Arjessa on joskus yllättävän vaikea olla kuluttamatta rahaa, jonka on onnistunut säästämään tilille reissua tai jotain muuta isompaa ostosta varten.

Mikä neuvoksi? Nuorten talouden asiantuntija Mari Hannola-Antikainen Talous ja nuoret TAT-yhdistyksestä listaa kuusi hyväksi havaittua keinoa.

1. Kulutus näkyväksi – pysy kartalla rahankäytöstä

Kun tiedät, mihin kaikkeen rahaa kuluu kuukauden aikana, niin on helpompi pysyä kärryillä siitä, paljonko voi vielä kuluttaa. Kulutus tulee ikään kuin näkyväksi. Silloin ei ole niin suuri houkutus ottaa säästötililtä reissuun tarkoitettuja rahoja.

Pysähdy siis kerran kuussa katsomaan, paljonko rahaa on käytettävissä ja mihin kaikkeen sen pitää vielä riittää. Luo pieni katsaus myös menneeseen kuukauteen: mitä menoja ja tuloja sinulla oli? Hyvä väline budjetin seuraamiseen on OP Mobiilin Talouden tasapaino -palvelu. Myös erilaisia laskureita voi hyödyntää, kuten esimerkiksi Marttaliiton sivuilta löytyvää valmista budjettilomaketta

Kenelle sopii: Sellaiselle, joka helposti käyttää kaiken tilillä näkyvän rahan.

2. Säästöt säästötilille – vaikeuta pääsyäsi rahoihin

Jos pääsy rahoihin vaatii vähän vaivannäköä, saat hieman miettimisaikaa, kannattaako jotakin ostosta tehdä hetken mielijohteesta.

Pankkikorttiin voi laittaa matalan turvarajan, tarvittaessa vaikka niinkin, että voit maksaa vain viidelläkympillä päivässä. Säästöt voi myös siirtää sellaiselle tilille, jossa on nostorajoituksena vaikka neljä nostoa vuodessa ilman lisäkuluja. Säästötiliäkin parempi voisi olla matalariskinen rahasto, esimerkiksi OP-Varovainen. Sijoituksista on suurempi kynnys ottaa rahat ulos kuin tililtä.

Kenelle sopii: Impulssiostajalle.

3. Kaksi nollapäivää viikossa – tee selkeitä rajoituksia kulutukseen

Kuluttamisen pitäminen omaan talouteen sopivana onnistuu parhaiten, kun se ei ole vain yleinen ”nyt sitten en osta mitään turhaa” -päätös, vaan siihen on selkeät ja konkreettiset linjat.

Voit esimerkiksi päättää pitää kaksi nollapäivää viikossa, jolloin et kuluta ollenkaan rahaa. Tai että et osta ollenkaan puoleen vuoteen jotain tiettyä tuotetta, vaikkapa vaatteita, kosmetiikkaa tai pelejä. Voit myös päättää ostaa tietyt asiat vain käytettynä, tai vaikkapa lainata tai ostaa yhdessä jonkun toisen kanssa.

Kenelle sopii: Sellaiselle, joka kuluttaa enemmän kuin mihin pystyisi, joten siksi reissurahatkin saattavat huveta ennen aikojaan.

4. Osta reissu heti kun mahdollista – et voi tuhlata rahoja muuhun

Jos säästät jotakin asiaa varten, niin osta se heti, kun rahat ovat kertyneet. Vaikka reissu olisi vuodenkin päästä. Et voi ainakaan tuhlata rahoja muuhun. Juuri nyt inflaatiokin kiihtyy, joten voi olla edullisempaa ostaa jokin tuote nyt kuin vuoden päästä.

Reissuun liittyen voi osaa mahdollisimman paljon kaikkea valmiina jo ennakkoon, matkaliput, keikkaliput, huvipuistorannekkeet ynnä muut.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka suunnittelevat reissua etukäteen edes hieman.

5. Seuraa talousuutisia – valitse itsellesi mieluinen kanava

Talousuutisia seuraamalla oma ymmärrys taloudesta ja rahasta kasvaa. Yhtäkkiä talousasiat eivät olekaan iso, hahmottumaton möykky, vaan niistä saakin selkoa. Silloin on helpompi myös miettiä omaa kulutustaan.

Hyvä tapa pysyä perillä talousuutisista voi olla esimerkiksi lukea Hesarin talousuutisten etusivu kerran päivässä, lukea Ylen talousuutisten etusivu kerran päiväissä, tsekata Tiktokin ja Instagramin sijoittajavinkit, Facebook-ryhmiin liittyminen… tärkeintä on, että löydät omantuntuisen tavan seurata taloutta.

Kenelle sopii: Myös sellaiselle, joka ajattelee, että minua eivät kiinnosta talousasiat. Saatat yllättyä!

6. Henkinen psyykkaaminen – muista tavoite ja kannustimet

Mielessä on hyvä olla kirkas tavoite, johon haluat päästä. Tavoite voi liittyä omaan identiteettiin: ”Haluan olla hyvä rahankäyttäjä enkä tuhlailija.”

Voit myös järjestää itsellesi kannustimia. Jos vanhempasi avustavat sinua rahallisesti, voiko heidän kanssaan sopia, että he maksavat sinulle bonuksen kaikista säästöön laitetuista rahoista?

Kenelle sopii: Sellaiselle, joka kuitenkin keksii kaikki keinot käyttää rahat, ellei ole henkisesti täysillä mukana lomasäästämisessä.

Tiedätkö, kuinka paljon sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:

Helpoin tapa säästää rahaa? Näin kerrytät rahaa säästöön huomaamatta

Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa

Saitko elämäsi ensimmäisen kesätyöpaikan? Tämä pitää tietää raha-asioista ja palkanmaksusta

Artikkeli on julkaistu 5.10.2022 ja sitä on päivitetty 25.5.2023.