Kuin jääkauden muotoilema kivimonumentti tai Päijänteen nostattamat, murtumattomana vellovat aallot. Ne tulevat mieleen, kun katsoo Auvisen perheen uudenkarheaa omakotitaloa, Auvisen Aaltoa. Rinnetontille rakennettu kellarikerroksellinen ja harmaasävyinen, Cross Laminated Timber- eli CLT-elementeistä rakennettu talo sulautuu hillitysti tontin muotoihin.

Tämä siitäkin huolimatta, että rakennetun talon kattolinja kurottelee jylhänä kohti taivasta. Jyväskylän Mannisenmäen alueelle viime joulukuussa valmistunut talo eroaa merkittävästi naapureistaan ja myös muista aikalaisistaan.

Yksityistä elämää

Kotiin sujahdetaan ikään kuin maan alta. Talon ulko-ovi kätkeytyy valuharkoista rakennetun kellarikerroksen muurimaisen rakenteen kätköihin. Ohikulkijat eivät näe asuinkerroksen suurista ikkunoista sisään. Siitä pitävät huolen tontin suuret korkeuserot ja asuinkerroksen terassia reunustava umpikaide.

– Halusin suunnitella perheellemme kodin, joka istuu huomaamattomasti tontin maastoon, kunnioittaa ympäröivää luontoa ja on ulkoasultaan sopivan rosoinen. Yksityisyys on perheellemme tärkeä asia. Siksi kadulta ei näe sisälle taloon, eikä sisätiloista näe myöskään katualueelle, talon perheelleen suunnitellut arkkitehti (SAFA) Anssi Auvinen kertoo.

Kuva parvekkeelta.
Umpinainen puukaide luo Auvisen Aallon suuresta terassista yksityisen tilan.

Auvisen Aallosta voi löytää monia yhtymäkohtia Alvar Aallon arkkitehtuuriin. Esimerkiksi katon muodossa on selviä viitteitä moniin Suomen kuuluisimman arkkitehdin töihin. 

– Itse näen niin, että Alvar Aallon merkitys näkyy enemmän suunnittelun syvemmissä juonteissa. Talon sijoittelu tontille on toteutettu Aalto-viivaa noudattaen. Noudatin myös Aallon suunnittelufilosofiaa siinä, että pyrin luomaan talostamme perheemme paratiisin, Auvinen pohtii.

Huoltovapaata asumista vuosikymmeniksi

Luonnonläheiset arvot näkyvät myös pihan suunnittelussa ja julkisivumateriaalin valinnassa. Terassin kaide ja talon ulkoverhous on toteutettu pitkäikäisestä siperianlehtikuusilaudasta. Puun pinta on harmaantunut tasaisen kauniisti rautasulfaatti- eli rautavihtrillikäsittelyn ansiosta. Käsittely myös suojaa puuta homehtumiselta.

– Huoltovapaus ja pitkäikäisyys korostuvat monissa tekemissämme valinnoissa. Piha on terassialuetta lukuun ottamatta kunttaa, joka ei kaipaa hoitamista. Lehtikuusen pitäisi kestää hyvänä vuosikymmenet ilman pintakäsittelyä, eikä kodin yhteistilojen silikaatilla pintakäsitelty betonilattia huoltoa juuri tarvitse, Auvinen luettelee.

Vau-efektinä aaltoileva sisäkatto 

Taloon sisään astuttaessa vierasta odottaa yllätys. Talon harmaa ja etäinen olemus muuttuu kertaheitolla valoisaksi ja lämpimäksi. Tammipuiset porrasaskelmat kutsuvat tulijan nousemaan suurten ikkunaruutujen reunustamaan avaraan oleskelutilaan. Sen puupintaiset seinät on käsitelty vaalealla kuultovahalla, joka jättää puunsyyt kauniisti näkyviin. 

Tammiviiluiset kiintokalusteet tuovat avokeittiöön hillittyä arvokkuutta. Perla, Mirva ja Kiara Auvinen nauttimassa itsevalmistettua kombuchaa.

Katse tavoittaa nopeasti korkeuksiin kipuavan aaltomaisen paneelikaton, joka on eittämättä yksi Auvisen Aallon erikoisuuksista. Maallikon silmään pinta-alaltaan suuri katto näyttää erityisen hankalalta toteuttaa.

– Piirsin kattopalkkien alareunan aaltojen muotoon ja palkit jyrsittiin tehtaalla valmiiksi. Paneelien kiinnittäminen olikin sitten verrattain helppo juttu, toteaa lopputulokseen tyytyväinen isäntä.

”Kodin pitää tukea työskentelyä. Liikkeessä ajatus lentää.

Auvisen Aallossa neliöitä on kaikkiaan 240. Yläkertaan sijoittuvat yhtenäisen olohuoneen sekä ruokailu- ja keittiötilan ohella kolme makuuhuonetta, työhuone ja kodinhoitohuone. Kellarikerroksessa ovat televisiohuone, saunaosasto, eteinen, autotalli ja varasto. 

