Maailmantalouden palikat ovat kääntyneet vuoden vaihteen jälkeen asentoon, jota tuskin kukaan osasi etukäteen ennustaa.

Inflaatio huitelee Yhdysvalloissa ja Euroopassa tasolla, jota ei ole koettu sitten 1980-luvun. Kiinassa uudelleen virinnyt koronapandemia hyydyttää sikäläistä talouskasvua ja varjostaa samalla myös maailmantalouden näkymiä. Polttoaineiden, raaka-aineiden, energian ja ruuan hinnat ovat nousseet monien mielestä jo kipurajoille ja yleinen korkotaso kiivennyt pitkästä aikaa nollan yläpuolelle.

Lisähaasteita toi tullessaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka paitsi aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä, sotkee myös pandemian jäljiltä jo hieman toipuneita toimitus- ja tuotantoketjuja. Samalla se pitää elinkustannusten hinnat jatkossakin korkealla.

Poikkeuksellinen maailmantalouden tilanne

Maailmantaloudessa kuohuu nyt tavalla, jollaista ei ole OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäisen mukaan aiemmin koettu. Myös tilanne, jossa inflaatio laukkaa näin kovilla kierroksilla ja keskuspankit joutuvat samaan aikaan turvautumaan koronnostoihin, on kokeneen ekonomistin mukaan todella poikkeava.

– Tässä lyödään yrityksiä ja kuluttajia tavallaan molemmille poskille. Inflaatio nostaa hintoja ja leikkaa kulutusta. Korkojen nosto puolestaan lisää rahoituksen hintaa ja jarruttaa investointeja sekä kulutusta, Hännikäinen ynnäilee.

Yhdysvaltain keskuspankki FED on ehtinyt jo ilmoittaa varsin reippaista ohjauskoron nostoista ja saman totuuden edessä on pian myös EKP, jonka linja lienee kuitenkin selvästi maltillisempi.

– Maailmantalouden osalta tilanne on monella tavoin todella poikkeuksellinen ja etenkin Kiinaa uhkaava matalasuhdanne on huolestuttava. Se on nyt kevään aikana jäänyt pitkälti Ukrainan sotauutisten alle, Hännikäinen toteaa.

Korkosuojaus vähentää murheita  

Mikä sitten neuvoksi pk-yritykselle, joka voi tuntea itsensä talouden turbulenssissa kuin lastuksi laineilla?

Hännikäinen tunnustaa, että etenkin energiaa, raaka-aineita ja erilaisia materiaaleja kuluttavat yritykset ovat nyt tiukoilla.

– Nyt on vain yritettävä sopeutua ja pyrittävä siirtämään kustannusten nousua jollain tavalla lopputuotteiden hintoihin. Tässä kohtaa taakkaa kannattaa jakaa alihankintaverkoston ja yhteistyökumppaneiden kanssa, hän vinkkaa.

Toisena rohtona hän suosittelee korkosuojausta, joka auttaa korkoriskien ja rahoituskustannusten hallinnassa. Korkojen liikkeet ovat kriisiaikoina nopeita ja niitä on usein vaikea ennustaa.

– Suojauksen myötä on ainakin yksi murhe vähemmän huolehdittavana ja katseen voi kääntää muiden kustannusten hallintaan, Hännikäinen toteaa.

Kolmas tärkeä asia on pitää kiinni osaavasta työvoimasta, vaikka edessä olisikin vaikeita aikoja ja henkilöstön kiinnostus vaihtaa työpaikkaa alkaa niiden myötä aina nousta.

– Kerran menetettyjä osaajia on enää vaikea saada takaisin ja heitä on muutaman vuoden päästä muutenkin entistä vähemmän. Väestö ikääntyy ja samalla osaajapula vain pahenee, ekonomisti muistuttaa.

Kasvukatse tulevaisuuteen

Tärkeällä sijalla on myös yleinen optimismi. Jokainen talouskriisi päättyy aikanaan ja uusi nousu on usein yllättävän nopea. Hännikäinen kääntäisikin kehityskatseensa nykytilanteesta suoraan 2–3 vuoden päähän ja virittelemään moottoreita sitä silmällä pitäen.

– Sota Ukrainassa kiihdyttää vihreää siirtymää entisestään, väestö ikääntyy ja monilla toimialoilla digitalisaatio korvaa entistä enemmän käsipareja. Se tarjoaa hyviä kasvupolkuja myös innovatiivisille pk-yrityksille, Hännikäinen painottaa.

Samalla hän muistuttaa, että isommassa kuvassa talouden rattaat ovat keskuspankkien elvytyksen ja kriisin jälkeen palaamassa vain normaalirytmiinsä.

– Olemme saaneet elää poikkeuksellisen pitkän jakson matalien korkojen ja olemattoman inflaation aikaa. Nyt edessä on korjausliike.

Ekonomistin kriisivinkit pk-yrittäjille

  • Tee korkosuojaus. Sen myötä poistuvat rahoitus- ja korkoriskeihin liittyvät huolet.
  • Karsi kuluja ja yritä siirtää nousseita kustannuksia myyntihintoihin. Jaa tätä taakkaa yhdessä alihankkijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
  • Pidä kiinni osaavasta työvoimasta. Seuraavan nousun alkaessa heitä on entistä vaikeampaa löytää.
  • Katso kriisin yli tuleviin vuosiin. Taantumaa seuraa aina uusi nousu, joka voi olla hyvinkin vauhdikas.
  • Isot megatrendit eivät ole kadonneet mihinkään. Vihreä siirtymä, digitalisaatio ja väestön ikääntyminen tarjoavat jatkossa jopa entistä enemmän mahdollisuuksia.
Korkosuojauksen avulla varaudut epäedullisiin muutoksiin ja turvaat yrityksesi talouden. Tutustu yrityksen korkosuojaustuotteisiin.