Markku Nurminen från Tavastehus överlevde ”mördarbakterien” som enligt den behandlande läkaren tar livet av 75 procent av patienterna. Markku hade tur och dessutom Pohjola Hälsoförsäkring, som var till ekonomisk fördel.

Nedförsbacken för institutsofficeren vid Pansarbrigadens beväringsadministration i Parolannummi började under sportlovsveckan i februari 2018.

– Jag hade ofantligt hög feber på måndagen och det kändes som om någon skulle ha vridit en kniv i högra vaden, beskriver Markku.

På fredagen fick smärtan i vaden Markku att tappa medvetandet och benet öppnades på Tavastehus centralsjukhus. Snart flyttades patienten till Åbo universitetscentralsjukhus. Där väntade massiva behandlingar.

När patienten vaknade för första gången kunde han bara röra på ögonen och vänstra handens pekfinger. Nästa gång han öppnade ögonen såg han fem tår i sängändan. Han hade alltså inte insjuknat i vanlig vårflunsa, tänkte han. Benet hade amputerats.

Markku skickades till rehabilitering. Den började bra. Som familjeöverhuvud för sju barn vägrade han sitta i rullstol och promenerade till hissen med en käpp. Hälsoförsäkringen betalade ersättning Sjukhusbehandlingarna orsakade en stor räkning. Tur i oturen var familjens Pohjola Hälsoförsäkring, som ersatte sjukhuskostnaderna till fullo och den största delen av de nödvändiga ändringsarbetena för köket och grovköket. Familjen fick också ta del av tjänster som omfattas av kommunala lagen om handikappservice.

Markkus arbetsgivare skräddarsydde en ny arbetsbeskrivning för konvalescenten, och efter ett års sjukledighet återvände Markku till Pansarbrigaden som chef för intendenturförrådet. Den manuella växellådan i bilen blev automatväxellåda. En sådan bil kan köras av en chaufför, vars ena ben är en protes ända från höftledspannan.