Yrittäjyys kiinnostaa lähes joka kolmatta suomalaista, selviää OP:n tuoreesta kyselystä. Vielä kymmenen vuotta sitten yrittäjyyttä pidettiin houkuttelevana erityisesti hyvien tulojen vuoksi, mutta nyt yrittäjyyden kiinnostavimmiksi puoliksi mainittiin vapaus ja itsenäisyys. Erityisesti nuoret kokevat tärkeäksi saada myönteisiä esimerkkejä yrittäjyydestä.

Yrittäjyys voi mahdollistaa esimerkiksi omannäköisen tekemisen tai perheen ja työn yhteensovittamisen. Näin pohtivat yrittäjät Aatu Vuorijärvi, Mia Vasara ja Immo Hietakallio.

Yrittäjällä kannattaa olla laatukriteerinä 100 prosenttia – Aatu Vuorijärvi, Ebike Brothers, Helsinki

Palveleva sähköpyöräliikkeemme sai alkunsa ajatuksesta, että Suomessa olisi tilaa ja tarvetta palvelevalle sähköpyörätoimijalle, joka veisi sähköpyörän ostoon ja huoltoon liittyvät kokemukset uudelle tasolle.

Minä ja Jami Jokinen olemme olleet yrittäjiä vuodesta 2019, ja palvelukonseptimme on ollut ilmeisen onnistunut. Asiakaskunta on löytynyt, ja arvostelujen perusteella meistä pidetään. Viivan allekin jää. Tarkoitus ei tietenkään ole jäädä tähän saavutettuun pisteeseen, vaan kehittää toimintaamme asiakkaiden kannalta vieläkin paremmaksi.

Minun ja Jamin työnjako on sellainen, että minä teen enemmän paperitöitä ja hän on enemmän myynnin kanssa tekemisissä, mutta kyllä minuakin myymässä näkee.

Yrittäjyydessä on lisäksi sellainen erikoisuus, että joka päivä saa oppia jotain uutta, mikä ainakin minun mielestäni lisää yrittäjyyden mielekkyyttä entisestään. Yrittäjänä saadut kokemukset voi karkeasti jakaa tuottoisiin ja opettavaisiin, mutta molemmat ovat hyödyllisiä.

Minusta on turha ryhtyä yrittäjäksi, jos laatukriteeri ei ole 100 prosenttia. Osa yrittäjistä tietenkin hoitaa hommansa puolivillaisesti, mutta jos menestystä ei tule, syytä voi etsiä peiliin katsomalla.

Rahakin on tietenkin yksi motivaattori ryhtyä yrittäjäksi, mutta pikavoittoja on turha odottaa. Yrittäjyydessä houkuttaa tietenkin myös vapaus, mutta sitä on mahdollista saada vasta ajan saatossa. Etenkin aloittelevalla yrittäjällä on valtavasti tekemistä, ja vapauden sijaan voi puhua lähinnä vastuusta.

Korona on vaikeuttanut tavarantoimituksia, mutta muuten korona-aika on hyödyttänyt meitä, sillä sähköpyöräily mahdollistaa ulkoilun sekä ekologisen ja koronaturvallisen liikkumisen. Tulevaisuus näyttää valoisalta etenkin, koska sähköpyöräily on jatkuvassa nosteessa Euroopassa ja hieman jäljessä myös meillä.

Aatu Vuorijärvi

”Kunnianhimo ja työmoraali syntyvät siitä, että on aidosti kiinnostunut siitä, mitä tekee”, pohtii Ebike Brothersin Aatu Vuorijärvi.

Yrittäjyys sopii peräänantamattomalle – Mia Vasara, Arctic Land Adventure, Enontekiö

Kuten elämässä usein käy, asiat tapahtuvat yllättäen ja yhtä aikaa. Vuonna 2014 minulla oli kaksi työtä, toinen Norjassa Hurtigruten-risteilyaluksilla ja toinen lentoemäntänä Helsingissä. Yhtenä päivänä sain Hurtigrutenilla ylennyksen, ja kaksi tuntia myöhemmin mieheni soitti ja kertoi, että hänen äitinsä on kuollut.

Anoppini oli pyörittänyt Enontekiöllä Kilpisjärven Tunturimajat -nimistä majoituspalvelua. Minulle oli itsestäänselvää, että lopetan omat työni ja pidän osaltani huolen, että perheyritys pysyy perheen hallussa.

Päätöstäni voi pitää hieman erikoisena, sillä olin aina ollut erittäin tyytyväinen toisten palveluksessa enkä koskaan haaveillut yrittäjyydestä. Molemmat vanhempani olivat yrittäjiä, ja olin nähnyt hyvin läheltä, mitä esimerkiksi 1990-luvun lama tarkoitti yrittäjille.

Toisaalta ehkä yrittäjyys on ollut minuun sisäänrakennettua, sillä palkkatöissä minulle sanottiin usein, että teen töitä kuin yrittäjä. Olenkin aina ollut kova tekemään töitä, ja aina, jos olen pyrkinyt johonkin, olen tehnyt valtavasti töitä unelmani eteen.

