Helsingin pörssi on laskenut tänä vuonna yli 12 prosenttia. Lasku on merkittävä, sillä esimerkiksi maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 on noussut samaan aikaan 13,8 prosenttia. S&P 500 -indeksi koostuu 500:sta markkina-arvoltaan suurimmasta yhdysvaltalaisyrityksestä.

Moni pohtii nyt, mistä Helsingin pörssin lasku johtuu, ja milloin pörssi kääntyy jälleen nousuun.

OP:n pääanalyytikko Antti Saaren mukaan kuluva vuosi on kohdellut eri toimialoja hyvin eri tavoin, mikä lienee suurin syy Helsingin pörssin heikkoon kehitykseen.

– Lisäksi esimerkiksi S&P 500 -indeksin tämän vuoden tuotosta suurin osa on tullut muutamista teknologiajättiläisistä, joita Helsingin pörssissä ei ole. S&P 500 -indeksin kokonaistuotto olisi vaivaiset 1,6 prosenttia ilman teknologiasektoria, sanoo Saari.

Sykliset teollisuusyhtiöt ovat lisäksi olleet tänä vuonna paineessa globaalisti heikentyneiden näkymien vuoksi. Syklisillä yhtiöillä tarkoitetaan yhtiöitä, joiden kehitys on hyvin riippuvaista talouden suhdanteista.

Pidemmällä aikavälillä Helsingin pörssi on suoriutunut hyvin.

– Näiden syklisten teollisuusyhtiöiden rooli Helsingin pörssissä on merkittävä. Kun lisäksi muutamat suuret yhtiöt, kuten Fortum, Neste ja Nokia ovat saaneet tänä vuonna kylmää kyytiä, on selvää, ettei indeksitason kehitys voi olla kovin kaksista, sanoo Saari

Helsingin pörssi on lisäksi pieni, jonka vuoksi yksittäisen vuoden liikkeet voivat poiketa roimastikin suurista markkinoista. Vertailua kannattaakin tehdä pidemmällä aikavälillä.

– Pidemmällä aikavälillä Helsingin pörssi on suoriutunut hyvin. Esimerkiksi viimeisen 10 vuoden aikana Helsingin pörssi on tarjonnut 199 prosentin kokonaistuoton, kun samalla jaksolla laajan eurooppalaisen Stoxx 600 -indeksin kokonaistuotto on jäänyt 145 prosenttiin, kertoo Saari.

Kannattaako nyt sijoittaa?

Vanha sijoitusviisaus kuuluu: mitä synkempi hetki, sitä otollisempi sauma on sijoittaa. Tällä tarkoitetaan, että osakkeita saa huonoon aikaan keskimääräistä halvemmalla, jolloin osakkeessa saattaa olla nousupotentiaalia.

Kuitenkin sijoittamisen perussääntöä ”osta halvalla ja myy kalliilla”, on todellisuudessa vaikeaa noudattaa optimaalisesti.

Saaren mukaan Helsingin pörssin taso näyttäytyy tällä hetkellä houkuttelevana. Sijoittamiseen liittyy toki aina riski varojen menettämisestä, oli sijoittamisen ajankohta mikä tahansa.

– Helsingin pörssin eteenpäin katsova P/E-kerroin on tasolla 13,4x, kun 10 vuoden keskimääräinen taso on 16x havinoissa. Indeksitason arvostustaso näyttäytyy houkuttelevana ja se mielestäni huomio hyvin talous- ja tulosnäkymään liittyvän epävarmuuden, sanoo Saari. 

Jos pohdit, mihin sijoittaa, voit tutustua OP:n Parhaat -listaukseen Mihin sijoittaa juuri nyt? -sivustolla. Kyseessä on OP:n analyysitiimin viikoittain päivittyvä lista osakkeista sekä ETF:stä, jotka tällä hetkellä näyttäytyvät asiantuntijoiden mielestä mielenkiintoisina.

– Juuri nyt kotimaisten yhtiöiden listalla ovat Kesko, Kemira, NoHo Partners, Nokian Renkaat ja Valmet, kertoo Saari.

Saaren mukaan on vaikea sanoa, milloin Helsingin pörssin lasku pysähtyisi.

– Tarkan käänteen ajoittaminen on pelkkää arvailua, mutta uskoisin sen tapahtuvan viimeistään siinä vaiheessa, kun teollisuuden saralta saadaan positiivisia uutisia. Tähän luultavasti riittäisivät teollisuuden ostopäällikköindeksien kääntyminen selvään nousuun.

Lue lisää:

Eikö sijoitussalkun jatkuva veivaaminen innosta? Listasimme top 5 pitkän aikavälin osaketta

Mitä rahastoja OP:n asiakkaat ovat tänä vuonna ostaneet eniten? Katso lista

Näin sijoittajan kannattaa suhtautua pörssikurssien heilahteluihin

Kyseessä ei ole sijoitussuositus, -neuvonta tai kehotus ostaa tai myydä arvopapereita eikä sitä tule sellaiseksi käsittää. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Omistaja-asiakkaan edut tarjoaa osuuspankki.