Mitkä tällä hetkellä pinnalla olevat asiat tulevat näkymään työelämässä myös tulevaisuudessa? Kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Eero Jalava Sitrasta listaa viisi trendiä.

1. Ympäristökriisin huomioiminen

Tämä trendi on ylivoimainen ykkönen kaikista työelämän muutoksista, ja se koskettaa jokaista alaa. Sekä yritykset että valtiot etsivät keinoja estää ilmastokriisiä ja luontokatoa.

– Ilman ekologista kantokykyä meillä ei ole muita työelämän trendejä, joita huomioida, Jalava sanoo.

Osa nykyisistä työpaikoista katoaa, kun fossiilisista polttoaineista riippuvaisia toimialoja häviää. Myös uusia työpaikkoja syntyy. Yhdysvalloissa uusiutuvan energian tuotanto työllistää jo lähes kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin fossiilinen energiatuotanto.

Kiertotalous on yksi hyvä keino torjua ilmastokriisin etenemistä. Suomessa kiertotaloutta hyödyntävät etenkin tekstiilialan yritykset. Esimerkiksi armeijan ylijäämävaatteita myyvä Varusteleka perusti muutama vuosi sitten takaisinostojärjestelmän, jossa asiakas saa hyväkuntoisten vaatteiden hinnasta jopa puolet takaisin.

2. Digitalisaatio

Datan hallinta ja muut digitaidot tulevat olemaan tulevaisuudessa yhä kysytympiä. Datan hallinta auttaa esimerkiksi seuraamaan, milloin jokin koneen osa kannattaa huoltaa, mikä pidentää laitteiden elinkaarta.

Suurten koneiden kohdalla datan hallinta on jo arkea, mutta Jalavan mukaan se tulee laajenemaan kodinkoneisiin ja kuluttajien käyttämään elektroniikkaan. Kuluttaja pystyy tekemään fiksumpia valintoja, kun tietää, mikä on laitteen elinikä ja onko hajonnut laite korjattavissa.

Digitalisaatioon liittyy myös automaation lisääntyminen. Toisin sanoen suorittavia töitä, joissa tarvittiin ennen ihmiskäsiä, tekee yhä useammin robotti.

3. Palveluliiketoiminnan kasvu

Digitaalisaatiota hyödyntämällä pystytään myymään palveluja, kun ennen myytiin vain laitteita. Monet perinteiset teollisuudenalat palvelullistuvat tai niiden tarjoamien tuotteiden ohella myydään uusia palveluita.

Huoltopalvelut päivittävät ja kunnostavat koneita. Näin toimivat esimerkiksi useat suomalaiset konepajat. Samalla vähennetään ympäristökuormaa. 

Esimerkiksi yritys, jolta toimisto ostaa työntekijöilleen kännykät ja läppärit, myy samaan syssyyn toimistolle myös laitteiden huollon ja korjaamisen. Pesukoneita myyvä firma taas myy asiakkaalle usein myös uuden pesukoneen kotiinkuljetuksen ja asennuksen sekä vanhan pesukoneen hävittämisen.

4. Työntekijöiden monimuotoisuus

Työelämässä tulee olemaan yhä enemmän eri sukupolvien ja kansalaisuuksien edustajia sekä erilaisista kulttuuritaustoista ja vähemmistöryhmistä tulevia ihmisiä. Sen lisäksi että on reilua tarjota työpaikkoja erilaisille ihmisille, monimuotoisuus auttaa yritystä myös menestymään.

Henkilöstön monimuotoisuus ei kuitenkaan yksin johda parempiin tuloksiin, vaan positiiviset vaikutukset riippuvat siitä, miten organisaatio vaalii ja hyödyntää erilaisten ihmisten tuomia näkökulmia.

Lisääntynyt diversiteetti voi jopa lisätä jännitteitä ja ristiriitoja, ellei monimuotoisuutta huomioida tietoisesti lisäämällä vuorovaikutusta ja rakentamalla yhteisymmärrystä. Tätä kutsutaan inklusiivisuudeksi.

Työelämässä tulee olemaan entistä enemmän eri-ikäisiä ihmisiä, sillä ihmiset jäävät eläkkeelle yhä myöhemmin. Lisääntyvä moninaisuus haastaa työelämää muuttumaan entistä joustavammaksi.

5. Työssäoppiminen ja täydennyskoulutus

Jatkuva oppiminen on vahva työelämän trendi. Jonkinlainen koulutustausta on hyvä pohja, mutta omaa osaamista kannattaa kartuttaa läpi työelämän.

– Monessa työtehtävässä pitää pystyä soveltamaan osaamista vähän myös naapurin tontilta, Jalava sanoo.

Kaikista ihmisistä ei tule moniosaajia, mutta hyvin rajattuja toimenkuvia arvioidaan olevan tulevaisuudessa yhä vähemmän. Vähintään pitää osata tehdä yhteistyötä naapuritiimien kanssa.


Lähteet: Työn tulevaisuudet megatrendien valossa ja Kiertotalouden kiinnostavimmat

Etsitkö uutta työtä? Hae töitä OP Ryhmästä.

Lue myös:

Uudenvuoden lupaukset työelämään

Miksi oman osaamisen sanoittaminen on niin vaikeaa? Näin pääset alkuun