Sijoittaminen on OP:n asiakkaille nyt helpompaa kuin koskaan. OP:n verkkopankissa ja OP-mobiilissa on laajasti erilaisia sijoituskohteita ja analyysejä, jotka mahdollistavat mieleisen sijoitussalkun kokoamisen.

OP:n omistaja-asiakkaille maksuton sijoittajan palvelupaketti sisältää säilytyksen sekä analyysit veloituksetta ja kaupankäyntihinnatkin ovat edulliset. OP:n analyyseja ja sijoituskohteita voi toki tarkastella ilman omistaja-asiakkuuttakin.

Tänä vuonna uutta on muun muassa se, että OP-mobiiliin on tuotu kansainväliset yhtiöanalyysit ja kansainvälinen kaupankäynti – aiemmin kansainvälistä kauppaa on voinut käydä vain verkkopankissa.

– Myös ETF-tuotteet tulevat OP-mobiiliin tämän vuoden aikana. Suuri osa ihmisistä käyttää pääasiassa OP-mobiilia, joten nämä ovat tervetulleita uudistuksia, kertoo OP Sijoittamisen viestintäpäällikkö Ville Rajala.

1. Hajauttaminen tasaa heilahteluita

USA:n presidentinvaalit ja poliittinen tilanne saattavat aiheuttaa heilahteluja pörssikursseihin, ja muuallakin maailmassa on luvassa aktiivinen vaalivuosi. 

Suomen presidenttivalinta ei kuitenkaan Rajalan ennusteen mukaan vaikuta pörssikursseihin kovin selkeästi.

Sijoitusten hajauttaminen auttaa tasapainoittamaan epävarmuutta, jota sijoitusmarkkinoilla syntyy poliittisten muutosten ohella sotien ja konfliktien takia. 

– Oma sijoitussuunnitelma kannattaa pitää mielessä ja hallussa, sillä heiluntaa tulee aika ajoin, Rajala sanoo.

Paras turva suhdannevaihteluita vastaan on oman riskitason mukainen yhdistelmäsalkku. Siinä voi olla osakkeita, osakerahastoja, korkorahastoja ja ETF-rahastoja eli pörssinoteerattuja indeksirahastoja, joilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin.

Myös ajallinen hajauttaminen, kuten säännöllinen rahastosäästäminen, tasaa suhdannevaihteluiden vaikutuksia.

2. Osakesäästötilin talletusraja nyt 100 000 euroa

Tärkein sijoittamiseen vaikuttava lakimuutos on osakesäästötilin talletusrajan nosto 50 000:stä 100 000 euroon, mikä tuo veroetuja pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Osakesäästötili mahdollistaa sijoitusaikana verottomat osingot ja osakkeiden myyntivoitot, eli veroja maksetaan vasta, kun varoja nostetaan käyttötilille.

– Verohyöty korostuu pitkässä sijoitusajassa ja silloin, kun tulee suuria osinkoja tai voitollisia myyntejä, Rajala toteaa.

Entä kannattaako luopua arvo-osuustilistä, jos avaa osakesäästötilin? Ei välttämättä, sillä molemmilla on omat hyvät puolensa.

Arvo-osuustilin kautta voi sijoittaa osakkeisiin sekä ETF-rahastoihin, ja myös perinteiset rahastot on mahdollista liittää arvo-osuustilille. 

Osakesäästötili on tarkoitettu nimensä mukaisesti osakesijoittamiseen, eikä sinne voi hankkia muita sijoituskohteita. Erona on myös se, että osakesäästötilin tappioita ei voi vähentää verotuksessa osakkeittain.

– Arvo-osuustili on yleensä parempi silloin, kun haluaa sijoituksia tai sijoitusten tuottoja käyttöön lyhyellä aikajänteellä tai vähentää mahdollisia tappioita verotuksessa, Rajala selittää.

Hän vinkkaa, että sijoituksia voi jakaa arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välille esimerkiksi niin, että ostaa osakesäätötilille sellaiset osakkeet, joiden yhtiöt jakavat osinkoja. 

– Osingot saa osakesäästötilin kautta sijoittaa uudelleen täysimääräisesti ilman välitöntä verorasitusta. Osinkojen uudelleen sijoittamisella on suuri merkitys kokonaistuottoon pitkän ajan kuluessa, Rajala neuvoo. 

3. Korkosijoitusten imu kasvussa

Etenkin maltillisille sijoittajille korkosijoitukset ovat tällä hetkellä erityisen varteenotettavia vaihtoehtoja, koska niiden vetovoima kasvaa keskuspankkien ohjauskoron laskiessa.

– Korkoihin on helpointa sijoittaa rahastojen tai ETF:ien kautta, Rajala toteaa.

Korko-ETF:t sisältävät korkorahastojen lailla korkoinstrumentteja, kuten yritysten joukkovelkakirjoja.

4. Sosiaalisen vastuun yritykset nousussa

Osakemarkkinoilla erityisesti globaalit pienyhtiöt, teollisuusyhtiöt ja suomalaiset yhtiöt saattavat OP:n asiantuntijoiden mukaan tuottavia sijoituskohteita.

– Myös vastuullisuuden megatrendistä hyötyvät sijoituskohteet ovat mainioita sijoitusideoita pitkälle aikavälille, Rajala suosittelee.

OP onkin lanseerannut uuden OP-Kestävä Hyvinvointi -sijoitusrahaston, joka sijoittaa kestävää hyvinvointia ja sosiaalista vastuuta edistäviin yhtiöihin. Sosiaalinen vastuu tarkoittaa sitä, miten yhtiöt huomioivat toiminnassaan muun muassa ihmisoikeudet, tuoteturvallisuuden ja työelämän oikeudet.

Vastuullisuuteen pääsee sijoittamaan myös erilaisten ETF:ien kautta.

Katso täältä lisää OP:n sijoitusvinkkejä

5. Pidä kiinni sijoitussuunnitelmastasi 

Vaikka taloussivuilla saattaa näkyä räväkkääkin otsikointia, nopeiden toimien sijaan kannattaa rauhassa pohtia, mikä tieto vaikuttaa olennaisesti omaan sijoittamiseen. 

OP:n sijoittamisen asiantuntijat, kuten strategit, analyytikot ja salkunhoitajat, seuraavat markkinoita jatkuvasti ja tarjoavat sijoittajille tietoa päätösten tueksi.

– Pomppuja voi tulla suuntaan tai toiseen. Niistä huolimatta kannattaa pitäytyä omassa suunnitelmassa, eikä välittää esimerkiksi presidentinvaalien tai sotien aiheuttaman huolen vaikutuksesta pörssikursseihin, mikäli omat sijoitustavoitteet ovat kaukana tulevaisuudessa, Rajala painottaa.

Sijoittaminen kun on lopulta yleensä pitkän aikavälin toimintaa, ja ennen pitkää suhdanteet tasoittuvat.

Lue myös: 

Näin suomalaiset sijoittivat vuonna 2023 – Katso, teitkö samanlaisia sijoituspäätöksiä kuin muut

Papan laatikosta löytyi paperinen osakekirja – onkohan se arvokas?

Osakesäästötilin talletusraja nousi 

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.