– Kodin arkkitehtuuri ja käytettävyys on suunniteltava laadukkaiksi. Toisesta osa-alueesta ei saa tinkiä toisen kustannuksella. Tilasuunnittelussa lähdin siitä, että talossa on omat tilat kaikille perheemme jäsenille, sekä avara tila yhteistä oleskelua varten. Kotimme pitää myös tukea työskentelyä, sillä teen töitä kotona. Itselleni on tärkeää, että voin ajattelutyötä tehdessäni liikkua työhuoneen ja olohuoneen väliä. Liikkeessä ajatus lentää, Auvinen toteaa.

Vaikea maailmantilanne toi haasteita 

Auvinen suunnitteli talonsa ensimmäiset luonnokset keväällä 2021. Lopullisen muotonsa suunnitelmat saivat seuraavan syksyn aikana. Varsinainen rakentamisprojekti ajoittui touko–marraskuulle 2022. 

Arkkitehtisuunnittelun ohella Auvinen vastasi itse rakennesuunnittelusta ja projektipäällikön tehtävistä ja osallistui aktiivisesti myös rakentamiseen. Auvinen on koulutukseltaan paitsi arkkitehti, myös rakennusalan diplomi-insinööri. Lisäksi hänellä on kokemusta urakoitsijan työstä. Useassa roolissa toimiminen olikin miehelle luontevaa.

– Viime syksy oli kiireinen, mutta rakentamisen aikataulu piti. Pääsimme muuttamaan viikon verran ennakoitua aiemmin. Haastavinta projektissa oli materiaalien hankkiminen. Venäjän hyökkäyssota pompsautti materiaalien hinnat, ja esimerkiksi siperianlehtikuusen saaminen tyssäsi kokonaan. Onneksi ehdimme tilata oman puuerämme viime tingassa, Auvinen muistelee. 

Mittatarkat CLT-elementit on nopea kasata

Auvinen halusi tehdä talonsa massiivipuusta. CLT valikoitui materiaaliksi, koska se mahdollistaa tarkan mitoitettavuuden. Siitä voidaan valmistaa suuria elementtirakenteita, joiden kasaaminen työmaalla on huomattavasti hirsikehikkoa nopeampaa. Auvisen Aallon elementtien kokoamiseen tosin kului yhden päivän sijasta kolme päivää, koska elementtien pontit oli toteutettu tehtaalla väärin. Viive ei kuitenkaan sotkenut kokonaisaikataulua.

”Maaviilennys tuo mukavuutta helteillä.

200 millimetrin vahvuisten CLT-elementtien ulkopuolelle asennettiin viisisenttinen tuulensuojavilla. Kun lämmitysmuodoksi valittiin vielä maalämpö, ylsi rakennuksen energiatehokkuus parhaaseen A-luokkaan. 

– Hellesäillä mukavuutta tuo maaviilennys, jonka ansiosta asunnon sisälämpötilaa voidaan tarvittaessa laskea parilla asteella. 

Kuva Auvisten perheestä.
Perla (vas.), Anssi, Kiara ja Mirva Auvinen sekä perheen mäyräkoirat Vieno ja Tara pääsivät muuttamaan unelmakotiinsa viime vuoden lopulla.

Auviset ovat asuneet uudessa kodissaan reilut puoli vuotta. Huolella suunniteltu ja toteutettu talo on täyttänyt kaikki asukkaidensa unelmat. Perheen paratiisiksikin sitä voinee kutsua.

– Paras juttu tässä on se, että kokonaisuus vastaa juuri meidän perheemme tarpeita. Mökillekin tulee nykyään harvemmin lähdettyä, kun rentoutuminen onnistuu kotonakin niin hyvin, Auvinen sanoo hymyillen.

Anssi Auvisen vinkit talonrakentajalle:

  • Panosta hyvään suunnitteluun ja valvontaan. Se säästää monelta harmilta.
  • Tutustu rakennusmateriaalien ominaisuuksiin. Esimerkiksi kalliimpi tuote voi osoittautua rakennusvaiheessa edullisemmaksi vaihtoehdoksi helpomman asennettavuutensa vuoksi. 
  • Kiinnitä huomiota työjärjestykseen. Oikea järjestys vähentää korjausten ja työmaasiivouksen tarvetta.
  • Jos sinulla ei ole omaa osaamista rakentamisesta, varaa vastaavalle mestarille riittävästi aikaa rakentamisen suunnitteluun ja johtamiseen. 
  • Jätä väljyyttä aikatauluun, jotta rakentamisen laadusta ei tarvitse tinkiä.

    Auvisten talon rakentumista seurataan myös Grand Designs  Suomi -ohjelmassa.

    Tässä juttusarjassa tutustutaan MTV:n Grand Designs Suomi -ohjelmassa syksyllä 2023 nähtäviin taloihin ja tarinoihin niiden takana. Kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani. Grand Designs Suomi keskiviikkoisin klo 20 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.
Etsitkö unelmiesi asuntoa? Katso OP Kodin myynnissä olevat asunnot täältä