Puutiaisia eli punkkeja tavataan kesäisin kaikkialla Suomen luonnossa aivan pohjoista Lappia lukuun ottamatta. Nämä hyvin pienikokoiset, tummat hämähäkkieläimet viihtyvät erityisesti ruohikoissa ja pensaissa – siellä missä on varjoisaa ja kosteaa.

Punkit voivat tartuttaa ihmiseen ikäviä tauteja, Suomessa Lymen borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimillä puutiaisaivotulehdus, TBE (tick born encephalitis) ja Kumlingen tauti.

Vain puutiaisaivokuumetta vastaan on rokote. Vaikka olisitkin ottanut rokotteen, punkit tarttuvat sinuun samalla lailla kuin ennen, ja sinun on syytä suojata itsesi ja tehdä säännöllinen punkkisyyni borrelioosin ehkäisemiseksi.

Punkin puremakohtaan noin viikon kuluessa ilmaantuva laajentuva, yli viiden senttimetrin läpimittainen punoitus tai rengas on varma merkki borreliatartunnasta, ja 2–3 viikon antibioottihoito on paikallaan vakavampien seurausten välttämiseksi sydämessä, nivelissä, ihossa tai hermostossa.

Purema itsessään ei kuitenkaan ole vaarallinen eikä suurin osa punkeista levitä mitään sairauksia.

Punkit kulkeutuvat sisätiloihin lemmikin turkissa.

Suojaudu ja syynää säännöllisesti

Puutiaisaivokuume voi tarttua jo minuuteissa pureman jälkeen, borrelioosi yleensä vasta vuorokauden jälkeen. Jos punkki saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, on borreliatartunnan riski vähäinen.

Tee siksi punkkisyyni kesäaikaan joka ilta ja irrota kiinnittyneet punkit heti pinseteillä tai apteekin punkkipihdeillä. Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja vedä ylöspäin tasaisella liikkeellä. Älä yritä tukehduttaa punkkia voilla tai muilla aineilla. Se voi saada punkin tyhjentämään vatsansa sisällön ihoon, mikä lisää tartuntariskiä.

Suojaa itsesi pitkähihaisilla paidoilla ja pitkälahkeisilla housuilla punkeille otollisessa ympäristössä liikkuessasi. Vaaleista vaatteista punkit on helppo erottaa.

Voit myös käyttää punkeilta suojaavaa hyönteiskarkotetta, esimerkiksi OFFia. Tutkimusten mukaan se suojaa jonkin verran punkin puremilta. Vedellä laimennettuja eteerisiä öljyjä käytetään myös puremilta suojautumiseen, mutta tieteellistä näyttöä vaikutuksesta ei ole.

Puutiaisaivokuume on useimmilla oireeton

Jos sinulla on todella huono tuuri, ihoosi imeytynyt punkki kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta ja tartuttaa sen sinuun. Suurin osa tartunnan saaneista ei kuitenkaan saa mitään oireita. Osalle kehittyy 4–28 vrk:n kuluttua puremasta lieviä ohimeneviä oireita kuten kuumeilua, lievää päänsärkyä ja lihaskipuja.

Kaikista puutiaisaivokuumetartunnan saaneista alle kymmenen prosenttia saa varsinaisen aivotulehduksen, josta seuraa vakavia oireita kuten kouristus- ja halvausoireita. Tautiin ei ole lääkettä, ainoastaan oireenmukainen hoito, ja pahimmillaan se voi johtaa kuolemaan. Aivotulehdus on vakava, mutta todella harvinainen sairaus, jota Suomessa esiintyy vain muutamia tapauksia vuodessa.

Oleiletko kesäisin riskialueilla?

Se, että jollain alueella on paljon punkkeja, ei vielä välttämättä tarkoita suurta puutiaisaivokuumeen riskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) rekisteröi vuosittaiset tartunnat ja ylläpitää riskialueiden listaa, josta voit katsoa oman koti- tai mökkikuntasi tilanteen.

Suomessa puutiaisaivotulehduksen riskialueet rajoittuvat pääasiallisesti rannikkoseuduille sekä muiden suurempien vesistöjen läheisyyteen. Riskialueilla rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Sekä asukkaat että mökkiläiset saavat rokotteen ilmaiseksi. Jos sinulla siis on mökki vaikkapa Paraisilla, saat rokotteen ilmaiseksi Paraisten terveysasemalta, mutta et omasta kotikunnastasi.

Muilla alueilla hae resepti paikalliselta terveysasemalta, osta apteekista rokote ja käy pistättämässä se hoitajalla. Vaihtoehtoisesti voit käydä yksityisellä terveysasemalla, jossa pistoksen saa palveluna, johon sisältyy sekä rokote että pistos.

Punkkirokotteen teho

Ensimmäisenä vuonna punkkirokotetta otetaan kahtena annoksena. Toinen annos otetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen tai aikaisintaan 2 viikon jälkeen, mikäli tarvitset suojaa nopeasti. Rokotteen vaikutus alkaa 1–2 viikon kuluttua jälkimmäisestä rokoteannoksesta.

Kolmas annos otetaan vuoden kuluttua, ja sen teho kestää kolme vuotta. Sen jälkeen alle 50-vuotiaille riittää tehosterokotus 10 vuoden välein, 50–60-vuotiaille 5 vuoden välein ja yli 60-vuotiaille 3 vuoden välein.

Yhden annoksen hinta apteekista ostettuna on noin 30 euroa, ja yksityiset terveysasemat tarjoavat rokotetta palveluna noin 55–65 euroa per pistos. Muut kuin Paraisilla, Simossa ja Ahvenanmaalla asuvat ja mökkeilevät joutuvat pulittamaan koko summan omasta rahapussistaan, sillä edes vapaaehtoinen sairauskuluvakuutus ei korvaa punkkirokotetta.

Jutun asiantuntijat: Ylilääkäri Tuija Leino ja johtava asiantuntija Jussi Sane, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä korvauspäällikkö Liisa Kärki, OP Vakuutus.

Lähteenä käytetty myös Terveyskirjasto.fi:tä.

Lue myös:

Punkin purema, ampiaisen pisto, paarman paukama – tunnistatko erilaiset pistokohdat?

Punkki puri – pitääkö olla huolissaan?

Kyyn purema – voiko myrkyn imeä pois ja 8 muuta kysymystä

Artikkeli on julkaistu 24.5.2017 ja sitä on päivitetty 26.4.2022.