Tamperelainen Tolotech Oy syntyi kiinnostuksesta ohjelmistoihin ja elektroniikkaan. Teknisen työn aineenopettajaksi opiskellut Petteri Tolonen rohkaistui perustamaan yrityksen vuonna 2001 oltuaan muutaman vuoden työelämässä.

– Yritystoimintaa aloittaessani motivaationani oli tehdä enemmän elektroniikkaa, myös ohjelmointi ja erilaiset koneiden ohjaukset olivat lähellä sydäntäni, muistelee Tolotechin tuotekehityksestä vastaava Tolonen.

Alun perin Tolotech tarjosi laajan valikoiman teollisuusautomaatioon liittyviä tuotteita, mutta vuosien mittaan yritys on kasvanut ja vakiinnuttanut asemansa turvallisuusalan toimijana.

– Jo ensimmäisinä vuosina mukaan tuli kulunhallinnan ratkaisu, jossa puhelinsoitolla pystyi avaamaan oven. Siihen aikaan kännykät alkoivat yleistyä, se oli hieno juttu ja silloin uutta modernia teknologiaa.

Turvallisuusala ja kulunhallinta ovat siis Tolotechin toiminnan ydin, nykyisin tuotteet perustuvat kuitenkin pilvipalveluun. Ratkaisevan havainnon asiakkaiden tarpeesta teki perustajan vaimo, Tolotechin toimitusjohtaja Marjut Tolonen.

– Marjut huomasi asiakkaiden kaipaavan sellaista järjestelmää, jossa mikä tahansa ovi voidaan liittää nettiin ja siitä edelleen, vaikka verkkokauppaan tai mihin tahansa varausjärjestelmään.

Tolotechin asiakkaat ovat yrityksiä, joille lukituksen aukaiseminen ilman ihmistyötä on liiketoiminnan kannalta oleellista. Joukkoon kuuluu esimerkiksi taloyhtiöitä, teollisuutta ja vapaa-ajan kohteita.

– Miehittämätön toiminta on se juttu. Jos esimerkiksi omistaa kuntosalin, voi päästää asiakkaat sisään itsenäisesti ilman vastaanottohenkilökuntaa. Taloyhtiöitä kiinnostavat pysäköintihallien ovet, teollisuudessa on myös avattavia portteja ja puomeja.

Ohjelmisto-osaajalle rajapinnat ovat tuttuja jo omista tuotteista, joten oli luontevaa ottaa käyttöön myös OP:n API-rajapinta maksuliikenteessä.

API-rajapinta tuo säästöjä

Tolotechin tulevaisuuden suunnitelmat ovat kunnianhimoisia. Uusimmalle Tologo-sovellukselle tavoitellaan entistä laajempaa jakelua Suomessa ja Pohjoismaissa.

– Uusia tuotteita on tultava koko ajan, tällä alalla ei voi tuudittautua vanhaan osaamiseen. Myös tietoturva-asioissa pärjääminen on jatkuvaa kilpajuoksua.

Tolosen mukaan yrityksen kilpailuetu perustuu kykyyn yhdistää lukituksen tarvitsemat laitteet ja ohjelmisto-osaaminen.

– Palveluita pystyy tekemään kuka tahansa, mutta tämä vaatii myös raudan, joka viedään ovelle ohjaamaan lukkoa. Raudan ja ohjelmistojen yhdistäminen kiehtoo, laitteen ohjaaminen on niin konkreettista.

Ohjelmisto-osaajalle rajapinnat ovat pitkään olleet tuttuja jo omista tuotteista. Siksi Tolotechille oli luontevaa ottaa käyttöön myös OP:n API-rajapinta maksuliikenteessä. Rajapinnan avulla sekä ostaja että myyjä näkevät maksujen tilanteen reaaliaikaisena.

Uusia tuotteita on tultava koko ajan ja tietoturva-asioissa pärjääminen on jatkuvaa kilpajuoksua, sanoo Petteri Tolonen.

Konkreettisin hyöty Tolotechille on kuitenkin se, että asiakkaiden laskutustiedot pysyvät ajan tasalla entistä paremmin.

– Laskutustietojen ajan tasalla pito on aiemmin ollut vähän työlästä. Nyt annamme asiakkaalle työkalun, jolla tiedot voi kirjata itse heti. Tästä syntyy merkittävää säästöä sekä asiakkaan päässä että meille.

Tolosen mukaan kaikki hyvät järjestelmät toimivat nykyisin rajapintojen kautta niin, että ne pystyvät keskustelemaan toistensa kanssa.

– OP:lla oli rajapinnat hyvin hallussa: kuvaukset löytyvät helposti niin, että ohjelmiston kehittäjä pääsee nopeasti testausvaiheeseen.