Tulevasta talvesta on tulossa flunssien, influenssan ja muiden virustautien osalta vaikea, ennustaa sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Minna Marttila-Vaara Tyksistä.

– Viime talvena esimerkiksi noro jäi melkein pois, koska olimme keinotekoisesti eristäytyneet toisistamme.

Nyt tilanne on toinen. Moni haluaa ottaa takaisin menetettyä elämää, emmekä enää välttele kontakteja muihin. Myös rajoitukset on pitkälti purettu. Tulevasta flunssakaudesta odotetaankin samankaltaista kuin ennen korona-aikaa.

On kuitenkin olemassa joitakin keinoja, joilla voi huolehtia omasta vastustuskyvystään. Lue lääkärin vinkit flunssan torjuntaan.

1. Muista kohtuus kaikessa

Ihmisellä on vastustuskyvyssään synnynnäinen taso. Tätä tasoa on lähes mahdotonta nostaa – paitsi rokotuksilla – mutta sen voi saada helposti laskemaan omilla elämäntavoillaan. Myös sairaudet ja osa lääkityksistä laskevat puolustuskykyä.

– Tärkein ohjeeni immuniteetin osalta on, että hellikää sitä. Levätkää, liikkukaa ja syökää terveellisesti, sanoo Minna Marttila-Vaara.

Marttila-Vaaran mukaan vastustuskyvyn säilyttämiseksi ei ole mitään ihmelääkettä tai purkista napattavaa pilleriä. Parhaiten immuniteetin ylläpitoon auttaa kohtuullisuus omissa elämäntavoissa: riittävästi unta, sopivasti liikuntaa ja kohtuullisesti ruokaa, joka on terveellistä ja riittävän monipuolista.

– Nuku, liiku ja syö fiksusti, niin pysyt terveenä. Tätähän meille on hoettu lapsesta asti, mutta se on ihan totta.

Ylipainoa kannattaa välttää. Tutkimuksista tiedetään, että lihavuus voi vaikeuttaa puolustusjärjestelmän toimintaa.

– Ylipainoisen elimistössä on pysyvä matala-asteinen tulehdus, joka voi olla monen muun tautitilan takana.

2. Varaa aika influenssapiikille

Onko rokotussuojasi voimassa? Marttila-Vaaran mukaan moni aikuinen unohtaa huolehtia siitä, että omat perusrokotukset ovat ajan tasalla. Jos esimerkiksi työhön kuuluu paljon matkoja tai vapaa-ajallaan matkustaa, on erityisen tärkeää huolehtia rokotussuojastaan.

Myös kausirokotukset kannattaa ottaa.

– Influenssa-aika tulee olemaan tänä vuonna rajumpi kuin viime vuonna. Suosittelen rokotusta vähintään kaikille riskiryhmäläisille.

Koronan kohdalla rokotussuojasta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, lääkäri muistuttaa. Tauti ei ole hellittämässä, vaan jatkuu täydellä voimalla. Sen suhteen ei voi laskea pelkän oman puolustuskykynsä varaan.

– Kaikki rokottamattomat saavat koronan vääjäämättä jossain vaiheessa. Arviolta joka kymmenes voi sairastaa taudin pitkittyneen version.

Jos omassa lähipiirissä on vielä rokottamattomia, lääkärin viesti heille on, että koronarokote kannattaa ottaa.

3. Nuku riittävästi – uni on paras lääke

Yöunella on iso merkitys immuniteetille. Tiedetään esimerkiksi, että huonosti nukkuvat sairastuvat helpommin kuin ne, jotka saavat öisin riittävästi unta.

– Karhunpoika sairastaa -laulun sanoma on totta: ”Uni paras lääke on.” Monet vanhan kansan opit pitävät paikkaansa, kun niitä on alettu tutkia tieteen keinoin.

Jos ihminen nukkuu säännöllisesti alle 7 tuntia yössä, hän sairastuu kolme kertaa todennäköisemmin flunssaan kuin 8 tuntia tai sitä enemmän nukkuva henkilö.

Unen merkittävä rooli johtuu siitä, että nukkuessa elimistössä pääsevät toimimaan solut, jotka tekevät töitä immuniteetin puolesta. Esimerkiksi T-lymfosyytit hävittävät elimistöstä taudinaiheuttajia unen aikana.

– Ylipäätään lepo tekee hyvää vastustuskyvylle. Immuniteetti toimii paremmin levossa kuin kuormituksessa.

4. Tunnista pitkäkestoinen stressi

Stressi voi kasvattaa riskiä sairastua flunssaan. Puolustuskyky laskee, kun elimistö on pitkään hälytystilassa.

– Pitkäkestoisen stressin tiedetään laskevan immuniteettiä, Marttila-Vaara sanoo.

Jos ihminen kokee, että stressi vain jatkuu ja jatkuu eikä näköpiirissä ole helpotusta, tilanne ei ole edullinen vastustuskyvyn kannalta.

 5. Käy avannossa, se saa puolustussolut liikkeelle

– On huomattu, että niin kutsuttu hyvä stressi, jonka esimerkiksi avantouinti synnyttää, auttaa vastustuskykyä. Hyvän stressin erottaa huonosta siitä, että se kestää vain lyhyen ajan.

Positiivisen stressireaktion voi saada aikaan myös esimerkiksi menemällä jääkylmään suihkuun. Myös liikunnan tiedetään synnyttävän kehossa hyvää stressiä. Kuormituksen pitää tällöin pysyä kuitenkin riittävän matalalla tasolla.

