Sijoittajat ovat joutuneet sietämään markkinoiden heiluntaa erityisesti viimeisten vuosien ajan. Koronapandemian alun jälkeen liikettä markkinoilla ovat aiheuttaneet Venäjän hyökkäys Ukrainaan, inflaatio ja korkojen nousu.  

 – Muuttuvissa maailmanoloissa on tärkeää huolehtia, että oma sijoitussuunnitelma on tehty riittävän pitkälle aikavälille ja että sitä myös noudattaa, sanoo OP:n henkilöasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava Mikko Lahdenperä

Lahdenperän mukaan tyypilliset sijoittajavirheet tehdään hetken mielijohteesta vastoin alkuperäistä suunnitelmaa.

Yleinen virhe on hypätä pois sijoituskohteista markkinoiden jo laskettua. Tämä voi kostautua, sillä usein pian tämän jälkeen kurssit kääntyvät nousuun.

Esimerkiksi koronaviruspandemia on edennyt maailmalla aaltoina, ja kurssien heittely on ollut paikoin äkkinäistä. Siksi sijoittajan on hyvä tarkkailla säännöllisesti osakkeiden kehitystä ja valita ostopaikoiksi markkinoiden korjaushetkiä. 

 – Kun näkyy paljon punaisia prosenttilukuja, kannattaa olla mieluummin ostorintamalla kuin myymässä. Tavallisen sijoittajan paras riskienhallintakeino on hajauttaa ostojaan sekä kohteellisesti että ajallisesti. 

On hyvä muistaa, että osakemarkkinoille ja erityisesti kehittyville osakemarkkinoille, sijoittaessa on aina riskitekijöitä. Kehittyville osakemarkkinoille sijoittaessa osakekurssit heiluvat tyypillisesti länsimaita voimakkaammin ja toimintaympäristöihin liittyy vaihtelevia poliittisia riskejä. 

Sijoittajan muistilista poikkeusoloihin:

1. Pysy sijoitussuunnitelmassasi. Yleinen virhe on hypätä pois sijoituskohteista markkinoiden jo laskettua. Tämä voi kostautua, mikäli sijoittaja ei ehdi takaisin nousumarkkinaan mukaan.

2. Muista hajautus. Tavallisen sijoittajan paras riskienhallintakeino on hajauttaa ostoja sekä ajallisesti, maantieteellisesti, toimialoittain että eri omaisuusluokkiin.

3. Sijoita pitkäjänteisesti. Sijoittamisen oikea ajoittaminen on käytännössä hankalaa. Sijoittaja, joka malttaa pitää osakkeet salkussaan pitkän ajan sekä muistaa hajauttamisen, pärjää yleensä paremmin. Punaiset prosenttiluvut kannattaa usein hyödyntää ostonpaikkoina.

Näiden lisäksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden vinkit. Yksi tapa on olla yhteydessä omaan pankkiin, jossa OP:n sijoittamisen asiantuntijat auttavat sinua henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman laatimisessa sekä oikeiden tuotteiden valinnassa. Löydät tuoreita vinkkejä sijoittamiseen myös OP Sijoittamisen Instagramista‍Twitteristä‍ ja YouTubesta.

Sijoituskohteita valittaessa kannattaa miettiä omaa riskinsietokykyä 

Osakemarkkinat heilahtelevat myös normaalioloissa, ja siksi tuottoa voi joutua odottamaan pidempään. Pitkäjänteisen sijoittajan on hyvä pohtia etukäteen tulevaisuuden suuria menoeriä, kuten auton tai asunnon hankkimista, ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

– Jos varat on sijoitettu omaisuusluokkiin, joiden arvo voi vaihdella lyhyellä aikavälillä voimakkaasti, voi tulla suuriakin tappioita, jos esimerkiksi asunnon ostohetkellä kurssit sattuvat olemaan alhaalla.

Miten ja mihin sitten kannattaa sijoittaa? Aluksi kannattaa miettiä omaa riskinsietokykyä. Sen hahmottamisessa voi käyttää apuna OP:n Sijoittajaprofiili-työkalua. Sen avulla voi tarkastella omaa taloudellista tilannetta sekä tavoitteita säästäjänä tai sijoittajana. Sitten voi olla helpompi arvioida sitä, millaisiin tuotteisiin kannattaisi säästää ja sijoittaa. 

Lue myös:

Päivittyvä seuranta sijoittajille: mitä markkinoilla tapahtuu?

Näin sijoittajan kannattaa suhtautua pörssikurssien heilahteluihin

Huolestuttaako pörssikurssien romahtaminen? Mieti nämä asiat ennen kuin toimit

Artikkeli on julkaistu 13.8.2020 ja sitä on päivitetty Venäjän ja Ukrainan tilanteella 25.2.2022 sekä 20.5.2022 sijoittajan muistilistalla.