När Anni Kainulainen 2017 bestämde sig för att ställa upp som kandidat till OP Jämsäs fullmäktige på hemorten var hon fortfarande aktiv inom idrotten och studerade redovisning på Jyväskylä universitet. Överraskande nog för henne själv blev hon vald.

Fullmäktige, som väljs av andelsbankens ägarkunder, utövar bankens högsta beslutanderätt i de frågor som ålagts den i lagen om andelslag.

– Jag och min barndomsfamilj har länge varit ägarkunder i andelsbanken. Jag har alltid varit intresserad av ekonomi, och möjligheten att få ha inflytande över den egna lokala banken lockade mig att ställa upp som kandidat till fullmäktige, berättar Kainulainen. 

När jag var barn deltog jag i Hippo-skidåkning och flera andra Hippo-evenemang. Jag ville se till att det stödet fortsätter.

OP Jämsä gick i början av maj 2025 samman med OP Pohjois-Häme och blev OP Ylä-Häme. Banken är en framträdande aktör i området som bland annat stödjer lokala idrottsföreningar och föreningslivet. Som fullmäktigeledamot ville Kainulainen se till att det stödet även fortsätter.

– Som barn deltog jag i Hippo-skidåkning och flera andra Hippo-evenemang. När jag var ung företrädde jag Kaipolan Vire i Jämsä som även fått stöd av OP Jämsä. Jag har också själv lett ungdomarnas Hippo-träningar, senast förra vintern, säger Kainulainen.

Från fullmäktige har Kainulainen sedermera gått vidare i sina förtroendeuppdrag till nästa steg; först till OP Jämsäs förvaltningsråd och slutligen till styrelsen.

Förtroendeuppdrag vid sidan av skidåkning, studier och arbete

Anni Kainulainen är flerfaldig finländsk mästare i skidstafett. Hon avslutade sin målinriktade tävlingskarriär år 2023. Hon har dock fortsatt att tävla och har gjort bra ifrån sig på nationell nivå. Sammanlagt har Kainulainen vunnit 17 SM-medaljer i den allmänna serien, varav fem guld och en individuell medalj.

Vid sidan av skidåkningen har Kainulainen tagit en magisterexamen i ekonomi. Efter sin examen har hon arbetat som business controller på Sitowise i Jyväskylä som bland annat utvecklar smarta stadslösningar. 

Förtroendeuppdragen på banken har Kainulainen haft vid sidan av sin aktiva skidkarriär, studierna och arbetet. Fullmäktige sammanträder en till två gånger om året, och även i förvaltningsrådet hålls möten vanligtvis två gånger om året.

Vid sidan av skidåkningen och förtroendeuppdragen har Anni Kainulainen hunnit ta en magisterexamen i ekonomi. Hon har haft nytta av ekonomikunskaperna i styrelsearbetet på den egna banken.

Styrelsearbetet i banken har dock inneburit avsevärt mer arbete och möten varje månad. Styrelsen ansvarar bland annat för bankens strategiska ledning och planering av riskhantering, och enligt Kainulainen kräver styrelsearbetet en djupare förståelse för bankverksamheten. Även bankernas sammanslagning har inneburit mer arbete för styrelseledamöterna.

– Kunskaperna inom ekonomi och företagande har varit användbara särskilt i styrelsearbetet, konstaterar Kainulainen.

Det här gör fullmäktige

Fullmäktige är enligt Anni Kainulainen en utmärkt plats för nätverkande, eftersom mötena med människor som deltar i olika aktiviteter kan leda till nya intressanta möjligheter.

Fullmäktigeledamot är dessutom ett bra tillägg på cv:t som visar att man är en aktiv person som intresserar sig för olika saker.

Fullmäktige, som väljs bland ägarkunderna, utövar den högsta beslutanderätten i andelsbanken i de frågor som ålagts den. Fullmäktige utgör även bron mellan andelsbankens styrelse och ägarkunderna.

Fullmäktige sammanträder stadgeenligt en gång per år. Utöver det kan fullmäktigeledamöterna delta i olika utbildningar. Till fullmäktiges arbetsuppgifter hör bland annat att godkänna andelsbankens bokslut och välja ledamöter till förvaltningsrådet. 

– Det har varit intressant att få sätta sig in i bankens verksamhet och jag har lärt mig enormt mycket. Det finns många aktiva medverkande människor som det har varit trevligt att samarbeta med, säger en tacksam Kainulainen.

Ställ upp som kandidat!

Nästa höst anordnas fullmäktigeval i nästan 30 andelsbanker, även på OP Ylä-Häme.

Alla myndiga personer med gott anseende som är ägarkund i andelsbanken kan ställa upp i valet till bankens fullmäktige, förutsatt att hen ha varit ägarkund i banken sedan slutet på maj. 

Kan jag ställa upp som kandidat även om jag inte har samma kunskaper i ekonomi som Kainulainen som studerat redovisning som sitt huvudämne?

Det kan du, lovar Kainulainen, eftersom tanken är att fullmäktige ska bestå av en mångfald av olika ägarkunder i olika åldrar.

Ju större variation av kandidater vi får till fullmäktige, desto lättare blir det för ägarkunderna att rösta på den kandidat som just de föredrar. 

– Målet är att varje fullmäktigeledamot ska bidra med sin sakkunskap till bankens verksamhet. Det räcker med att du har ett intresse för din bank och området du bor i, säger Kainulainen.

Även om du inte själv kandiderar, ska du åtminstone gå och rösta på den kandidat som driver de frågor som är viktiga för dig!

Hon berättar att det i samband med mötena anordnas föreläsningar för fullmäktigeledamöterna om aktuella ämnen relaterade till bankverksamheten, och ibland anordnas även separata utbildningstillfällen. Och i samband med exempelvis granskningen och fastställandet av bokslutet beskrivs bankverksamheten på ett lättförståeligt sätt så att alla lär sig termerna och hur allt fungerar.

Kainulainen uppmanar alla som är intresserade att ställa upp i höstens val. Det är meningsfullt att vara med och påverka.

Och även om du inte själv kandiderar, ska du åtminstone gå och rösta på den kandidat som driver de frågor som är viktiga för dig!