Vuonna 2004 Anu Jaakkola oli menossa työhaastatteluun. Matkalla hän pohti, miten kieltäytyä työpaikasta. Haastattelussa odottikin yllätys: hänelle ei tarjottu työtä, vaan ehdotettiin osakkuutta kuntokeskusyrityksessä.

– Mietin noin viikon. Tarjous kiehtoi minua niin paljon, että vastasin myöntävästi, kertoo nykyisin kolmea LadyLine- ja kolmea EasyFit-keskusta pyörittävä Jaakkola.

Keskukset ovat osa franchise-ketjua ja Jaakkola toimitusjohtajana fränkkärissä, kuten hän sitä itse kutsuu.

Franchise-yrittäjän takana on ketjun tuki

Franchising-ketjussa yrittäjä hoitaa yhtä tai useampaa yksikköä, kuten Jaakkolan tapauksessa kuntokeskusta. Yrittäjä maksaa liittymismaksun sekä kuukausittain franchising-maksun, joka on Finnveran mukaan keskimäärin 5–10 prosenttia liikevaihdosta. Franchising-sopimus on yleensä määräaikainen.

Vastineeksi maksusta yrittäjä saa konseptin käyttöoikeuden sekä koulutusta, ohjausta, tukea ja yhteistyöetuja.

Valmiista liikeideasta ja konseptista on apua aloittavalle yrittäjälle. Toisaalta yrittäjän tulee pitäytyä konseptissa, joten franchising ole niin vapaata kuin perinteinen yrittäjyys.

Voimistelusta eväitä yrittäjyyteen

Opiskeluaikana Jaakkola ohjasi ryhmäliikuntaa ja sai vinkin perustaa toiminimen laskutuksen helpottamiseksi.

– Usein mietitään, että voi voi, kun se yrittäjyys on vaikeaa ja vaarallista. Ajattelin, että aina minä voin jotain tehdä, ja perustin toiminimen.

Osakkaaksi pyydettäessä asenne oli sama.

– Kun jotain tehdään, niin käydään tekemään, kyllä nämä asiat selviävät!

“Voimistelu on hyvin virhekeskeistä, ja sen ansiosta olen oppinut kääntämään katsetta positiiviseen. Äitini taas on niin sanotusti parhainpäin selittäjä. On tärkeää osata löytää kaikesta jotain hyvää”, pohtii kuntokeskuksia franchise-yrittäjänä pyörittävä Anu Jaakkola.

Asenteen takana saattaa olla Jaakkolan tausta rytmisessä ja joukkuevoimistelussa. Voimistelusta on jäänyt käteen paitsi MM-kulta, myös työnteon ja sinnikkyyden merkitys.

– Paine on tullut tutuksi jo aikoinaan tuomareiden arvioita odotellessa, hän naurahtaa.

Jaakkola on liikuntatieteen maisteri ja toiminut voimisteluvalmentajana. Hän ei nähnyt liikuntakeskuksen vetämistä sen kummoisempana kuin joukkueen valmentamista. Samalla lailla keskuksessa toimitaan tiiminä.

Ketjuun liittyminen oli itsestäänselvyys

Kun Jaakkola aloitti franchising-yrittäjyyden, hänen yhtiökumppaninsa pyöritti Suomen toista LadyLine-toimipistettä.

– Emme nähneet järkevänä perustaa omaa naisten kuntosalia. LadyLinen idea oli niin hyvä, ja näimme ketjuun kuulumisessa etuja.

Koska ketju on auttanut jo useita yrittäjiä liikkeelle, lähtökohdat onnistumiselle ovat hyvät, Jaakkola uskoo.

– Yrittäjän pitää handlata yllättävän paljon asioita. Franchising antaa raamit sille, että lähtee tekemään oikein, eikä mokaa vain siksi, että kaikkea ei osaa heti.

“Moni miettii, että voi voi, kun se yrittäjyys on vaikeaa ja vaarallista, ja harkitsee pitkään. Itse ajattelin, että aina minä voin jotain tehdä”, kertoo kuntokeskuksia franchising-yrittäjänä pyörittävä Anu Jaakkola.

Kenelle franchising-yrittäjyys sopii?

Jaakkola pohtii, että franchising-yrittäjyys ei välttämättä sovi niille, joita ulkopuolelta tulevat ratkaisut, kuten markkinoinnin vuosikellot, ärsyttävät.

– Ketjun linjaukset eivät aina sovi meille täydellisesti. Mutta siihen on turha jumiutua. Panostamme parhaiten toimiviin asioihin ja tuomme omaleimaisuutta mukaan.

Parissakymmenessä vuodessa Jaakkolalle on kertynyt paljon kokemusta. Yritystapaa hän ei silti ole ajatellut vaihtaa.

– En ole nähnyt, että ruoho olisi vihreämpää toisella puolella. Koko ajan on tuntunut järkevältä olla osa isompaa kokonaisuutta.

Ketjuun kuulumisen haittapuolena hän näkee sen, että asiakkaat ajattelevat, että isot ketjut kestävät mitä vain, vaikka jokainen toimipiste on paikallinen yritys.

Yrittäjän arki on vapautta ja vastuuta

Yksi yrittäjyyden eduista on mahdollisuus vaikuttaa omiin aikatauluihin. Se koskee myös franchising-yrittäjää.

– Ahdistun, jos kalenteri on täytetty tietyllä tavalla. Minulle toimii näennäinen vapaus, että voin tehdä sitä sun tätä.

Toimistoaikaan aikataulu on väljä ja työt hoituvat etänä.

– Rakennan ryhmäliikuntakonsepteja, teen virtuaalitunteja, hoidan somea ja välillä vien koiran ulos. Sitten jatketaan taas. Yllättävän paljon on koneella istumista.

Istumisen vastapainoksi Jaakkola ohjaa ryhmäliikuntaa keskuksilla kolmesti viikossa. Jos joku sairastuu, hän sijaistaa. Joustoa ja venymistä vaaditaan.

Vaikka ketju auttaa uuden yrittäjän liikkeelle ja tarjoaa tukea, on kädet silti lyötävä saveen itse. Ei pidä odottaa, että joku pelastaa, jos homma sakkaa. Liiketoimintaa pitää itse pyörittää, Jaakkola muistuttaa.

Yrittäjältä kaivataan sinnikkyyttä.

– Yrityksen pyörittämisessä on kaikenlaisia vaiheita, ja aina pitää löytää itsestään virtaa ja halua tehdä, hän muistuttaa. Rajatkin pitää osata vetää. Good enough riittää, jos hakee täydellistä, niin jää paljon tekemättä.

Se ajatus on kantanut pitkälle, sillä Jaakkola palkittiin keväällä Suomen Franchising-Yhdistyksen Franny Award -palkinnolla. Minkä neuvon hän antaisi franchising-yrittäjyydestä kiinnostuneille?

– Tee, toimi, usko ja mitä et tiedä, selvität matkalla! Asiat kyllä järjestyvät, kunhan tarttuu toimeen.

Franchising-yrityksen perustaminen vaatii usein alkuinvestointia ja pääomaa, kuten muukin yritystoiminta. Tutustu aloittavan yrityksen rahoitusvaihtoehtoihin.‍

Lue lisää

Franchising on turvallinen tapa testata siipiään yrittäjänä