Liikunta kiinnosti Timo Jutilaa aikoinaan koulussa kaikkein eniten, ja joskus tuli jälki-istuntoakin, ”oli sen verran vauhdikas luokka”. Mutta mikä oli hänen tiensä yrittäjäksi?

Mistä lapsuuden kokemuksista on ollut hyötyä työelämässä?

Tampereen Tesoman pihapeleissä oppi olemaan tekemisissä kaikenlaisten persoonien kanssa. Siitä oli hyötyä joukkueurheilussa ja myöhemmin jääkiekossa kapteenina.

Vanhempani olivat autoliikkeessä töissä. Koulut piti hoitaa, mutta minua myös kannustettiin harrastamaan. Raha ei kasvanut puussa, mutta ikinä ei ollut mistään pulaa. Peruskoulun jälkeen sain kauppaopistosta paljon hyviä oppeja markkinointiin, myyntiin ja kieliin.
 

Miten työllistit itsesi aikuistuttuasi? 


1980-luvun alussa olimme ammattijääkiekossa vielä puoliammattilaisia. Olin päivät töissä vakuutusyhtiössä, josta pääsin kaksi kertaa päivässä harjoituksiin. Jääkiekossa ainoan palkan sai tehdyistä pisteistä. Kun siirryin vuonna 1984 Buffalo Sabresiin, aloin saada kunnon palkkaa jääkiekosta. Suomeen palattuani ammattimainen jääkiekko yleistyi täälläkin ja pystyin elättämään itseni sillä.  
 

Mikä innosti sinua lähtemään mukaan nykyiseen yrityskuvioon? 


Tavallaan jokainen lätkänpelaaja on yrittäjä, vaikka kyse onkin joukkuelajista. Kun lopetin 1999, siirryin Tapparaan myyntihommiin; toimin siellä klubi-isäntänä. Vuonna 2015 tuntui, että tästä voisi tehdä jotain isompaankin. Satu-vaimon kanssa aloiteltiin yrityskuviota vuokraamalla kolme aitiota Hakametsästä. Kun tieto Nokia Arenasta tuli, laitettiin hakemus sinne. 

Timo Jutila Satu-vaimonsa kanssa.
Timo Jutila pyörittää Nokia Arenan aitiota yhdessä vaimonsa Satu Jutilan kanssa.

Mitä kaikkea oman aition perustaminen vaati? 


50-paikkaista JetsetClubiamme varten kiersimme maailmalla tutustumassa erilaisiin aitioihin, muun muassa New Yorkin Madison Square Gardeniin. Tärkeintä oli sijainti. Halusimme myös, että oli areenalla sitten huippubändi tai koirat tai hevoset hyppimässä, se olisi esteetön. Klubin äänentoisto rakennettiin monipuoliseksi, palvelemaan muitakin kuin iltatilaisuuksia. Saimme myös luvan sisustaa aition itse. Meillä on muun muassa sohvat.

Pyörität aitiota vaimosi kanssa. Miten se sujuu?

Alkuun hirvitti, että mitähän tästä tulee. Meillä on kuitenkin selkeä työnjako luonnostaan. Minä hoidan pääasiassa myyntiä, vaimo taas tapahtumien suunnittelutyön, kirjanpidon ja laskutuksen. 

Suurin riski, jonka olet ottanut?

Saimme klubille vuokrasopimuksen viideksi vuodeksi. Totta kai se oli riski, mutta ajattelin sitä enemmänkin mahdollisuutena. Elämässä pitää olla tavoitteita ja unelmia.

Miten saat tasapainon yrittäjyyden ja välillä? 


Klubin pyörittämisen ulkopuolella olemme täydellisiä kotihiiriä. Jos meillä on useampi päivä breikkiä, lähdemme Lappiin Helpin kylään Kittilään, meillä on siellä talviasuttava talo. Siellä saa olla rauhassa, hypätä talvella vaikka munasillaan hankeen. Vaimo tekee välillä käsittämättömän pitkää päivää. Saatan sanoa ennen mökille lähtöä, että nyt ei puhuta työasioista tai avata konetta loman aikana. 

Oppi, jonka haluat jakaa?

Myös tappioista oppii, vaikka niiden sulattelu vie aikaa. 

Mikä pitää sinut liikkeessä? 

Koirani Andy McCoy. En voinut kuvitellakaan, miten paljon koira voi tuoda iloa ja mielihyvää. Andy herättää minut aamulla lenkille, ja hoidan myös päivälenkin.

Mihin kannattaa aina sijoittaa?

Kannustan sijoittamaan asioihin, jotka tuovat oman terveyden kautta hymyn huuliin. Omiin eläkepäiviin olen varautunut säästämällä ja sijoittamalla.

Timo Jutila omassa aitiossaan Nokia Arenalla.

Kuka 

Timo Jutila, 60 on uransa lopettanut pitkän linjan jääkiekkoilija, joka pelasi uransa Tapparassa, Buffalo Sabresissa, Luulaja HF Bearsissa ja SC Bernissä. Pyörittää vaimonsa Sadun kanssa JetSetClubia Nokia Arenalla. Pari asuu Klaukkalassa.