Yrittäjänä tämä peräänantamattomuuden taito on pitänyt nostaa potenssiin 20. Jokaisen yrittäjäksi ryhtyvän pitäisikin pohtia, kuinka kauan on valmis hakkaamaan päätään seinään, sillä odottamattomia käänteitä ja vastoinkäymisiä on luvassa erittäin todennäköisesti.

Yrittäjyys mahdollistaa tietenkin myös sen, että siinä saa olla oma herransa ja tehdä asiat omalla tavallaan. Pitää vain sitten olla valmis tekemään kaikki omalla tavallaan 24 tuntia vuorokaudessa ja antaa itsestään jatkuvasti pyöreät 100 prosenttia.

Laajensimme palvelutarjontaamme vuonna 2018, jolloin rakensimme porotilallemme Peerajärven rantaan neljä lasi-iglua. Avasimme loppuvuodesta 2018, ja kesä 2019 ja sitä seuraava talvi olivatkin sitten aivan täynnä koronapandemian alkamiseen, eli 12.3.2020 asti. Molempina koronakesinä suomalaiset ovat varanneet iglut täyteen, mutta talvet ovat olleet rauhallisempia.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että tulemme pärjäämään koronan jälkeen erinomaisesti, mutta nyt täytyy ensin selvitä tästä pandemiasta. Valo kuitenkin pilkistää tunnelin päässä.

Mia Vasara

Arctic Land Adventuren Mia Vasaran mukaan yrittäjyys vaatii periksiantamatonta asennetta. ”Minulla olisi ollut hanskat naulassa jo vuosikaudet, jos hermoni olisivat yhtään lyhyemmät.”

Yrittäjyys antoi enemmän aikaa perheelle – Immo Hietakallio, P & T Kuusankoski, Kouvola

Hyppäsin varmasta eläkeputkesta yrittäjäksi, sillä halusin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa. Olin 13 vuotta Puolustusvoimien palveluksessa, mutta ihmisten hyvinvoinnin parantaminen alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän.

Päädyin ensin hankkimaan siviiliammatikseni liikunnan ammattitutkinnon, ja vuoden 2017 alussa aloin tarjota personal trainer -palveluita oman toiminimen kautta, kun olin vanhempainvapaalla kotona.

En kuitenkaan ehtinyt kauan toiminimeä pyörittää, kun aloin jo pohtia täysipäiväistä yrittäjyyttä. Vaikka tekisin yrittäjänä yhtä paljon töitä kuin ammattisotilaana, pääsisin ainakin yöksi kotiin ja saisin vaikuttaa työaikoihini.

Törmäsin Puls & Träning (P & T) -kuntosaliketjuun hieman sattumalta eri vaihtoehtoja pohdiskellessani. Ketjun konsepti kuulosti juuri sellaiselta, mitä olin itsekin ajatellut, mutta isosta ketjusta olisi paljon tukea yrittäjälle. Kaikkea ei tarvitsisi oppia omien virheiden kautta. Kuntosalini ovet aukesivat tammikuussa 2018.

Yrittäjyyttä pohtiville sanoisin, että vaikka on löytänyt sen oman jutun, joka kiinnostaa kovasti, kannattaa muistaa, että yrittäjyyteen liittyy myös asioita, jotka eivät ole itselle mieluisia. Yrittäjällä on kuitenkin vastuu myös niiden itselle epämieluisten asioiden järjestämisestä, eikä esimerkiksi kirjanpitoa voi vain jättää tekemättä siksi, että se tuntuu vaikealta. Ratkaisuna on joko opetella kirjanpito itse tai hankkia kirjanpitäjä.

Koronasta on tietenkin ollut riesaa melkein kaksi vuotta, mutta eipä yksittäinen ihminen pandemialle mitään voi. Yrittäjyys on kuitenkin antanut minulle sen, mitä eniten toivoinkin, eli mahdollisuuden viettää aikaa perheeni kanssa. Olen ehtinyt myös opiskella hierojaksi, ja nykyään minä ja toinen yrittäjä tarjoamme salilla myös hierontapalveluja.

Immo Hietakallio

”Vaikka yrittäjä olisi löytänyt sen oman juttunsa, yrittäjänä pitää olla valmis ratkomaan myös omasta mielestä vaikeita asioita”, muistuttaa P & T Kuusankosken Immo Hietakallio.

Lue lisää:

Sami Muhonen sai kipinän yrittäjyyteen sivutyöstään: ”Siirtyminen liikunta-alalle oli ripeä ja kivuton"

Auttamisen halu vei Jenna Mattilan uudelle uralle – Näin työterveyshoitajasta tuli taloudellisen hyvinvoinnin valmentaja

Yrittäjyys antaa mahdollisuuden toteuttaa haaveita ja kokeilla jotain aivan uutta. Mutta mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon? Tutustu aloittelevan yrittäjän muistilistaan.