Moni on automatisoinut rahastosäästämisen niin, että tililtä menee kuukausittain tietty summa rahastoihin, eikä asiaa tarvitse seurata jatkuvasti. Edes yksittäisten osakkeiden viikoittainen seuranta ei ole tarpeellista, jos sijoittaa pitkällä aikavälillä.

– Sen sijaan kannattaa seurata yritysten liiketoimintaa, koska siitä voi päätellä sijoitustensa suunnan ja valita seuraavan osakkeen salkkuunsa, kertoo Kaisa Vanha-Perttula Nuorista Osakesäästäjistä.

Hän korostaa, että vaikka sijoittamisella tavoitellaan taloudellista voittoa, siitä kertyy myös älyllistä pääomaa: kun seuraa yrityksiä ja toimialoja, alkaa kiinnostumaan ympäröivästä maailmasta uudella tavalla.

Seuraavassa viikkokalenterissa Vanha-Perttula antaa vinkkejä, millä tavalla sijoittamista voi harrastaa viikon mittaan – valitse vapaasti oma tapasi ja tahtisi. 

Maanantai – heittäydy uutisvirtaan

Viikon aluksi kannattaa lukaista talouslehdistä ja taloussivuilta alan uutisia siitä, mitä kiinnostavaa yrityksissä on tapahtunut tai onko esimerkiksi kehitetty uusia innovaatioita. Ovatko talousnäkymät ehkä heikentyneet tai parantuneet?

Lisäksi voi selata yritysten omia tiedotteita ja pohtia, millainen merkitys uutisilla ja julkistuksilla voisi olla yrityksen menestykseen. Yrityskaupat ovat sellaisia uutisia, jotka voivat vaikuttaa pörssikursseihin.

Tiistai – ammenna analyytikoilta

OP-mobiilissa ja Op.fi:ssä pääsee lukemaan OP:n analyytikkojen raportteja ja kommentteja osakkeista, rahastoista sekä pörssikursseista. Ja kun kerran olet sijoittajasivuilla, haluat varmaankin samalla vilkaista, mitä rahasto- ja osakesijoituksillesi kuuluu.

Mietitkö mihin sijoittaa loppuvuonna? Tai mihin sijoittaa 100, 1 000 tai 10 000 euroa? Kokosimme yhteen asiantuntijoiden viikon sijoitusideat Mihin sijoittaa juuri nyt? -sivulle.

Keskiviikko – sijoittajaelämää somessa

Välillä kannattaa pistäytyä sosiaalisessa mediassa tutkailemassa, mistä tällä viikolla puhutaan. Twitterissä jaetaan ajankohtaista tietoa sijoittamisesta ja taloudesta (#sijoittaminen). Esimerkiksi @OPsijoittaminen on aktiivinen twiittaaja. 

Monilla alan keskustelufoorumeilla vaihdetaan ajatuksia sijoittamisesta ja keskitytään jopa tiettyihin osakkeisiin. Tarjolla on näkemyksiä yksityisiltä nimimerkeiltä, analyytikoilta ja yrityksien edustajilta. Seuraa vaikkapa Inderesin keskustelufoorumeita.

Torstai – pörssiyritys tutuksi

Tässä vaiheessa viikkoa tutustutaan tarkemmin mahdolliseen sijoituskohteeseen. Tietoa saa vuosikertomuksista ja tilinpäätöksistä yhtiön omilla sijoittajasivuilla tai vuosikertomukset.net-osoitteesta.

Selvitä ainakin, millaista liiketoimintaa yritys tekee ja millä alalla se toimii. Entä miten sen liiketoiminta on kehittynyt ja olisiko nyt hyvä hetki ostaa tämän yrityksen osakkeita?

Perjantai – kävely & podcast

Viikon päätteeksi otetaan rennosti: laitetaan kuulokkeet korville ja kipaistaan lenkille kuuntelemaan jokin sijoittamisen podcast, kuten Sijoituskästi, Kästi & Keskiväli, OP Sijoittaminen tai InderesPodi

Lauantai – kavereiden kanssa

Viikonloppuna tavataan kavereita, jotka harrastavat sijoittamista. Heiltä voi saada uusia ideoita ja ainakin innostua yhä enemmän sijoittamisesta. Osakesäästäjien tai Nuorten Osakesäästäjien tapahtumissa tutustuu varmasti ihmisiin, joita sijoittaminen kiinnostaa, jos omasta tuttavapiiristä sellaiset tyypit puuttuvat.

Sunnuntai – tartu kirjaan

Rentoudu kirjan parissa! Tässä muutama ehdotus luettavaksi tai kuunneltavaksi äänikirjana:

  • Sijoittajaksi 7 päivässä (Merja Mähkä & Unna Lehtipuu)
  • Tähtäimessä osakkeet (Heikki Keskiväli)
  • Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (Seppo Saario)
  • Tilinpäätösanalyysi (Juha-Pekka Kallunki).

Kannattaa rohkaistua lukemaan myös englanninkielisiä kirjoja sijoittamisesta, kuten:

  • One Up on Wall Street (Peter Lynch)
  • The Little Book That Builds Wealth (Pat Dorsey).

Vinkit antoi valiokunnan puheenjohtaja Kaisa Vanha-Perttula Nuorista Osakesäästäjistä.

Lue myös: 

Mitä ovat osavuosikatsaukset, ja miten sijoittaja voi hyödyntää niitä? 

Nuorten osakesijoittaminen on nyt viime vuosia aktiivisempaa – osakesäästötilistä tullut nuorten hitti

Helsingin pörssi on laskussa – asiantuntija kertoo, mitä sijoittajan kannattaisi nyt tehdä

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.