– On ok, jos hengästyy ja tulee pieni hiki pintaan. Silloin T-lymfosyytit lähtevät taas liikkeelle, ja sitä kautta saadaan pidettyä yllä puolustuskykyä ja riski virusinfektioille laskee.

Kun fyysinen suoritus taas tapahtuu omalla maksimitasolla, positiivista vaikutusta immuniteetille ei luultavasti enää ole.

– Jos ihminen liikkuu koko ajan äärirajoillaan, se voi jopa laskea omaa puolustuskykyä ja voi olla alttiimpi saamaan infektioita.

Hyvä stressi voi olla myös työperäistä. Esimerkiksi jokin jännittävä tilanne voi saada veren liikkeelle kropassa, millä voi olla positiivinen vaikutus vastustuskyvylle.

– Hyvää tekevän stressin tunnistaa siitä, että oma hallinnantunne tilanteessa säilyy. Tietää selviytyvänsä, vaikka esimerkiksi esiintyminen jännittääkin etukäteen.

Vahingollisessa stressissä taas hallinnantunne puuttuu. Ihminen ei pysty hahmottamaan kuormittavan ajanjakson päätepistettä.

6. Huolehdi mikrobiomistasi syömällä monipuolisesti

Ihmisen iholla, suuontelossa ja suolessa olevia mikrobistoja kutsutaan mikrobiomiksi. Mahdollisimman moninainen ja kirjava mikrobiomi auttaa vastustuskykyä. Mikrobikantoihin voi vaikuttaa esimerkiksi ravinnolla.

– Ravintoa tutkitaan koko ajan. Lopullista sanaa ei ole vielä sanottu, mutta se tiedetään jo, että monipuolinen ravitsemus lisää mikrobiomin moninaisuutta, minkä on todettu olevan eduksi immuniteetille.

Marttila-Vaara kehottaa kiinnittämään huomiota esimerkiksi siihen, että vesi- ja rasvaliukoisten vitamiinien ja hivenaineiden määrät olisivat oikeilla tasoilla omassa ravinnossa.

– D-vitamiinilisä kannattaa ottaa talvikuukausina, mutta muuten yrittäisin saada kaikki ravintoaineet suoraan ravinnosta. Esimerkiksi puolikas paprika riittää kattamaan päivän C-vitamiiniannoksen.

On hyvä kiinnittää huomiota myös riittävään kuidunsaantiin. Luonnonkansoja tutkittaessa on saatu selville, että kasvi- ja kuitupainotteinen ravinto parantaa mikrobiomin kirjavuutta.

– Jos ruokavaliotaan muuttaa ja lisää siihen kasviksia, oma mikrobisto lähtee paranemaan yllättävän nopeasti, jopa viikoissa.

Myös ihon mikrobistot saa pidettyä iloisina, kun syö monipuolisesti. Ihoa on hyvä myös rasvata talvikuukausina.

– Iho on ihmisen suurin suojaava elin: se on täynnä mikrobiomia eli suojaavia bakteereita. Siitä kannattaa huolehtia.

7. Vältä turhia lääkekuureja

Antibioottien käytössä kannattaa lääkärin mukaan olla erityisen kriittinen. Lääkettä pitäisi ottaa aina vain tarpeeseen, ja kuurit pitäisi pitää niin lyhyinä kuin mahdollista.

– Antibiootti hävittää myös hyviä, vastustuskyvylle tärkeitä mikrobeja suolistosta. Siksi pitäisi punnita ekstratarkkaan jokaisen antibioottikuurin kohdalla, ettei esimerkiksi vahingossa käytä niitä virustulehdukseen.

Suolistoflooran korjaantuminen lääkekuurin jälkeen kestää aina pitkään, ainakin joitakin kuukausia. Korjaantumista auttaa, jos oma ruokavalio on monipuolinen ja sisältää flooraa ruokkivia asioita, kuten kuituja.

Usein antibioottien kanssa suositellaan maitohappobakteerivalmistetta. Marttila-Vaaran mukaan maitohappobakteereista ei ole haittaa, jos kyseessä on perusterve ihminen, mutta valmisteiden etua ei ole myöskään pystytty osoittamaan varmasti.

– Jos ihminen kärsii antibioottiripulista, silloin maitobakteerit voivat olla hyödyksi.

8. Jatka käsienpesua

Hyvä käsihygienia on tehokas ja melkein ainoa tapa, jolla voimme katkaista virusten tartuntareitin itseemme.

– Viime talvena ihmisille iskostui, että kannattaa pestä käsiä. Sitten meillä olikin helpompi talvi noron ja influenssan suhteen, Marttila-Vaara sanoo.

Jos koskettelee muita, esimerkiksi kättelee, kannattaa yrittää pitää kädet sen jälkeen irti omista kasvoistaan ja pestä kädet tai käyttää käsidesiä heti tilaisuuden tullen, lääkäri neuvoo.

Terveyden turvaamista ei kannata viivytellä. Kun hankit Pohjola Terveysvakuutuksen ollessasi vielä terve, myöhemmät sairastelut tai tapaturmat eivät vaikuta vakuutuksesi kattavuuteen. Lue lisää.

Lue myös:

Kaamosväsymys on mahdollista taltuttaa! Kokosimme 10 lähes ilmaista keinoa, joilla oireet helpottuvat