Kun opettaja Peppi Kärki sulki luokanoven pari vuotta sitten äitiyslomalle jäädessään, hänellä ei ollut aavistustakaan tulevasta. Hän ei tiennyt, ettei palaisikaan töihin vuoden kuluttua, vaan kokeilisi siipiään aivan uudella alalla.

Yllättäen uusi suunta työhön tuli vastoinkäymisen kautta.

Kärki sai vauvan ensimmäisenä koronakeväänä. Tuolloin sairaalassa olivat voimassa rajoitukset, joiden vuoksi hänen miehensä sai olla mukana synnytyksessä, mutta ei saanut vierailla osastolla.

Itse synnytyskään ei mennyt tavanomaisesti: hän sai epiduraalipuudutuksesta selän hermovaurion ja menetti lähes kolme litraa verta.

Sekä fyysinen että henkinen toipuminen synnytyksestä kesti pitkään. Paluu omaan työhön ei ollut mahdollinen äitiysloman jälkeen.

Kärki kaipasi kuitenkin tekemistä. Hän kirjoitti Googleen hakusanat ”miten tienata kotona” ja löysi somevaikuttamisen. Niin sai alkunsa Kärjen Instagram-tili pitkatossula. Taustalla oli myös haave yrittäjyydestä.

– Huomasin, että tekeminen antoi energiaa. Minua innosti se, että omaan työhön voi vaikuttaa, Kärki kertoo.

Sometili auttaa seuraajia tienaamaan kotona

Kärjen Instagram-tili oli alusta lähtien tavoitteellinen. Se tarkoitti, että Kärki pyrki saamaan sekä seuraajia että toimeksiantoja yrityksiltä, joista saisi tuloja kotihoidontuen oheen.

Tilin aiheena oli vauvavuosi, mutta heti ensimmäisestä postauksesta lähtien käsittelyssä oli myös toinen teema: kuinka säästää ja tienata kotona.

Seuraajia tuli heti ensimmäisen viikon aikana 1 000. Parin viikon kuluttua Kärjellä oli jo ensimmäiset kaupalliset yhteistyöt yritysten kanssa.

Peppi Kärki löysi kevytyrittäjyyden vähän kuin sattumalta.

Parin kuukauden kuluttua Kärki ryhtyi OP Kevytyrittäjäksi. Hän kehuu palvelun sujuvoittaneen yrittämistä, esimerkiksi verot on helppo maksaa sen kautta. Instagram-tilin pitäjän tulee maksaa verot rahapalkkioista ja tuotteista, joita hän saa omakseen esittelyyn.

Kärki sanoo, että sometyötä voi tehdä kuka tahansa, mutta kuten mikä tahansa työ, se vaatii aikaa ja ponnistelua. Tulee ottaa sopivat kuvat, kuvata toisinaan videoita ja hahmotella tekstejä.

Tekeminen kuulostaa tasapainoilulta: pitää miettiä kuinka postaukselle saisi mahdollisimman paljon katsojia, mutta samalla valita yrityksiä, joita voi oikeasti suositella.

­­– Aloittavan vaikuttajan kannattaa keskittyä ajatukseen, mitä lisäarvoa hän seuraajilleen voi tarjota. Se voi olla esimerkiksi vertaistukea, erilaisia vinkkejä tai huumoria. Tärkeintä on aitous, ja halu verkostoitua ja olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Pahimpia virheitä ovat seuraajien ostaminen, ylimielisyys ja erilaisiin somehuijauksiin lankeaminen.

Tulevaisuudessa haaveena opettajien digikouluttaminen

Kuluvan vuoden alusta lähtien Kärjen liiketoiminta on laajentunut ja harrastuksenomaisesta työstä on tullut osa-aikaista. Samalla Kärjen vauvasta on tullut kaksivuotias, joka käy osa-aikaisesti varhaiskasvatuksessa.

Kärki on alkanut tehdä kotona tienaamisesta somevalmennuksia.

– Ajatus lähti siitä, kun seuraajat kysyivät, voisinko järjestää koulutuksia. Nappasin liikeidean ja nyt mennään sitä kohti.

Yksi valmennuksista, Mutsi somettaa ja tienaa, on suunnattu pienten lasten äideille. Siinä hän neuvoo kuinka toimiva ja tavoitteellinen Instagram-tili rakennetaan: kuinka seuraajia sitoutetaan ja yhteistöitä yritysten kanssa voi hankkia.

Lisäksi hän neuvoo, minkälaista muuta digiyrittäjyyyttä tilin ympärille voi rakentaa. Motivointi on valmennuksessa keskeisessä osassa.

Peppi Kärki kannustaa rohkeasti kokeilemaan yrittäjyyttä.

– Yrittäjyys voi olla monen mielestä aika pelottavaakin. Kannustan kertomalla, etten itsekään tiennyt aloittaessani kaikkea, mutta ihan hyvin meni. Haluan auttaa muita tekemään saman kuin minä, sillä tuskailin liian kauan sen kanssa, uskallanko ja osaanko.

Valmennuksessa käydään myös läpi, kuinka perheen ja työn yhdistäminen onnistuu. Hänen oma vinkkinsä yrittäjyyden ja äitiyden yhdistämiseen on hyvä suunnitelmallisuus.

Lisäksi hän tekee sisällöntuottoa, digimarkkinointia ja koulutuksia yrityksille. Nettisivut avautuivat juuri, ja ne hän teki itse.

– Olen opiskellut hoitovapaani aikana ahkerasti. Pelkästään se, että pitää osaamistaan yllä, vauhdittaa kotiäidin muuten täysin pysähtynyttä urakehitystä.

Seuraavaksi Kärkeä kiinnostaisi somevalmentamisen laajentaminen ja mahdollisesti toimeentulon hankkiminen kokonaan yrittäjänä.

– Haaveeni olisi, että voisin hyödyntää työssäni opettajan osaamistani. Pedagogisten sovellusten kehittäminen ja opettajien kouluttaminen digiasioissa, on se mihin tulevaisuudessa tähtään.

Onko sinulla yrittämisen arvoinen idea? OP Kevytyrittäjänä perustat yrityksen helposti ja vaivattomasti. Lue lisää kevytyrittäjyydestä.