Sami, 28, bor i en av Finlands nationalskatter – ”Det ser bra ut på meritförteckningen”
Läs mer
Sami Rikka, 28, är styrelseordförande i ett bostadsbolag i Kotka som snart kan höra till Unescos världsarvsobjekt.
Sunila i Kotka är en unik bostadsbyggnadshelhet som planerades av Alvar Aalto i slutet av 1930-talet som ett trivsamt och gemenskapligt industri- och bostadsområde intill naturen.
Ett av bostadsbolagen i Sunila är As Oy Vallinniemenmäki, som omfattar tre hus: Mäntylä, Honkala och Kuusela. På sistone har det pågått en täckdikesrenovering i dem, som började förra året och snart blir färdig.

Till näst börjar man förbereda fasadrenoveringarna på Mäntylä och Honkala. Bostadsbolagets styrelseordförande Sami Rikka berättar att eftersom byggnaderna i Vallinniemenmäki är skyddsobjekt, förutsätter varje renovering noggrann planering.
– Vi måste beakta inte bara byggnadernas skick, utan även deras historiska värde. För en fasadrenovering behövs en arkitekt som håller dialog med Museiverket och Alvar Aalto-stiftelsen under renoveringen, berättar Rikka.
Ordföranden har styrelsens förtroende
Sami Rikka har bott i Vallinniemenmäki sedan 2015, då han köpte en bostad där. Styrelseordförande blev han för ungefär ett år sedan efter att han hade varit styrelsemedlem och suppleant.
– Bostadsbolagets dåvarande ordförande bad mig komma med till styrelsen för ett par år sedan. Jag tänkte att det vore en bra erfarenhet och en möjlighet att lära mig något nytt. Styrelsearbetet ser dessutom bra ut på meritförteckningen, säger Rikka.

Vanligtvis består bostadsbolagens styrelser främst av personer i medelåldern, men 28-åriga Rikka har tagit itu med utmaningen utan förbehåll.
– Visst är jag yngre än de andra, eftersom medelåldern i styrelsen torde vara över 50 år. Ändå känns det som att jag har de andras förtroende – det var ju styrelsen som röstade fram mig till den här uppgiften, konstaterar Rikka.
Han har märkt att arbetet i ett bostadsbolags styrelse lär en väldigt mycket om fastighetsskötsel, beslutsfattande och ekonomi. Det är dessutom ett bra sätt att påverka kvaliteten på ens eget boende och samtidigt få mer kunskaper som en dag kan vara till nytta i arbetslivet.
Arbetet i ett bostadsbolags styrelse lär en väldigt mycket om fastighetsskötsel, beslutsfattande och ekonomi.
Rikka är nästan färdigutbildad diplomingenjör i elteknik, men bygge är inte hans mest centrala kunskapsområde. Trots det följer han gärna med i hur renoveringarna i bostadsbolaget framskrider och besöker arbetsplatsen – och lär sig något nytt hela tiden.
Rikka rekommenderar arbete i ett bostadsbolags styrelse även för andra ungdomar, eftersom det låter en utveckla sig själv och ta ansvar. Det lönar sig inte att söka sig till ett bostadsbolags styrelse för att tjäna pengar, menar han, men det är en bra idé att påverka hur ens egen bostadsaktie sköts.
– Unga delägare har sannolikt intressen på längre sikt, till exempel när det gäller att genomföra krävande underhållsprojekt, än äldre delägare. Även därför behövs ungdomar i bostadsbolagens styrelse, motiverar Rikka.
Besluten fattas tillsammans
Arbetet som styrelseordförande kräver beslutsfattande och ansvar, men största delen av styrelsearbetet är samspel.
– Vi har en bra anda i styrelsen, och diskussionerna kan ibland hoppa från det ena till det andra. Det sociala är en trevlig motvikt till ansvaren.

– Ibland är vi oeniga om saker och ting, men då motiverar man de olika synpunkterna och diskuterar dem. Man kommer alltid vidare. Det är viktigt att styrelsen samarbetar och fattar bra beslut på lång sikt.
Ibland är man oeniga, men man kommer alltid vidare.
Ordföranden har firmateckningsrätt, vilket betyder att hen kan godkänna fakturor och underteckna avtal på bostadsbolagets vägnar. Hen är dessutom disponentens närmaste samarbetspartner.
– Även om vi fattar besluten tillsammans, är det ordförandens uppgift att säkerställa att sakerna blir gjorda. Jag kallar till exempel samman stämmorna.
Renoveringsprojekt för bostadsbolaget handlar om stora belopp, men för Rikka är de nummer på papper och orsakar ingen större stress.
– Kostnaderna för projekten godkänns i bolagsstämman, och sedan har jag bara beloppen i Excel. Jag betalar min andel av de bolagslån som vi tar för renoveringarna, men annars hanterar jag inte bostadsbolagets pengar.
Unescos framtida världsarvsobjekt?
Sunila, som Vallinniemenmäki bostadsaktiebolag hör till, är den enda av Alvar Aaltos bostadsbyggnadshelheter som har bevarats i sin nästan ursprungliga form. Därför har det ansökts om att bli ett av Unescos världsarvsobjekt.

Det skulle bland annat innebära att man grundar en förvaltningsnämnd som ansvarar för underhållet och skyddet av området. I förvaltningsnämnden skulle bostadsbolaget samarbeta med Kotka stad, Alvar Aalto-stiftelsen och Museiverket.
– Status som världsarvsobjekt skulle medföra ett stort ansvar, men samtidigt skulle den erbjuda en fin möjlighet att säkerställa att arkitekturen i Sunila bevaras för framtida generationer, säger Rikka.
Han upplever sig inte vara ett egentligt arkitekturfan, men han uppskattar Alvar Aaltos stil och Sunilas historia.
– Jag köpte min bostad här just därför att området är så unikt. Det historiska värdet har stor betydelse för mig, och jag vill göra min del för att värna om det.
