Det blir lätt så att man lagar samma maträtter om och om igen och nu blir kostnaderna lätt större än tidigare. Vad skulle det löna sig att ha på matsedeln nu, och vad krävs för att kunna hålla sig inom en rimlig budget?

Nästan alla vet säkert att priset på kaffe och spannmål har stigit. Priset på kaffe har stigit explosionsartat och det är brist på spannmålsprodukter. Det är alltså klart att det nu är viktigt att koka bara så mycket kaffe som går åt. Niina Silander från Marthaförbundet påpekar dock att kaffe och spannmålsprodukter inte är de dyraste matprodukterna och att de inte som sådana påverkar måltidens pris.

Enligt Silander är det viktigaste med tanke på hälsosam och förmånlig kost att planera väl och reservera tid för att laga mat. På det sättet blir matsvinnet mindre och måltiderna är av bättre kvalitet.

Det finns inte alltid så mycket ledig tid när vardagen är hektisk, och därför kan det kännas lockande att beställa färdig mat. Det är alltså till stor nytta för sparandet att ha färdig mat.

– Det är klokare att göra större mängder mat på en gång. Då måltiderna är färdiga är det också lätt att ta med mat, säger Silander.

Särskilt vill hon påminna studerandena om studentmåltider. Det lönar sig att äta den förmånliga och mångsidiga måltiden de dagar det är möjligt.

Matkvalitet med säsongsprodukter

Grönsaker kan ofta anses vara för dyra, vilket används som svepskäl för att låta bli att köpa dem. De som anser att grönsakerna är dyra kan tro att de inte har råd att äta hälsosamt.

– Delvis sant, men ändå en myt, påpekar Silander.

Det lönar sig att äta enligt säsongen och använda inhemska rotfrukter. Morot och kål är bra alternativ året om.
Till exempel gurka och tomat är betydligt billigare på sommaren.

Silander avvisar tanken att frysvaror alltid skulle vara mindre näringsrika och ett sämre alternativ. I första hand skulle Silander satsa på färska råvaror, men det finns också många näringsrika och billiga alternativ i frysen, till exempel ärter och spenat.

– Djupfrysning är en effektiv process som du inte ska låta dig skrämmas av. Det är möjligt att fynda i synnerhet utanför säsongen.

Och favoriterna?

De populäraste fiskarna är för tillfället mycket dyra. Silander har därför börjat använda nya produkter, så som insjöfiskar och konserver på dem.

– Du behöver inte äta massor av dem, men de kan vara ett bra tillägg till måltiden.

Dessutom har Silander på sistone bekantat sig med inhemska vegetabiliska proteiner, senast med ärtkross.

Silander uppmanar också att pröva på linser och bönkross. Torrprodukterna håller sig länge och är mycket förmånliga. Kött är ofta mycket dyrt men om du inte helt vill avstå från det, kan hälften av köttet till exempel i makaronilåda ersättas med sojakross.

Förmånliga baslivsmedel ger flexibilitet i vardagen. Potatis, rotfrukter och pasta är bra exempel. Även om pasta har blivit dyrare, är mängden du köper inte så stor att måltidspriset skulle stiga betydligt. Det är svårt att spara från något man inte använder så mycket pengar på.

Silander påminner ännu om bra sätt att spara: gör upp en budget och följ upp din konsumtion.

– Säsong och hemlagad är nyckelord för en förmånlig, hälsosam och högklassig matsedel. Var flitig och sök nya alternativ! 

Denna artikel publicerades den 10 oktober 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.