Att köra bil är viktigt för seniorer och 67 % av dem kör dagligen eller nästan dagligen. Nästan 87 procent av de 65–80-åriga respondenterna i Pohjola Försäkrings enkät anser att det är viktigt att köra bil. Det här framhävs på områden med långa avstånd där kollektivtrafiken inte är heltäckande.

De äldre anser sig också vara ansvarsfulla förare, då upp till 99 procent av dem inte tar onödiga risker i trafiken. Det innebär att de huvudsakligen följer hastighetsbegränsningarna och kör förutseende. De allra flesta, 69 procent, anser sig också vara bra förare. Hela 91 procent av de äldre skulle vilja repetera trafikreglerna.

Fickparkering knepigt

Enligt enkäten anses exempelvis fickparkering utgöra en utmaning för bilkörningen. Att köra I stadskärnan eller på en främmande ort upplevs i likhet med omkörning och vinterkörning som utmanande. Kvinnor anser situationerna i fråga vara besvärligare än männen.

Enligt undersökningen har 43 procent av de äldre märkt förändringar i sin körförmåga de senaste fem åren. 63 procent answer dock att det inte finns något behov av en övre åldersgräns för att köra bil.

Ett liv utan bil?

Åldrandet är alltid individuellt, och enbart ålder avgör inte om du måste ge upp ditt körkort. Det är dock uppenbart att ålder försämrar uppfattningen. Med åldern avtar synen, hörseln, uppmärksamheten och krafterna. En äldre person erkänner ofta förändringarna i sitt eget tillstånd och kör därefter: längs en välbekant rutt, inte i dåligt väder och helst i dagsljus.

 

I oktober 2021 genomförde Taloustutkimus en enkät på uppdrag av Pohjola Försäkring. Totalt svarade 749 personer i åldern 65–80 år på enkäten. Som källa även Trafikskyddet. 

Denna artikel publicerades den 6 juni 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.