnostoille huomattavan korkealle, ja keskuspankin retoriikan perusteella koronnostoja on turha odotella ennen kuin talous palautuu täystyöllisyystilaan. Tässäkin suhteessa työmarkkinoiden tarkkailu on avainasemassa keskuspankin tulevia liikkeitä puntaroitaessa. Nykytiedon valossa ensimmäinen koronnosto voisi tulla kyseeseen ensi vuoden lopulla, joten koronnostot eivät siinnä ihan välittömässä läheisyydessä ja räväkästä korkojennoususta ei kannata kantaa liiaksi huolta.

Fedin rahapolitiikkalinja tulee siis vähitellen kiristymään, mutta lähestyvä linjamuutos on niin hyvin viestitetty, että markkinaturbulenssilta tullaan välttymään. Joka tapauksessa lähestyvä rahapolitiikan normalisointi luo pitkiin korkoihin nousupainetta ja uhkaa siten kääntää korkosijoitusten arvot alamäkeen.

Osakesijoittajan syytä seurata työttömyysasteen suuntaa 

Työmarkkinatilastot antavat myös osakesijoittajille tärkeitä tietoja sijoituspäätösten tueksi. Historiassa osakemarkkinoiden kurssihuiput ja työttömyysasteen pohjalukemat ovat osuneet hämmästyttävän hyvin yhteen. Tämä havainto on pätenyt IT-kuplan, finanssikriisin ja koronakriisin yhteydessä, joten työmarkkinoiden antamaa signaaliarvoa ei kannata missään nimessä vähätellä. 

Työttömyysasteen hyvä signalointiarvo perustuu siihen, että työttömyysaste toimii talouden suhdannesyklin indikaattorina. Talouden kasvusyklin jatkuessa yritykset palkkaavat lisää työvoimaa painaen työttömyysastetta alaspäin, ja samalla talouskasvu on se polttoaine, joka pitää yritysten tulosuran ja kurssikehityksen nousujohteisena. Osakemarkkinoiden pitkäkestoiset nousutrendit päättyvät tyypillisesti vasta suhdannesyklin heikkenemiseen, ja suhdannekäänne näkyy nopeasti työttömyysasteen nousuna.

Osakesijoittajan kannattaa siis tarkkailla työttömyysastetta arvioidessaan osakemarkkinoiden pidemmän aikavälin yleissuuntaa.

Mihin sijoittaa juuri nyt? Olemme koonneet op.fi-sivuille asiantuntijoidemme ideoita ajankohtaisista sijoitustuotteista. Tutustu uusimpiin sijoitusvinkkeihimme.

Kirjoittaja Jari Hännikäinen toimii OP Marketsissa seniorimarkkinaekonomistina. Jarin vastuulla on talouden, keskuspankkien ja korkomarkkinoiden seuranta sekä analysointi. Jari on työskennellyt OP Ryhmässä vuodesta 2017.